Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αντισυμβατικές προσεγγίσεις και πειραματισμοί στον ελληνικό αμπελώνα

Ισχυρή παρουσία γηγενών ποικιλιών και μικρών οινοποιών στο φετινό Οινόραμα στο Ζάππειο.

Εδραιωµένοι παραγωγοί αλλά και νεότερες παραγωγικές προσπάθειες ήρθαν στο προσκήνιο µέσα από την φετινή έκθεση Οινόραµα 2023, όπου και οι ετικέτες µικρότερων οινοποιιών αναδείχθηκαν µε πρόταγµά τους την ποιότητα και τις γηγενείς ποικιλίες. Την ίδια στιγµή η επαναφορά της Ρετσίνας στη νέα της έκφραση που οδηγεί σε µία πιο premium εκδοχή, οι pet nat οινοποιήσεις αλλά και δηµοφιλείς ή σπανιότερες οινικές εκφράσεις όπως είναι η ανάδειξη της Μαυροδάφνης ή του «ιδιαίτερου» Μούχταρου σε συνδυασµό µε επενδύσεις σε νέες φυτεύσεις και σε εγκαταστάσεις, αποτέλεσαν µέρος του πολυποίκιλου µείγµατος της µεγαλύτερης από πλευράς συµµετοχών διοργάνωσης για το κρασί. Σε αυτό το τριήµερο ετήσιο ραντεβού (4-6 Μαρτίου) των οινοποιών της χώρας το οινόφιλο κοινό δοκίµασε ό,τι καλύτερο έχει να προτείνει ο ελληνικός αµπελώνας, όπου περίπου 300 οινοποιεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό δειγµάτησαν στην «Πλατεία Γευσιγνωσίας» πάνω από 2.300 κρασιά σε καταναλωτές και επαγγελµατίες. Η Agrenda συνάντησε κάποιους από τους εκφραστές του ελληνικού αµπελώνα.

 Οινοποιία Ακράθως: Προσπάθειες που έρχονται να µετουσιώσουν την δυναµική της µικρής παραγωγής σε οινική έκφραση αξιώσεων, αποτελεί αυτή της Οινοποιίας Άκραθως µε έδρα τη βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, η Οινοποιία Άκραθως θα φέρει στο προσκήνιο µία νέα ροζέ ετικέτα, που θα συνδυάζει Αγιωργίτικο και Grenage. Η Οινοποιία (Akrathos Newlands Winery) έχει έδρα στην Βορειοανατολική Χαλκιδική και επικεφαλής της είναι ο οινοποιός, Μπάµπης Μπεκρής. «Εστιάζουµε κατά κύριο λόγο στις ελληνικές ποικιλίες. Το µεγαλύτερο µέρος του αµπελώνα µας αποτελείται από ασύρτικο, το οποίο πλαισιώνεται και από τις δύο ερυθρές, το Ξινόµαυρο και το Αγιωργίτικο». Πραγµατοποιεί εξαγωγές σε Γερµανία και Μεγάλη Βρετανία σε µικρές ποσότητες, ενώ η συνολική παραγωγή αγγίζει τις 35.000 φιάλες ετησίως. Στόχος είναι να αγγίξει προσεχώς τις 50.000 φιάλες.

Κτήµα Φουντή: Το Κτήµα Φουντή που βρίσκεται στη Στράντζα της Νάουσας, διαβλέπει την προοπτική που έχει το Ξινόµαυρο, το οποίο αποτελεί τη βάση της παραγωγικής του δραστηριότητας. Έχει επεκταθεί όµως και σε λευκές oινοποιήσεις από 70% Ξινόµαυρο και Malvasia Aromatica καθώς και σε ένα ακόµη λευκό κρασί Τρυγίας Φουντή από 100% Ξινόµαυρο µε παραµονή σε βαρέλι για 7 µήνες. Ο Γιώργος Τοπούσης, εκπρόσωπος του Κτήµατος από τις διαθέσιµες ετικέτες ξεχωρίζει, ένα µονοποικιλιακό κρασί από Ξινόµαυρο, το οποίο προέρχεται από επιλεγµένο αµπελώνα έκτασης πέντε στρεµµάτων. «Πρόκειται για ένα αµπελοτόπι µε ασβεστολιθικό έδαφος. Η διαφορά της συγκεκριµένης περιοχής είναι ότι προσδίδει περισσότερο φρουτώδη γεύση στο Ξινόµαυρο σε σχέση µε άλλες περιοχές από τις οποίες συλλέγουµε τη συγκεκριµένη ποικιλία». Το 60% της παραγωγής των 60.000 φιαλών ετησίως εξάγεται σε αγορές όπως η Αµερική, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία.

 

Οινοποιείο Γκιρλέµη: Πειραµατισµούς µε νέες φυτεύσεις ποικιλιών όπως η Μαυροδάφνη, το Μαυροτράγανο, το Riesling, το Gewurztraminer και Grenage Rouge, προσθέτοντας 73 επιπλέον στρέµµατα στο δυναµικό του, πραγµατοποιεί το Οινοποιείο της Οικογένειας Γκιρλέµη από το Πολυδένδρι ∆οµοκού. Όπως λέει ο Φανίκος Γκιρλέµης «ποντάρουµε σε ιδιαίτερες ελληνικές ποικιλίες που παρουσιάζουν ζήτηση στο εξωτερικό, όπως είναι η Μαυροδάφνη, το Μαυροτράγανο, το Μαυρούδι, το Ληµνιό. ∆ιαπιστώσαµε ότι ο αµπελώνας µας ενισχύει τη δυναµική µας στα κόκκινα κρασιά, γι’ αυτό το λόγο και προβήκαµε κυρίως στη φύτευση ερυθρών ποικιλιών. Το σύνολο των ιδιόκτητων εκτάσεων που έχουµε αυτή τη στιγµή ανέρχεται στα 350 στρέµµατα». Στον σχεδιασµό του οινοποιείου είναι να εισέλθει στον οινοτουρισµό, ανακατασκευάζοντας ένα νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο στο κέντρο του ∆οµοκού, και δηµιουργώντας ξενώνες για τη διαµονή των επισκεπτών καθώς και ένα κελάρι µε ετικέτες κρασιών παλαιότερης εσοδείας που δεν κυκλοφορούν πλέον στην αγορά.

Αµπελώνες Μάρκου:  Στις παραδοσιακές δυνάµεις που αξιοποιούν το Σαββατιανό – την κατεξοχήν ποικιλία του αττικού αµπελώνα – κατατάσσονται οι Άµπελώνες Μάρκου, οι οποίοι στο Οινόραµα παρουσίασαν τη ρετσίνα «Σχινόπευκο». Όπως αναφέρει ο Νίκος Μάρκου, «στόχος µας είναι να προωθήσουµε το συγκεκριµένο προϊόν, το οποίο διατηρεί τη δική του µακροχρόνια παράδοση και διατηρεί Ονοµασία Κατά Παράδοση». Το «Σχινόπευκο» παράγεται σε περίπου 25.000 φιάλες ετησίως.

 

Οινοποιία Μυλωνά: Tάση που ανέρχεται στην επιφάνεια το τελευταίο διάστηµα είναι αυτή του pet nat ή αλλιώς των κρασιών που χαρακτηρίζονται ως φυσικώς αφρώδη. Η οινοποιία Μυλωνά έχει οινοποιήσει ένα αφρώδες Σαββατιανό που δηµιουργήθηκε µε την µέθοδο ancestrale, όπου ακολουθείται η διαδικασία σφράγισης της φιάλης πριν να ολοκληρωθεί η ζύµωση, µε αποτέλεσµα να δηµιουργούνται οι φυσαλίδες στο κρασί. «Το κρασί αυτό οινοποιήθηκε φέτος σε 10.000 φιαλες. Η πρώτη µας προσπάθεια έγινε πέρυσι, µε την παραγωγή 3.000 φιαλών, οι οποίες όµως πουλήθηκαν σε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα και γι’ αυτό φέτος αποφασίσαµε να αυξήσουµε την παραγωγή µας», εξηγεί ο οινολόγος και επικεφαλής της οινοποιίας, Σταµάτης Μυλωνάς.

Οινοποιείο Σαµαρτζή: Καθοδηγούµενο από τις δύο τοπικές ποικιλίες το ερυθρό Μούχταρο και τη λευκή Κοντούρα, το Οινοποιείο Σαµαρτζή συναντάται στην κοιλάδα των Μουσών της Βοιωτίας. Το Μούχταρο έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια από τα δύο οινοποιία της περιοχής, τόσο από τους αδελφούς Σαµαρτζή, όσο και από τους αδελφούς Ζαχαρία (Κτήµα Μουσών). Όπως επισηµαίνει ο οινοποιός, Σπύρος Σαµαρτζής, τα συνολικά 80 στρέµµατα που προέρχονται από τους ιδιόκτητους αµπελώνες, δεν επαρκούν για να καλύψουν την αυξανόµενη ζήτηση για τη συγκεκριµένη ποικιλία που προσφέρει ερυθρούς και ροζέ οίνους. «Εντός της επόµενης διετίας θα παρουσιάσουµε δύο νέα κρασιά, προερχόµενα από τις δύο γηγενείς ποικιλίες, το Ασύρτικο της Σαντορίνης και το Βραδιανό από τη Βόρεια Εύβοια. Στην περίπτωση του Βραδιανού στόχος µας είναι να δούµε πώς µπορεί να συνυπάρξει µε το Μούχταρο στο ίδιο µπουκάλι».

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επιτέλους την προέλευση της καλλιέργειας κρασιού και της αμπέλου, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μεγάλης κλίμακας μελέτη πάνω στο θέμα.

REPORTS

Το ροζέ κρασί έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα στην Γαλλία, με τους νέους να αρχίζουν να απομακρύνονται από τα παραδοσιακά παλαιωμένα κόκκινα κρασιά.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Μεσσηνία υποδέχεται το φθινόπωρο με γεύσεις και αρώματα από τα θρυλικά της αμπελοτόπια και τους πανάρχαιους δρόμους των ξακουστών κρασιών της.

REPORTS

Οι πωλήσεις κρασιού στην Ιρλανδία παρέμειναν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα πέρυσι, καθώς η κατά κεφαλήν κατανάλωση συνέχισε να μειώνεται σύμφωνα με μια...