Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αντίθετες με τις προειδοποιήσεις υγείας στις ετικέτες οίνων οι Copa-Cogeca

Η ιρλανδική ρυθμιστική πρωτοβουλία για την επιβολή μηνυμάτων για τους κινδύνους για την υγεία στις φιάλες των αλκοολούχων ποτών κινητοποιεί όσο και ανησυχεί τον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό τομέα.

Η ιρλανδική πρόταση να επισημαίνονται όλες οι φιάλες αλκοολούχων ποτών με μηνύματα υγείας («η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί ηπατική νόσο» και «υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ αλκοόλ και θανατηφόρων καρκίνων») ανησυχεί πολλούς στον τομέα οίνου στην Ευρώπη. «Η ιρλανδική επισήμανση είναι προβληματική. Δεν θέλουμε να υπάρχει ένα προειδοποιητικό μήνυμα για την υγεία στις ετικέτες των κρασιών», τονίζει ο Luca Rigotti, πρόεδρος της ομάδας εργασίας «Οίνος» της Copa Cogeca (Επιτροπή Επαγγελματικών Γεωργικών Οργανώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και Γενική Επιτροπή Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ). Σε συναντήσεις του στην εμπορική έκθεση ProWein (19-21 Μαρτίου στο Ντίσελντορφ), ο αμπελουργός του Trentino υποστήριξε ένα σύστημα πληροφόρησης των καταναλωτών με δύο βήματα για πληροφορίες διατροφής και υγείας: στην φυσική και στην άυλη ετικέτα στο διαδίκτυο. «Πρέπει να εξισορροπήσουμε την προστασία της υγείας και την κοινωνικοοικονομική βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών κρασιών», συνοψίζει.

Υποστηρίζοντας την εκπαίδευση των νεότερων γενεών να καταναλώνουν με μέτρο κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο Luca Rigotti επισημαίνει τους κινδύνους της εικόνας, και επομένως του μάρκετινγκ, από τέτοια μηνύματα υγείας. Ενώ τα κράτη μέλη συζητούν αυτόν τον φάκελο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Copa Cogeca επιθυμεί να συζητήσει αυτά τα θέματα με τις Βρυξέλλες: «Ελπίζουμε να βρούμε έναν τρόπο. Μια εικόνα προειδοποίησης για την υγεία δεν είναι κατάλληλη στην ετικέτα. Δεν έχω λύση, αλλά πρέπει να εμποδίσουμε ένα άλλο κράτος να εφαρμόσει τέτοιους κανόνες», υποστηρίζει ο Luca Riggoti. Επίσης επισημαίνει ότι αυτές οι συζητήσεις για προειδοποιητικά μηνύματα για την υγεία γίνονται εν μέσω οικονομικών δυσκολιών για τον ευρωπαϊκό αμπελώνα.

 

Κρασιά στο κόκκινο

«Το θέμα είναι το ίδιο παντού στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι η πώληση ερυθρών κρασιών. Η καταναλωτική τάση προτιμά τα λευκά και αφρώδη κρασιά», τονίζει ο Luca Rigotti. Ενώ οι συζητήσεις για τις εκριζώσεις λόγω ασθενειών και απόσταξης κρίσης είναι πολύ προχωρημένες στη Γαλλία, αυτά τα θέματα εξακολουθούν να αναδύονται στον υπόλοιπο αμπελώνα της ΕΕ: «Στην Ιταλία, δεν μιλάμε για εκριζώσεις μέχρι στιγμής. Η απόσταξη μπορεί να απαιτηθεί από ορισμένες περιοχές», επισημαίνει ο Luca Rigotti. Οι κίνδυνοι είναι κοινοί, αλλά οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές.

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA επιστρέφει την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και μεταμορφώνει το Ωδείο Αθηνών σε μια πολύχρωμη γιορτή κρασιού!

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Η σημαντική κάμψη του όγκου και της αξίας των εξαγωγών οίνου προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το αν ο κλάδος αντιμετωπίζει προσωρινές διαταραχές ή αν...