Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένα premium οινικό και μυστικό δείπνο σε ένα «κρυφό» εστιατόριο

Μια διαφορετική φιλοσοφία εστίασης πρεσβεύει το «Λίθοινον Private 16»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΡΑΜΑΛΗ

∆εν είναι απλά µια premium κάβα µε εκλεκτό κρασί, είναι ένας ιδιαίτερος χώρος µε µια διαφορετική φιλοσοφία εστίασης που καταφέρνει να συνδυάσει µε τον πιο αρµονικό τρόπο τον οίνο µε τα gourmet εδέσµατα. Ο Γιάννης Βασιλειάδης είναι ο άνθρωπος που εµπνεύστηκε και δηµιούργησε το Λίθοινον Private 16. Το πάθος του για το κρασί τον οδήγησε το 2004 να µετατρέψει το γκαράζ του σπιτιού του στη Σαρωνίδα σε κάβα. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε µια µεγάλη στροφή στη ζωή του, αφού εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος µηχανικός. Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της η κάβα δούλευε µε συγκεκριµένα κρασιά και γρήγορα κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των οινόφιλων.

Στη συνέχεια θέλοντας να επιχειρήσει κάτι διαφορετικό προχώρησε το 2012 στην αναδιαµόρφωση του χώρου. Έτσι γεννήθηκε το Private 16, ένα εστιατόριο που µπορεί να εξυπηρετήσει µέχρι 16 άτοµα. Το µαγαζί απευθύνεται κυρίως σε τρεις κατηγορίες: τους foodies, τους παθιασµένους µε το κρασί και στα ιδιωτικά επιχειρηµατικά δείπνα υψηλών προδιαγραφών.

Το Λίθοινον είναι φτιαγµένο εξ ολοκλήρου από πέτρα και ξύλο, δηµιουργώντας µια πολύ ζεστή ατµόσφαιρα, η οποία συµπληρώνεται από την εξαιρετική εµπειρία φιλοξενίας που προσφέρει σε κάθε πελάτη του ο κ. Βασιλειάδης.  Όταν κάποιος επισκέπτεται το χώρο, είναι αδύνατον να µην παρατηρήσει τη διακόσµηση µε αντικείµενα από την προσωπική συλλογή του ιδιοκτήτη. Το ενδιαφέρον δίκαια µονοπωλούν η αγιογραφία µε τον «γάµο της Κανά», η αυθεντική αντίκα Berkel που χρησιµοποιείται για την κοπή αλλαντικών, το µπαρ και φυσικά η κάβα και το κελάρι που φιλοξενούν σπάνια και ιδιαίτερα κρασιά.

Περισσότερες από 25.000 φιάλες µε κρασιά από όλο τον κόσµο, που περιλαµβάνουν κλασικές, premium, θρυλικές και σπάνιες ετικέτες και χρονιές, θέτει το Λίθοινον στη διάθεση του οινόφιλου κοινού.

Εξαιτίας της µεγάλης εκτίµησης για τους Έλληνες παραγωγούς και το ελληνικό κρασί, ο κ. Βασιλειάδης διαθέτει στην κάβα του µια εκτεταµένη συλλογή µε µπουκάλια που χρονολογούνται από το 1998, για παράδειγµα από τα Κτήµατα Τσέλεπου και Κώστα Λαζαρίδη.Φυσικά υπάρχει τεράστια ποικιλία και από ξένους παραγωγούς από όλο τον κόσµο. Dominus, Sassicaia, Francois Cotat, Fattoria Le Pupille και Château Haut-Brion αποτελούν µερικές από τις ετικέτες που λάµπουν στην κάβα, ενώστα άµεσα σχέδια του κ.Βασιλειάδη είναι να φέρει το επετειακό κρασί του οίκου Dagueneau  για τα 10 χρόνια θανάτου του Didier Dagueneau.

 

Η πολύτιµη προίκα από χειρόγραφα

Ας σηµειωθεί ότι το κελάρι είναι σε άριστη κατάσταση και παρέχει ιδανικές συνθήκες για τη συντήρηση των κρασιών µε τον αέρα να περνάει µέσα από φίλτρο ενεργού άνθρακα. Ο κ. Βασιλειάδης επιλέγει να τοποθετεί τα κρασιά του όρθια στο κελάρι, όµως για να µπορεί να το κάνει αυτό εξασφαλίζει ότι ο χώρος θα έχει πάνω από 90% υγρασία. Σπουδαίο είναι και το γεγονός ότι το µαγαζί δηµιουργεί µία «προίκα» από χειρόγραφα και ιδιαίτερα µπουκάλια κρασιού. Πιο συγκεκριµένα, τα κρασιά Dominus που στέλνει στην κάβα o Christian Moueix από την California έρχονται µε χειρόγραφη υπογραφή του ίδιου. Επιπλέον, ο οίκος Οrnellaia επικοινωνεί µε τον κ.Βασιλειάδη µέσω χειρόγραφης αλληλογραφίας για κάθε ενηµέρωση αλλά και κατά τη διάρκεια των εορταστικών περιόδων. Το ίδιο συµβαίνει και µε τον οίκο Hennessy. Εκτός από την κάβα τις εντυπώσεις κερδίζει και το µπαρ µέσα στο χώρο του µαγαζιού µε τις πολλές επιλογές εκλεκτών και ακριβών αποσταγµάτων καθώς και το εντυπωσιακό walk-in humidor, φτιαγµένο από ξύλο κέδρου που φιλοξενεί χειροποίητα πούρα από την Κούβα και από άλλες χώρες της Λατινικής Αµερικής.

Η έννοια του private restaurant

Όσον αφορά τη γαστρονοµική εµπειρία, το µενού και τα πιάτα επιµελούνται ο σεφ Παναγιώτης Παπανικολάου και η Έφη Φραγκάκου, η γυναίκα του κ.Βασιλειάδη, δίνοντας έµφαση στις εξαιρετικές πρώτες ύλες. Η κάρτα του µενού σε γενικές γραµµές είναι σταθερή, ενώ αυτό που αλλάζει εποχιακά είναι οι γαρνιτούρες, οι σαλάτες και τα γλυκά. Παράλληλα, διαθέτει και κατάλογο για ανθρώπους µε προβλήµατα όρασης. Το µενού κινείται γύρω από εκλεκτά κρέατα από την Αµερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Ενώ υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές θαλασσινών όπως καβούρια, χτένια και µπλε αστακοί από την Σκωτία. Επιπλέον, ο κ.Βασιλειάδης έχει επιλέξει να δουλεύει χωρίς κατάλογο κρασιού κάτι που οφείλεται όχι µόνο στο γεγονός ότι οι επιλογές είναι πάρα πολλές, αλλά και για να µην προκαλεί µε τις τιµές στους καταλόγους του. Η κουζίνα είναι µικρών διαστάσεων, όµως είναι πολύ λειτουργική και πλήρως εξοπλισµένη µε υπερσύγχρονα ψυγεία, καταψύκτες και τον µοναδικό ισπανικό φούρνο ξυλοκάρβουνου Josper. Ακόµα, στο χώρο του µαγαζιού υπάρχει ένα κατάλληλο ψυγείο για την ωρίµανση των εκλεκτών κρεάτων και µια ιδιαίτερη salumeria µε µοναδικής ποιότητας αλλαντικά και τυριά από όλο τον κόσµο. Το πρωτόκολλο υγιεινής του µαγαζιού ακολουθεί τις αµερικανικές προδιαγραφές.

Σπουδαίες προσωπικότητες

Παρά το γεγονός ότι τα σχέδια του
κ. Βασιλειάδη δεν σταµατούν εδώ είναι πλέον εµφανές ότι έχει δηµιουργήσει το δικό του στίγµα στον κόσµο του κρασιού και της γαστρονοµίας, προσφέροντας µοναδικές εµπειρίες σε όποιον επισκέπτεται το µαγαζί του µε το πελατολόγιό του να είναι ιδιαίτερα διευρυµένο περιλαµβάνοντας σπουδαίες προσωπικότητες από όλο τον κόσµο και ιδίως από την Ευρώπη.

 

Υπέρτατη απόλαυση

Η επίσκεψη στο Λίθοινον μας έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε δύο ετικέτες της κάβας που επέλεξε για εμάς ο κ. Βασιλειάδης συνοδεία μιας εξαιρετικής παρμεζάνας 36μηνης ωρίμανσης. Ένα Trousseau Singulier 2017 από το οινοποιείο Domaine André et Mireille Tissot, μονοποικιλιακό κόκκινο κρασί με αρώματα ώριμων φρούτων, νότες κερασιού και μπαχαρικών, όγκο στο στόμα και δομή που υποστηρίζεται από λεπτές και ώριμες ταννίνες.  Και τη σαμπάνια Pierre-Henri του οινοποιείου J.Charpentier που παράγεται από 100% Pinot Meunier και ένα από τα πρώτα αρώματα που φτάνουν στη μύτη είναι το φρυγανισμένο ψωμί και το brioche, ενώ στο στόμα κυριαρχούν τα ζαχαρωμένα φρούτα και το αχλάδι.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μεγαλύτερο περιθώριο ευελιξίας στο καθεστώς που διέπει τις άδειες φύτευσης αμπέλου προσπαθεί να προωθήσει η Κομισιόν, πρόθεση της οποίας είναι η αύξηση του ποσοστού...

REPORTS

Από τη Νορβηγία μέχρι την Ιαπωνία, με τον καιρό δημιουργούνται terroir πολλά υποσχόμενα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Οι Τηνιακοί Αμπελώνες δημιουργήθηκαν το 2000 από τον Αλέξανδρο Αβατάγγελο και τον Gerard Margeon, Executive Head Sommelier του ομίλου εστιατορίων Alain Ducasse. Οι δυο...

REPORTS

Τη ∆ευτέρα 1η Μαρτίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης αµπελώνων 2021-2022 σύµφωνα µε το xρονοδιάγραµµα διαδικασίας ένταξης στο πρόγραµµα που προβλέπει η...

Copyright © 2020 Greenbox SA.