Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Βελτίωση στα αρώματα του κρασιού με διαφυλλική θρέψη κατά τον περκασμό

Για περισσότερα από 4 χρόνια, η Yara σε συνεργασία µε το Γαλλικό Κέντρο Ερευνών Οίνου (IFV) µελέτησαν την επίδραση της διαφυλλικής θρέψης του αµπελιού στη βελτίωση των αρωµατικών χαρακτηριστικών του κρασιού.


Του Νίκου Μυτιλέκα, Senior Agronomist, Yara Ελλά

Αντικείµενο της µελέτης ήταν η επίδραση της διαφυλλικής χορήγησης του YaraVita SAFE N 300 στη βελτίωση της έκφρασης των αρωµατικών θειολών του κρασιού.

Οι αρωµατικές θειόλες προσδίδουν στο κρασί µια ευχάριστη φρουτώδη επίγευση που παραπέµπει σε εξωτικά φρούτα (φραγκοστάφυλο, γκρέιπφρουτ). Η θετική συµβολή τους στη γεύση των λευκών κρασιών, είναι τυπικής σηµασίας για τα ποικιλιακά αρώµατα των αµπελοπαραγωγικών ζωνών.

Το YaraVita SAFE N 300 εφαρµόστηκε διαφυλλικά στο στάδιο του περκασµού. Το στάδιο αυτό χαρακτηρίζεται από την αλλαγή του χρώµατος των ραγών από πράσινο σε κίτρινο για τις λευκές ποικιλίες και ερυθρό για τις ερυθρές, όπως και από αλλαγές στο µέγεθος, στην υφή και στη χηµική σύσταση των ραγών. Οι ράγες γίνονται πιο µαλακές, πιο ελαστικές και εµπλουτίζονται µε σάκχαρα, µειώνοντας σηµαντικά την οξύτητά τους. Το στάδιο του περκασµού σηµατοδοτεί την αντίστροφη µέτρηση για τον τρύγο και διαρκεί περίπου 15-20 ηµέρες.

Η πρώτη εφαρµογή του YaraVita SAFE N 300 τοποθετείται στο ξεκίνηµα του περκασµού και η δεύτερη 10 ηµέρες αργότερα, µε δόση 1.5 λίτρο/στρέµµα.

Η βελτίωση της έκφρασης των αρωµατικών θειολών αξιολογήθηκε τόσο εργαστηριακά όσο και µε τη διαδικασία της «τυφλής» γευσιγνωσίας, όπου εντοπίστηκαν οι υψηλότερες αρωµατικές ιδιότητες των κρασιών που προέρχονται από τις εφαρµογές του YaraVita SAFE N 300.

Η εφαρµογή του YaraVita SAFE N 300 αποτελεί πλέον κοινή πρακτική σε όλη τη Γαλλία για τους αµπελουργούς που επιδιώκουν να ενισχύσουν τα αρώµατα των κρασιών τους. Αν και οι θειόλες εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην ποικιλία Sauvignon Blanc, διαπιστώθηκε ότι συµβάλλουν επίσης στο ποικιλιακό άρωµα των κρασιών που παράγονται από άλλες έγχρωµες και λευκές ποικιλίες, όπως οι Gewürztraminer, Riesling, Semillon, Muscat, Manseng, Merlot και Cabernet Sauvignon.

Το YaraVita SAFE N

Τα προϊόντα διαφυλλικών εφαρµογών YaraVita έχουν αναπτυχθεί µε σκοπό την άριστη απόδοσή τους σε συνθήκες αγρού και την αποτελεσµατική χορήγησή τους στις καλλιέργειες. Κάθε διαφυλλικό προϊόν YaraVita περιέχει υψηλής ποιότητας θρεπτικά στοιχεία και προσθετικές ουσίες, διαβρέκτες και προσκολλητικά, που βελτιώνουν και ενισχύουν την απόδοση τους.

Το YaraVita Safe N 300 είναι ένα πολύ ασφαλές, συµπυκνωµένο υγρό σκεύασµα αζώτου, σχεδιασµένο για διαφυλλικές εφαρµογές. Έχει εξαιρετικές ιδιότητες διαβροχής που διασφαλίζουν τη µέγιστη απορρόφησή του από το φυτό, αλλά και ασφάλεια για την καλλιέργεια. Αν και απορροφάται γρήγορα από τη φυλλική επιφάνεια, το 25% του ολικού αζώτου που περιέχει είναι σε µορφή αργής αποδέσµευσης ώστε να παρέχει µακράς διάρκειας δράση µε τελικά λιγότερες επεµβάσεις από τον παραγωγό. Η υγρή του σύσταση ευνοεί την εύκολη δοσοµέτρησή του, τη διάχυσή του στο βυτίο καθώς και τη συνδυαστικότητά µε άλλα σκευάσµατα στο ψεκαστικό διάλυµα.

Συνδυάζεται άριστα µε τα περισσότερα προϊόντα φυτοπροστασίας που χρησιµοποιούνται στο αµπέλι.

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στο www.yara.gr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.