Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένας διαπρεπής οικουµενικός οινόφιλος

Πίσω στο μακρινό 2001, σ’ ένα σταυροδρόμι της καθημερινότητας,  είχα την τύχη να συναντήσω  τον Fernando Santos. Για όσους το αγνοούν πρόκειται για έναν Πορτογάλο, πρώην ποδοσφαιριστή και νυν προπονητή ποδοσφαίρου με επαγγελματική σταδιοδρομία μεταξύ άλλων και στη χώρα μας,  που έχει επηρεάσει όσο ελάχιστοι το σύγχρονο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ο Fernando Manuel Fernandes da Costa santow όπως είναι το πλήρες όνομα του διάσημου προπονητή και οινόφιλου λατρεύει τα Vintage Port.

Του Λάζαρου Γατσέλου

Την περίοδο 2001-2002 βρέθηκε στο τιμόνι της ΑΕΚ.  Φιλομαθής, ανήσυχος και οινόφιλος, λάτρης της καθημερινής κουζίνας,  θέλησε μεταξύ άλλων να ανακαλύψει και την παραδοσιακή εκδοχή των ταβερνών της πρωτεύουσας. Έτσι, δεν θα μπορούσε να μην περάσει από την ταβέρνα «Μίστερ Λουκιδέλης» στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου κι έτυχε να γνωριστούμε ως τακτικοί επισκέπτες.

Άμεσος και ειλικρινής

Αφοπλιστικά άμεσος, ταπεινός κι ειλικρινής, απολάμβανε το φαγητό και το κρασί  στην καθημερινή του έκφραση και ταυτόχρονα επικοινωνούσε μέσα από αυτά, όταν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του το επέτρεπαν. Η ταβέρνα «Μίστερ Λουκιδέλης» μεταξύ άλλων  θεωρείται σημείο αναφοράς στον ξαλμυρισμένο τηγανητό μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Ένα πράγμα λοιπόν που έκανε ο κ.  Santos, όταν αισθάνθηκε οικειότητα στο χώρο, ήταν να ανταλλάσει πληροφορίες με τους μάγειρες τόσο για τις συνταγές όσο και για τη σημασία του συγκεκριμένου ψαριού στη δομή της πορταγαλικής κουζίνα στο πέρασμα των χρόνων. Ο ίδιος γνώριζε πως ο παστός μπακαλιάρος υπάρχει σε διάφορα ελληνικά πιάτα από την εποχή του περάσματος του Χρ. Κολόμβου στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, κάτι που αγνοεί πλήθος μαγείρων και βαθμοφόρων της γεύσης ακόμα και σήμερα.

Aλληλένδετα κρασί & φαγητό

Όσες φορές τον συνάντησα στην ταβέρνα πάντα δοκίμαζε τα κρασιά από τα βαρέλια και πάντα ρωτούσε αν μπορεί ν’ απολαύσει κάποιο δικό του εμφιαλωμένο, καλά κρυμμένο κι όχι μεταφερόμενο ως τρόπαιο, μέχρι να λάβει το θετικό σήμα από τον κ. Στέλιο.  Σε μία από αυτές κάποιος προπονητής καφενείου, πιθανά πολιτικός,  αναμφίβολα από αυτούς που γνωρίζουν για το καλύτερο κρασί που υπάρχει, τον ρώτησε αν συμβαδίζει η δημόσια κατανάλωση κρασιού με τη θέση και τη φήμη του. «Ο δικός μας άνθρωπος» , χαμογέλασε και του εξήγησε πως φαγητό και κρασί είναι αλληλένδετα στην καθημερινότητα από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Έπειτα, αφού ρώτησε τον φωτεινό μας παντογνώστη αν του αρέσει ο τρόπος που προσεγγίζει το σύγχρονο  ποδόσφαιρο, για να λάβει σαφώς καταφατική απάντηση, του εξήγησε πως αυτό σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στη θέση  που έχει το κρασί και το φαγητό στην καθημερινότητά του.

all pages_optimized (10)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η οινοβιομηχανία της ΕΕ ζητά από την νέα Κομισιόν μια τολμηρή και ανοικτή εμπορική πολιτική για τόνωση των εξαγωγών στις διεθνές αγορές.

REPORTS

Η Gambero Rosso, ένας από τους πιο διάσημους οδηγούς κρασιού της Ιταλίας, αναγνωρισμένος για τις έγκυρες κριτικές και αξιολογήσεις των ιταλικών κρασιών, έχει ανακηρύξει...

REPORTS

Πάντα λιγότερο κρασί. Η νέα προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης συγκομιδής για το 2024, αντανακλά αποδόσεις χαμηλών όγκων. Η αποτίμηση αυτής της μικρής...

REPORTS

Για δεύτερη φορά, το Πανεπιστήμιο του Tokaj διοργανώνει το συνέδριο Tokaj Wine Congress από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου στο Sárospatak (βορειοανατολική Ουγγαρία)...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...