Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αν κάθε γεωγραφική ταυτότητα και αμπελοτόπι αντιστοιχούσε σε αρωματική «υπογραφή» για το κρασί

Αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου της Βερόνας, σχετικά με τους παράγοντες που προσδιορίζουν τους αρωματικούς χαρακτήρες των σταφυλιών και των οίνων από μοναδικά αμπελοτόπια (single vineyard) του οινοποιείου Tedeschi.

Πηγή φωτογραφίας: winenews.it

Ο καθηγητής Maurizio Ugliano σε συνεργασία με το Τμήμα Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Βερόνα, εξέτασε σε αμπελώνες του οινοποιείου Tedeschi στην Valpolicella της Ιταλίας, τα αρωματικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού καθώς και τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην έκφρασή τους. Σκοπός της έρευνας -η οποία είναι μοναδική τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο- ήταν η μελέτη και η ταυτοποίηση κάποιου ”αρωματικού αποτυπώματος” που θα μπορούσε να δράσει ως ταυτότητα ενός τόπου και ενός terroir.

Σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της μακράς μελέτης, η οποία ασφαλώς θα συνεχίσει τις εξελίξεις επί του θέματος.

Μελετώντας την αρωματική ποικιλομορφία κρασιών που αποκτήθηκαν από μοναδικά αμπελοτόπια, ψάχνοντας για αρωματικούς δείκτες-κλειδιά, κατέστη δυνατός ο ορισμός ενός ”αρωματικού αποτυπώματος”, συγκεκριμένου για κάθε τόπο. Απόρροια αυτού, η ανάπτυξη τεχνικών διαχείρισης στον αμπελώνα και το οινοποιείο για την ανάδειξη της ταυτότητας και της ιδιαιτερότητας κάθε αμπελοτοπίου.

Πηγή φωτογραφίας: winenews.it

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, παρατηρήθηκε πόσο το ”vintage effect” εκφράζεται από κάποια συγκεκριμένα αρωματικά χαρακτηριστικά που ταυτοποιήθηκαν στα κρασιά που παρήχθησαν. Παρόλο που κάθε χρονιά μπορεί να διαφοροποιήσει τα αποτελέσματα, επικράτησε η ταυτοποίηση αρωματικών χαρακτηριστικών από κάθε αμπελοτόπι με κύριες αρωματικές ενώσεις τα τερπένια. Ενώσεις πολύ παρούσες στον φυτικό κόσμο, με ανθικά αρώματα και αρώματα γλυκών μπαχαρικών που παίζουν αρωματικά πολύ καθοριστικό ρόλο στα κρασιά της περιοχής που προέρχονται από φρέσκα σταφύλια, αλλά και στα κρασιά σε στυλ Amarone (πιο συγκεκριμένα τα διάσημα Amarone della Valpolicella). Στο σταφύλι βρίσκει κανείς αυτές τις ενώσεις σε πρόδρομη μορφή, που “αποκαλύπτονται’’ κατά τη διάρκεια των οινοποιήσεων. Είναι η πρώτη φορά που ταυτοποιείται και τονίζεται ο σημαντικός ρόλος των τερπενίων στα αρώματα των κρασιών της περιοχής Valpolicella.

Εντύπωση προκάλεσαν ακόμα και οι εστέρες, ενώσεις που επίσης ”αποκαλύφθηκαν” κατά τη διάρκεια των ζυμώσεων, υπεύθυνες για τον φρουτώδη χαρακτήρα των κρασιών, ενώ βρέθηκε ότι το περιβάλλον του αμπελώνα επηρεάζει έντονα την περιεκτικότητά τους στο σταφύλι. Το συμπέρασμα αυτό τονίζει επίσης πόσο η σύσταση του σταφυλιού, μοναδική για κάθε αμπελοτόπι, επηρεάζει την πορεία της αλκοολικής ζύμωσης.

“Τα αποτελέσματα αυτού του έργου — δίνει έμφαση ο οινολόγος Riccardo Tedeschi — μας επιτρέπουν να είμαστε προσεκτικοί με το οικοσύστημά μας, με μεγάλο σεβασμό στη γη και τα φρούτα της”.

“Από τα στοιχεία που έχουμε λάβει”, αναφέρει ο καθηγητής Ugliano, “είναι σαφές ότι υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης συγκεκριμένων δεικτών ποιότητας και μακροβιότητας για τους οίνους, ιδιαίτερα στο τερπενικό προφίλ, που θα χρησιμοποιούνται από τώρα και στο εξής για τη χαρτογράφηση των αμπελώνων, για την αξιολόγηση της ποιότητας του σταφυλιού και για τη βελτιστοποίηση των πρακτικών στον αμπελώνα και στο οινοποιείο”.

Πηγή tedeschiwines.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...