Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Έκοψε αποδόσεις αλλά υπόσχεται ποιότητα ο φετινός τρύγος στην Σαντορίνη

Προβλήματα στην ωρίμανση των σταφυλιών, δημιούργησε και στα αμπελοτόπια της Σαντορίνης ο συνδυασμός ανομβρίας και καύσωνα, εντούτοις ο αμπελοοινικός κόσμος του νησιού αισιοδοξεί για το τελικό αποτέλεσμα και για την παραγωγή κρασιών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η συνολική παραγωγή φέτος, σύμφωνα με την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων «Santo Wines» δεν ξεπέρασε τους 2.000 τόνους σταφυλιών, σημειώθηκε δηλαδή μια πτώση περίπου 30% από μια μέση παραγωγή για τον αμπελώνα της Σαντορίνης.

«Γενικά ήταν μια ιδιαίτερα ξηρή χρονιά. Μέχρι το γυάλισμα των σταφυλιών οι αρχικές προβλέψεις μίλαγαν για όγκο παραγωγής πάνω από τον μέσο όρο της Σαντορίνης. Όμως ο συνδυασμός ανομβρίας και καύσωνα στρεσάρισε τα αμπέλια και σε πολλές περιπτώσεις στέγνωσε τα σταφύλια, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες πρωίμησαν την παραγωγή. Κατά συνέπεια τα αμπέλια δεν απέδωσαν το 100% των δυνατοτήτων τους. Ένα ακόμα πρόβλημα που παρατηρήθηκε ήταν η ανισσοραγία και η ανομοιομορφία στον βαθμό ωρίμανσης των σταφυλιών όχι μόνο στο ίδιο αμπέλι και στο πρέμνο, αλλά ακόμα και στο ίδιο το τσαμπί.», αναφέρει στο σχετικό δελτίου τρύγου η Santo Wines.

Aναλυτικά το δελτίο τρύγου της Santo Wines

Ο συνδυασμός ανομβρίας και καύσωνα δημιούργησε προβλήματα στην ωρίμανση των σταφυλιών. Πάντα όμως είμαστε αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα. Όλες οι ποικιλίες από το σύνολο των αμπελώνων τρυγήθηκαν με το χέρι.

Χρονολόγιο

Η ημερομηνία έναρξης του τρύγου φέτος ήταν στο πλαίσιο της μέσης ημερομηνίας έναρξης των τελευταίων χρόνων, με το χρονολόγιό του να έχει ως εξής:

ΕΝΑΡΞΗ ΤΡΥΓΟΥ ΠΟΙΚΙΛΙΑ (ΕΙΔΟΣ)
2  Αυγούστου Ασύρτικο (λευκή) για τον αφρώδη οίνο από την περιοχή του Πύργου
4  Αυγούστου Αθήρι (λευκή)
7  Αυγούστου Ασύρτικο (λευκή)
7  Αυγούστου Μαυροτράγανο και Βουδόματο (ερυθρές)
18 Αυγούστου Αηδάνι (λευκή)
23 Αυγούστου Μαντηλαριά (ερυθρή)

 Κλιματολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της χρονιάς:

Χειμώνας: Ήπιος με ελάχιστες βροχοπτώσεις. Το συνολικό ύψος βροχής από τον Σεπτέμβριο 2020 έως τον  Ιούλιο 2021 ήταν 190  mm (329,8 mm κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο).

Άνοιξη: Ήπια, χωρίς καταστροφικούς ανέμους, με εξαίρεση έναν ισχυρό Βοριά στις 31 Μαρτίου, μαζί με χαλαζόπτωση, που δεν επηρέασε όμως την παραγωγή καθώς τα αμπέλια δεν βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο έκπτυξης  των καρποφόρων οφθαλμών. Η βροχή ήταν σχεδόν απούσα.

Καλοκαίρι: Έντονοι καύσωνες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Γενικά ήταν μια ιδιαίτερα ξηρή χρονιά. Μέχρι το γυάλισμα των σταφυλιών οι αρχικές προβλέψεις μίλαγαν για όγκο παραγωγής πάνω από τον μέσο όρο της Σαντορίνης. Όμως ο συνδυασμός ανομβρίας και καύσωνα στρεσάρισε τα αμπέλια και σε πολλές περιπτώσεις στέγνωσε τα σταφύλια, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες πρωίμησαν την παραγωγή. Κατά συνέπεια τα αμπέλια δεν απέδωσαν το 100% των δυνατοτήτων τους. Ένα ακόμα πρόβλημα που παρατηρήθηκε ήταν η ανισσοραγία και η ανομοιομορφία στον βαθμό ωρίμανσης των σταφυλιών όχι μόνο στο ίδιο αμπέλι και στο πρέμνο, αλλά ακόμα και στο ίδιο το τσαμπί.

Η παραγωγή του 2021

Η συνολική παραγωγή φέτος δεν ξεπέρασε τους 2.000 τόνους σταφυλιών. Είχαμε δηλαδή μια πτώση περίπου 30 % από μια μέση παραγωγή για τον αμπελώνα της Σαντορίνης.

Οινοποίηση και εκτιμήσεις: Παρ’ όλα τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι μούστοι δείχνουν ότι θα έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα.

Οι φρέσκιες σαντορίνες έχουν αρωματικό  μπουκέτο λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών όπως λεμόνι, γκρέιπφρουτ και λευκόσαρκων φρούτων όπως μπανάνα, πεπόνι, ροδάκινο και αχλάδι. Στόμα νευρώδες με καλή οξύτητα σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική ορυκτότητα της Σαντορίνης. Το σώμα τους εμφανίζεται πλούσιο και γεμάτο με ιδιαίτερη ένταση.

Ο αλκοολικός τίτλος που κυμαίνεται στο 13 – 14,5%, οι οξύτητες που ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας κυμαίνονται από 6 έως 6,5 gr/lt (εκφρασμένη σε τρυγικό οξύ), και το pH από 3,10 έως 3,20, μας κάνουν να νοιώθουμε σίγουροι ότι η εσοδεία 2021 θα είναι αντάξια της υψηλής ποιότητας των κρασιών της Σαντορίνης με μεγάλη αντοχή στο χρόνο.

Νίκος Βαρβαρήγος

Οινολόγος – Δ/ντής Παραγωγής  Santo Wines

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η διαδικασία χορήγησης αδειών νέων αδειών φύτευσης αμπέλου για το έτος 2025. Το έντυπο...

REPORTS

Ένα νέο πρόγραμμα στην κοιλάδα Barossa της Αυστραλίας, με επικεφαλής την αμπελουργό Tammy Schutz σε συνεργασία με την Mobius Farms, διερευνά μια καινοτόμο μέθοδο...

REPORTS

Αν και το θέμα του κρασιού χωρίς αλκοόλ συνεχίζει να κινητοποιεί συζητήσεις στη βιομηχανία του κρασιού, οι οινοποιοί που αποαλκοολώνουν τις σοδειές τους όχι...

REPORTS

Το ιστορικό οινοποιείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου, της βορειότερης αμπελουργικής ζώνης της Ελλάδος, κάνει την εμφάνισή του το μακρινό 1959 και τολμά να πει...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η διαδικασία χορήγησης αδειών νέων αδειών φύτευσης αμπέλου για το έτος 2025. Το έντυπο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση «ΒορΟινά» των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επέστρεψε στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την πρώτη...

REPORTS

Ο Nicolas Castan, ένας 42χρονος οινοποιός από την Aude της Γαλλίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα της παρατεταμένης ξηρασίας που μαστίζει την πεδιάδα...

REPORTS

Η βιομηχανία αφρωδών οίνων διερευνά νέες τεχνικές παλαίωσης για την ενίσχυση της γεύσης, την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του terroir και τη βελτίωση της συνολικής...