Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ανταγωνισμός για 150.000 διαφορετικές ετικέτες οίνου στις ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 150.000 διαφορετικά κρασιά ανταγωνίζονται μεταξύ τους στα ράφια. Ποιοι είναι οι χρυσοί κανόνες για την επιτυχία και τι πρέπει να αποφύγετε να κάνετε με κάθε κόστος; Οι απαντήσεις, δόθηκαν από έναν εξειδικευμένο Αμερικανό στο marketing.

Ο Paul Wagner, ιδρυτής του πρακτορείου Balzac Communications στην Καλιφόρνια, δεν μασάει τα λόγια του. «Η νεότερη γενιά γνωρίζει τον κόσμο μέσα από τα ποτά. Ο κλάδος του κρασιού έχει κάνει αξιοθρήνητοι δουλειά! Οι ινδονησιακοί, κολομβιανοί και άλλοι καφέδες της Αιθιοπίας δεν κρύβουν μυστικά για τους Millennials – χάρη στα Starbucks – δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο για τα κρασιά. Ακόμα κι αν οι πωλήσεις των κρασιών παραμένουν σταθερές σε όγκο –σε αντίθεση με αυτές της μπύρας που πέφτουν– τα κρασιά ξεπερνιούνται από τα οινοπνευματώδη ποτά που ανταγωνίζονται στη φαντασία για να παρασύρουν τους Millennials. «Τα οινοπνευματώδη ποτά έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά δημιουργώντας μια εικόνα των “χειροποίητων ή βιοτεχνικών” ποτών. Οι Millennials δεν βλέπουν το κρασί έτσι, αλλά η τεκίλα το βλέπει!».

Πώς να δημιουργήσετε υψηλή κερδοφορία

Η αγορά του κρασιού βρίσκεται στο πρώτο της παράδοξο. «Οι Αμερικανοί λένε ότι προτιμούν τα ξηρά κρασιά, αλλά τα αμερικανικά chardonnay και τα κόκκινα μείγματα περιέχουν υπολειμματικά σάκχαρα, προς μεγάλη απογοήτευση των σομελιέ». Τα «κόκκινα μείγματα», ακριβώς, προσφέρουν ένα παράδειγμα επιτυχίας, δείχνοντας σε ποιο βαθμό οι ίδιοι οι επαγγελματίες μπορούν να επηρεάσουν τις τάσεις, όταν υπάρχουν τα οικονομικά οφέλη. «Οι μεγάλες εταιρείες επενδύουν πολλά σε αυτό, και γιατί να μην το κάνουν; Δεν υπάρχει ο ρυθμιστικός περιορισμός, της εσοδείας κ.λπ. Έχουν τα χέρια τους εντελώς ελεύθερα και τα κρασιά πωλούνται για 28 δολάρια το μπουκάλι! Γενικότερα, οι πωλήσεις κρασιών με τιμή κάτω των 10 δολαρίων μειώνονται, ενώ αυτές με τιμή άνω των 10 δολαρίων αυξάνονται: «Εάν διαθέτετε κρασί στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξήστε την τιμή».

Όμως, πέρα από το προφίλ των προϊόντων, ο Paul Wagner βρίσκει λάθος πάνω από όλα στον τρόπο με τον οποίο οι οινοπαραγωγικές εταιρείες προσεγγίζουν τους καταναλωτές. «Μην εξηγείς ποια πιάτα να φας με τα κρασιά σου, οι νέοι δεν σερβίρουν κρασί στο τραπέζι! Μην διδάσκετε χημεία, πείτε μια καλή ιστορία. Μην μιλάτε για γεωλογία: κανείς δεν έχει πάει ποτέ σε έμπορο κρασιού ζητώντας ένα κρασί από ασβεστολιθικό χώμα! Μην παρουσιάζετε γεωπονικές λεπτομέρειες για τη καλλιέργεια, δεν είστε κηπουροί. Και μην κάνετε μάθημα οινολογίας, το κρασί είναι ρομαντικό! Για να είναι πιο θετικός και εποικοδομητικός, ο Paul Wagner προσφέρει επίσης συμβουλές: «Μόνο το 42% των Αμερικανών έχουν διαβατήριο. Ταξιδεύουν σε κινηματογράφο, εστιατόρια κ.λπ. Το κρασί τους επιτρέπει επίσης να ταξιδέψουν». Για τους νεότερους, είναι η βιωματική πλευρά που μετράει περισσότερο. «Οι Millennials ξοδεύουν χρήματα, αλλά για εμπειρίες. Πρέπει να τους λένε πώς μπορούν να διασκεδάσουν με το κρασί, όχι από ποιον κλώνο είναι ή ποιο είναι το επίπεδο brix του».

Αν έπρεπε να αναφέρουμε ένα παράδειγμα επιτυχίας, αυτό θα ήταν η σαμπάνια, πιστεύει ο ειδικός του μάρκετινγκ. «Η σαμπάνια ευνοεί τις καταναλωτικές της περιστάσεις εις βάρος των μεθόδων παραγωγής της. Είναι ένα εορταστικό κρασί που σου επιτρέπει να δημιουργήσεις συναίσθημα. Τελικά, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ανθρώπινη σύνδεση μεταξύ μιας επωνυμίας και των καταναλωτών, και αυτό δεν μπορεί να γίνει με στοιχεία και αριθμούς, πρέπει να είναι μια συναισθηματική σύνδεση. Ο στόχος δεν είναι να εντυπωσιάσεις αλλά να αποπλανήσεις. Οι άνθρωποι δεν θυμούνται γεγονότα, αλλά θυμούνται ιστορίες». Σε μια χώρα όπου το 2022 υπήρχαν 1.200 διανομείς κρασιού, ο μεγαλύτερος από τους οποίους αναφέρεται σε 15.000 προϊόντα, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα του θα φτάνουν στα ράφια. Για τον Paul Wagner, είναι απαραίτητο να μιλήσουμε στην καρδιά των καταναλωτών και όχι στη λογική τους, το ίδιο ισχύει και για τους επαγγελματίες: «Ευνοήστε την τεχνική KISS (Keep, Improve, Start, Stop) ή κρατήστε την απλή και σύντομη. Πρέπει να ενισχύετε το μήνυμά σας σε κάθε βήμα και πρέπει να προέρχεται από εσάς και όχι από την ομάδα πωλήσεών σας. Η δουλειά σου είναι να μείνεις αξέχαστος». Τέλος, μια τελευταία συμβουλή για το δρόμο: «Δώστε στις επαφές σας – καταναλωτές και επαγγελματίες – την ευκαιρία να γίνουν μέλη της οικογένειάς σας.. Μη τους λέτε ότι είστε παθιασμένοι, πείτε τους ότι τους αγαπάτε.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...

REPORTS

Ο παγκόσμιος οινικός κλάδος μετέβη στο 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής, όπου η κατανάλωση μειώνεται αισθητά, αλλά η ζήτηση για ποιοτικότερο κρασί...