Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το κτήμα Χρυσοχόου αναδύεται με δεκαέξι ετικέτες κρασιού

Αν κάποιος ψάχνει ιδιαιτερότητα και ποικιλία στην αμπελουργική περιοχή της Νάουσας, θα τα βρει στο κτήμα Χρυσοχόου. Δεκαέξι διαφορετικές ετικέτες φεύγουν από το οινοποιείο με κατεύθυνση τους επαγγελματίες άμεσης πώλησης κρασιού.

Τέσσερα χιλιόμετρα έξω από τη Νάουσα βρίσκεται η περιοχή της Στράντζας. Εκεί, σε υψόμετρο 250 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκονται οι αμπελώνες και το οινοποιείο του Κτήματος Χρυσοχόου, ένα μικρομεσαίο οικογενειακό οινοποιείο. Ο βασιλιάς της Νάουσας, το Ξινόμαυρο, χρησιμοποιείται ως «βάση» στην πλειοψηφία των ετικετών κρασιού.

Στη φωτογραφία η Νανά Χρυσοχόου

«Ακολουθούμε την συμβατική καλλιέργεια γιατί υπάρχουν γειτονικά αμπελοτεμάχια που καλλιεργούν επίσης συμβατικά. Έτσι δεν είμαστε υπέρ της βιολογικής καλλιέργειας την δεδομένη στιγμή με τα εργαλεία που διαθέτουμε», λέει η ίδια η Νανά Χρυσοχόου.

Σήμερα διατίθενται 16 διαφορετικές ετικέτες κρασιού! «Η αγορά μας ώθησε στο να φυτέψουμε κι άλλες ποικιλίες για να υπάρχει πληθώρα προϊόντων και έτσι να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τα άλλα οινοποιεία της περιοχής», διηγείται η Νανά Χρυσοχόου στο Wine Trails. Έτσι, το οινοποιείο έχει ανοίξει τους καλλιεργητικούς και οινοποιητικούς του ορίζοντες και οι 180 ιδιόκτητοι αμπελώνες αποτελούνται σήμερα από Μαλαγουζιά που φυτεύτηκε το 1985, Πρεκνάδι, Αθήρι, Ροδίτη, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και τις γαλλικές ποικιλίες Syrah, Merlot και Sauvignon.

Στο πλαίσιο του πειραματισμού και της πρόθεσης για πληθώρα ετικετών, οινοποιούνται πολλαπλές εκδοχές Ξινόμαυρου. Ο καταναλωτής θα βρει στα ράφια της λιανικής πώλησης Ξινόμαυρο 100% ερυθρό, ροζέ και λευκό (blanc de noir). Μάλιστα, διατίθενται δύο εκδοχές παλαιωμένου πάντα Ξινόμαυρου. Την ετικέτα «Gold Selection Chrisohoou» που συνδυάζει φρουτώδη αρώματα, που προέρχονται από την διαδικασία της κρυοεκχύλισης που προηγείται της ζύμωσης, μαζί με τυπικά αρώματα Ξινόμαυρου. Παλαιώνει 18 μήνες στο βαρέλι και 6 μήνες στη φιάλη έτσι ώστε να στρογγυλέψει και να αποκτήσει τα λεγόμενα τριτογενή αρώματα, ή αρώματα παλαίωσης. Η δεύτερη ετικέτα «Νάουσα Χρυσοχόου» παλαιώνει 12 μήνες στο βαρέλι και 6 μήνες στη φιάλη ακολουθώντας την κλασική ερυθρή οινοποίηση, με αποτέλεσμα τυπικά αρώματα λιαστής ντομάτας και ελιάς.

Ένα πειραματικό αμπελοτόπι από Barbera, ιταλική ποικιλία γηγενή του Piemonte, που έχει καταφέρει να διακριθεί στην περιοχή καταγωγής του, φυτεύτηκε το 2005 στο κτήμα Χρυσοχόου και αναμένει να ξεχωρίσει και στη Νάουσα. Προς το παρόν οι συλλεκτικές φιάλες της Barbera παραμένουν στην αναμονή στην κάβα του οινοποιείου, οι οινοποιοί θέλουν να το διαθέσουν στην αγορά σε ΠΓΕ, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ακόμα.

«Το Πρεκνιάρικο είναι λευκή ποικιλία που προσφέρει μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης, από εκεί προέρχεται κυρίως και το ενδιαφέρον που προκαλεί», σύμφωνα με τους οινοποιούς. Στο κτήμα Χρυσοχόου ανήκουν 15 στρέμματα της εν λόγω ποικιλίας που φυτεύθηκαν το 1983 μαζί με τα αμπελοτόπια του γειτονικού Διαμαντάκου. Χαρακτηριστικό της είναι το υψηλό αλκοόλ (14.5%) το οποίο όμως δεν κυριαρχεί στο κρασί λόγω της παρουσίας των αρωμάτων που προέρχονται από το ξύλο του βαρελιού. «Έχουμε ανοίξει Πρεκνιάρικο του 1998 και ήταν υπέροχο», επιβεβαιώνει η Νανά Χρυσοχόου στο Wine Trails.

Η κρίση Covid-19 έχει επηρεάσει τις πωλήσεις του οινοποιείου, οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να μην διαθέσουν e-shop, καθώς αυτό πάει κόντρα στους χονδρεμπόρους. «Με βάση έρευνες ο κλάδος άμεσης πώλησης κρασιού διατηρεί καλύτερα το κάθε οινοποιείο και αυτή την εποχή στερεύουν τα οικονομικά αποθέματα. Τα Χριστούγεννα οι πωλήσεις ήταν ικανοποιητικές, αλλά τώρα πια πρέπει να ανοίξει η αγορά».

Στην σοδειά του 2020 μια ποσότητα σταφυλιού οινοποιήθηκε σαν χαμηλότερης ποιότητας σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και προστέθηκε έτσι σε αντίστοιχης ποιότητας blends. Το κτήμα Χρυσοχόου δεν συμμετείχε στην απόσταξη κρίσης του 2020 αλλά ενημερώνει ότι θα αποστάξει ένα μικρό ποσοστό στην επερχόμενη (λίγο λιγότερο από 100 τόνους), ελπίζοντας να είναι τόσο άμεση έτσι ώστε να τους επιτρέψει να απελευθερώσουν χώρο στο οινοποιείο πριν την σοδειά του 2021.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.

REPORTS

Την τελική κατάταξη των δικαιούχων παραγωγών και κατανομής των κονδυλίων για την ένταξή τους στην παρέμβαση αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων για την περίοδο 2022-2023,...