Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Βράζουν τα σταφύλια, πρωίμησε η παραγωγή και ξεκινά ο τρύγος σε οινάμπελα

Τα σαραντάρια δεν λυπήθηκαν ούτε τα νησιά, με τον φετινό Ιούλιο να είναι, σύμφωνα με στοιχεία, ο θερμότερος της δεκαετίας.

Διπλό το χτύπημα του καύσωνα για τα επιτραπέζια σταφύλια, με το πρώτο κύμα, στις αρχές Ιούλη να «κόβει» και το δεύτερο να «ράβει», αφήνοντας πίσω τους απώλειες που αγγίζουν πλέον το 80% της φετινής παραγωγής.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν τα αμπέλια, την ώρα, μάλιστα, που η συγκομιδή έχει, λόγω των καιρικών συνθηκών, ξεκινήσει πρώιμα.

«Τα σταφύλια βράζουν. Η αφυδάτωση έχει προχωρήσει τόσο που όσο νερό και να ρίξουμε το αμπέλι δεν ξεδιψά και δεν επανέρχεται», αναφέρει στην Agrenda ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης. Προβλήματα εμφανίζονται και στα οινοποιήσιμα αμπέλια που έχουν μπει πια στην ωρίμανση. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηρικές συνθήκες φέραν 10 με 15 ημέρες νωρίτερα τον τρύγο και τόνισαν την ανομοιομορφία ωρίμανσης στις ράγες που βλέπαν οι παραγωγοί από πολύ νωρίς λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων της φετινής χρονιάς. «Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουν φέτος για εξαγωγή πάνω από πέντε χιλιάδες τόνοι σταφύλια, όταν άλλες χρονιές εξάγονται δεκαπέντε χιλιάδες τόνοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, προσθέτοντας ότι η ζημιά σε όλη της την έκταση θα φανεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, δεδομένου ότι οι συνθήκες καύσωνα αναμένεται να ενταθούν και να διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή, 6 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς τα σταφύλια πάνω στις κορμούλες εδώ και ένα δεκαήμερο δεν υφίστανται απλά εγκαύματα αλλά, βράζουν και αφυδατώνονται, σε τέτοιο βαθμό που δεν είναι πλέον κατάλληλα για τον τρύγο, με τα επιτραπέζια σταφύλια, το σουλτανί δηλαδή, που είναι και τα πλέον ευπαθή στις ακραίες θερμοκρασίες, να έχουν υποστεί ολική καταταστροφή.

Ξεκίνησαν οι επαφές με τον ΕΛΓΑ για σχεδιασμό εκτίμησης ζημιών

Θέση στο ζοφερό τοπίο που διαμορφώνουν στην αμπελλουργία φέτος οι κλιματολογικές συνθήκες πήρε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Σενετάκης λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνει η συνολική καταγραφή των ζημιών ενώ παράλληλα, έκανε γνωστό ότι υπεγράφη απόφαση από το Υπουργείο Οικονομικών για την οικονομική ενίσχυση του ΕΛΓΑ με κονδύλι της τάξεως των 60 εκ ευρώ που θα αντληθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Στην Σάμο, ο συνεταιρισμός βλέποντας την πρωίμιση στα οινάμπελα και θέλοντας να σώσει την εξαιρετικά ποιοτική φετινή παραγωγή ξεκίνησε πιο νωρίς από ποτέ να μαζεύει τα Μοσχάτα, μπαίνοντας στο χωράφι ήδη από τις 4 Αυγούστου.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.