Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το εμβληματικό terroir του Αμύνταιου, μια μαγική εμπειρία στο Κτήμα ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ

Στα τέλη Οκτωβρίου άνοιξε τις πόρτες του το Tasting Room της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου, όπου βρίσκεται και το εντυπωσιακό οινοποιείο του Κτήματος.

Λουσµένος στο φυσικό φως και µε µαγευτική θέα στη λίµνη Βεγορίτιδα, ο νέος χώρος είναι εναρµονισµένος µε οργανικό τρόπο µε το περιβάλλον και προσεγµένος σε κάθε λεπτοµέρειά του.

Εκεί οι οινόφιλοι έχουν τη δυνατότητα γευσιγνωσίας, ανακαλύπτοντας περισσότερα για την ιστορία της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ στο Αµύνταιο, για τον ξεχωριστό αµπελώνα της Σαµαρόπετρας στα 720 µέτρα υψόµετρο -το υψηλότερο σηµείο της ζώνης- αλλά και για τα αµπελοτόπια Πάλπο, Ντρούµο, Ταρσανάς, Μπάρα.

Σε αυτά, ο κυρ-Γιάννης Μπουτάρης, διαβλέποντας την τεράστια δυναµική του σπουδαίου terroir και πέρα από  το Ξινόµαυρο, έκανε τις πρώτες φυτεύσεις λευκών ποικιλιών στην περιοχή ήδη από το 1989.

Εκεί δηµιουργούνται σήµερα οι εξαιρετικές λευκές Single Block ετικέτες του Κτήµατος που αποκαλύπτουν το σπουδαίο βορειοελλαδίτικο terroir µέσα από τα micro-terroirs του.

Ιδιαίτερη θέση κατέχουν φυσικά και τα αφρώδη µε Ξινόµαυρο Αµυνταίου, σε µια διαδροµή περισσότερων από 15 χρόνων πειραµατισµού που συνεχίζεται.

Μαζί  µε το Κτήµα στο Γιαννακοχώρι Νάουσας, το Tasting Room στον Άγιο Παντελεήµονα δηµιουργεί νέα δεδοµένα, πάντα µε το µοναδικό DNA της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ. Αξίζει να σηµειωθεί ότι έως το τέλος ∆εκεµβρίου, γιορτάζοντας τα εγκαίνια του νέου χώρου, προσφέρονται δωρεάν στους επισκέπτες η γευσιγνωσία τριών ετικετών από τον αµπελώνα του Αµυνταίου και η ξενάγηση.

Πράσινος οινοτουρισμός

Πρωτοπόρα στη βιώσιμη ανάπτυξη και τον οινοτουρισμό, η ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ, με τη νέα πρόταση του Αμυνταίου, δημιουργεί έναν ακόμη προορισμό βιωματικών εμπειριών γύρω από το κρασί, συνδυάζοντας τη φύση, την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στις 15 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση παράλληλα με το γαλλικό πρωτάθλημα τυφλής γευσιγνωσίας που διοργανώνει η La RVF.

REPORTS

Η αμερικανική οινοβιομηχανία βιώνει μια σημαντική αλλαγή, η οποία χαρακτηρίζεται από μείωση του αριθμού των οινοποιείων για πρώτη φορά μετά από μια γενιά.

REPORTS

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία ο πρώτος κύκλος εκπαιδευτικών δράσεων για το κρασί, μια νέα πρωτοβουλία του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης σε συνεργασία με την Ένωση...

REPORTS

Ο κλάδος του κρασιού διανύει μια περίοδο μετασχηματισμού που οφείλεται στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες και στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ένα υπερδραστήριο τετραήμερο γεμάτο ποιοτικό οίνο ολοκληρώνεται στις 10 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο υπό την ομπρέλα του Οινόραμα - της πιο επιδραστικής έκθεσης που...

REPORTS

Οι αγοραστές εξακολουθούν να αποφεύγουν το ρίσκο, αλλά υπάρχουν σημάδια «εξισορρόπησης» του κλίματος και μια περίοδος χαμηλότερων τιμών στη δευτερογενή αγορά μπορεί να σημαίνει...

REPORTS

Οι καταξιωμένοι διεθνώς μοσχάτοι οίνοι του Ε.Ο.Σ Σάμου επέστρεψαν και φέτος από τη Γαλλία και το διαγωνισμό «Vinalies International 2025», με δύο ακόμη χρυσά...

REPORTS

Ο κλάδος του κρασιού διανύει μια περίοδο μετασχηματισμού που οφείλεται στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες και στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.