Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Επιμένει στην ταξινόμηση οίνου το συμβούλιο του St-Emilion, χωρίς το Angélus

Το συμβούλιο κρασιού του St-Emilion είπε ότι θα προχωρήσει με την Ταξινόμηση 2022, παρόλο που εξέφρασε τη λύπη του για το Angélus, καθώς έγινε το τρίτο κτήμα υψηλού προφίλ, μετά το Cheval Blanc και την Ausone, που αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητα του.

Η ανακοίνωση του Château Angélus ότι αποσύρεται από τη διαδικασία δημιουργίας της ταξινόμησης St-Emilion 2022 έχει προκαλέσει σοκ στην περιοχή και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική μορφή της κατάταξης.

Με τα Châteaux Ausone και Cheval Blanc να έχουν ανακοινώσει την απόσυρσή τους πέρυσι, τρία από τα κορυφαία κτήματα «Premier Grand Cru Classé A» από την τελευταία έκδοση της ταξινόμησης St-Emilion το 2012 δεν θα είναι υποψήφια για την αναθεωρημένη κατάταξη, λόγω αυτού του έτους.

Ο Angélus ανέφερε τις νομικές διαφωνίες που σχετίζονται με την κατάταξη που επηρέασαν εν μέρει την απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του για το 2022.

«Από συλλογική άποψη, το μετανιώνουμε», είπε ο Jean-François Galhaud, πρόεδρος του συμβουλίου κρασιού του St-Emilion, σχετικά με την απόφαση του Angélus. Όμως ο Galhaud τόνισε ότι η κατάταξη πρέπει να συνεχιστεί όπως είχε προγραμματιστεί.

«Καθώς καταρτίζεται η ταξινόμηση του 2022, εναπόκειται σε εμάς να κοιτάξουμε προς το μέλλον και να σεβαστούμε το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει η γαλλική εθνική αρχή ονομασιών (INAO), προκειμένου αυτή η αναθεωρήσιμη ταξινόμηση να είναι ένα τρομερό εργαλείο για την πρόκληση, την καινοτομία και τον νεωτερισμό», ανέφερε σε μια πρόσφατη δήλωση του.

Ο Shaun Bishop, Διευθύνων Σύμβουλος του εμπόρου JJ Buckley στην Καλιφόρνια, υποβάθμισε το δράμα του St-Emilion, επισημαίνοντας ότι οι καταναλωτές και οι συλλέκτες επικεντρώνονται στην επωνυμία, την ποιότητα, τη συνέπεια και την εκτίμηση που προκύπτει με την πάροδο του χρόνου. «Δίνουμε πολύ λιγότερη προσοχή στις βαθμολογίες και τις ταξινομήσεις», είπε.

Για τα ίδια τα κτήματα, η προώθηση (και ο υποβιβασμός) έχει σημασία, καθώς μπορεί να επηρεάσει πιο εύκολα την τιμή. Η κίνηση του Château Angélus, η οποία υποστήριξε και επωφελήθηκε από την κατάταξη, προκάλεσε σοκ, λέει ο Philippe Faniest, ιδιοκτήτης του St-Emilion Grand Cru Classé Château Rochebelle. «Δεν μπορεί να είναι καλό για την ονομασία», είπε επειδή «εγείρει τόσα πολλά ερωτήματα».

Ο Matthieu Cuvelier, του Premier Grand Cru Classé Clos Fourtet, είπε: «Εάν ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά τους, αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος της κατάταξης».

Ωστόσο, ορισμένα κτήματα έσπευσαν να απαντήσουν ότι η απόσυρση του Angélus δεν θα τους εμπόδιζε σε καμία περίπτωση να υποστηρίξουν την ταξινόμηση, η οποία ανανεώνεται κάθε 10 χρόνια.

Ο Blandine de Brier Manoncourt, συνιδιοκτήτης του Premier Grand Cru Classé Château Figeac, τόνισε ότι η ταξινόμηση «παραμένει πολύ χρήσιμη, λειτουργώντας ως ενισχυτικό για ολόκληρη την ονομασία».

Η δεκαετής αναθεώρηση «μας αναγκάζει να σκεφτούμε, να βελτιώσουμε τις πρακτικές μας, στο κελάρι καθώς και στον αμπελώνα, ή με τον τρόπο που υποδεχόμαστε τους ανθρώπους, να αμφισβητούμε τον εαυτό μας, να επισημοποιούμε τις δεσμεύσεις μας. είναι μια χρήσιμη προθεσμία και ωφελεί όλους», είπε.

Ορισμένες πηγές του κλάδου εξέφρασαν την έκπληξή τους που το Château Angélus θα ήθελε να φύγει από την κατάταξη. Ο Ben Giliberti, πρώην αρθρογράφος κρασιού της Washington Post και επί του παρόντος διευθυντής εκπαίδευσης κρασιού στο Calvert Woodley Fine Wines & Spirits στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι ο Angélus είχε «ωφεληθεί περισσότερο από τους περισσότερους από την επίσημη ταξινόμηση όσον αφορά το κύρος».

Το Angélus ήταν ένα από τα δύο κτήματα που προήχθησαν από το Premier Grand Cru Classé «B» σε «A» το 2012, μαζί με το Château Pavie.

Ο Matthew O’Connell, Διευθύνων Σύμβουλος της πλατφόρμας εμπορίας εκλεκτών κρασιών LiveTrade στο Bordeaux Index, δήλωσε ότι η έξοδος του Angélus ήταν «το πιο προφανές επόμενο βήμα στο έπος». Τόνισε ότι όταν η ομάδα «Α» είναι «πιθανόν να επεκταθεί, όσοι είναι πιο κοντά στην κορυφή σε όρους τιμολόγησης θα αντιληφθούν ότι έχουν τα λιγότερα οφέλη από την ταξινόμηση, ότι μπορεί να είναι περισσότερο ωφέλιμο παρά όφελος».

Ο O’Connell απηχούσε άλλους εμπόρους όπως ο Bishop τονίζοντας ότι οι ισχυρές μάρκες θα ευδοκιμήσουν ανεξάρτητα από το τι.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «η εικόνα είναι ίσως πιο μικτή για εκείνα τα κρασιά για τα οποία η ανακατάταξη ήταν πιο αβέβαιη. Εάν το σύστημα καταρρεύσει ουσιαστικά, ίσως θα τους λείπει ένας καταλύτης για να υποστηρίξουν τις τιμές και το προφίλ τους στην αγορά».

Κάποιοι εικάζουν πώς θα συνεχιστεί η ταξινόμηση. Ο Gavin Quinney, ιδιοκτήτης του Château Bauduc Bordeaux AOC, ο οποίος συντάσσει ετήσιες εκθέσεις συγκομιδής για το Μπορντό, πρότεινε να επιστρέψει σε μόλις 1er Cru Classé και Grand Cru Classé. Ο χαρακτηρισμός Α και Β (το Β είχε ήδη εξαλειφθεί στην τελευταία κατάταξη) «απλώς μπερδεύει τους καταναλωτές και αν βάλετε άτομα στο Α όπως η Figeac, για παράδειγμα, θα φαινόταν απλώς ότι αντικαθιστάτε αυτούς που έχουν φύγει, και αυτό δεν είναι καλό».

Το Château Rochebelle’s Faniest τόνισε τη σχετική ειρήνη της γειτονικής ονομασίας Pomerol, η οποία δεν έχει καθόλου κατάταξη – ούτε τέτοιου είδους αντιδικίες και αντεγκλήσεις. «Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε όπως το Pomerol, το οποίο δεν χρειάζεται ταξινόμηση, καθώς όλοι καταλαβαίνουν ότι τα καλύτερα κτήματα βρίσκονται στο οροπέδιο.»

Το Château Pavie, το υπόλοιπο «A» κτήμα από την κατάταξη του 2012, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχολιασμό πριν από τη δημοσίευση.

 

Πηγή: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.

REPORTS

Την τελική κατάταξη των δικαιούχων παραγωγών και κατανομής των κονδυλίων για την ένταξή τους στην παρέμβαση αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων για την περίοδο 2022-2023,...