Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα μη βιολογικά κρασιά είναι σαν τη «γρήγορη μόδα», λέει μια Χιλιανή οινοποιός

Το βιολογικό κρασί βρίσκεται σε άνοδο, με τις παγκόσμιες πωλήσεις όγκου να αυξάνονται κατά 8,3% πέρυσι, σύμφωνα με την IWSR. Όμως, ενώ πολλά αναφέρονται για τα πιθανά οφέλη για την υγεία από τη βιολογική παραγωγή, μια Χιλιανή οινοποιός πιστεύει ότι είναι και θέμα κοινωνικής ευθύνης.

του Ζήση Πανάγου

Σύμφωνα με την Noelia Orts, επικεφαλής οινοποιό στο Emiliana Organic Vineyards στη Χιλή, «Επιλέγοντας κάποιος ένα βιολογικό κρασί λέει όχι στην υποστήριξη ενός συστήματος γεωργίας που μπορεί να βλάψει τις αγροτικές κοινότητες και τις οικογένειες γύρω από τους αμπελώνες». Κατά την ίδια είναι μια απόφαση δύο επιπέδων. «Υπάρχει προσωπική ευθύνη και κοινοτική ευθύνη». Λέει ότι ενώ μπορεί να είναι ευκολότερο και φθηνότερο να αποκτήσεις ένα μπουκάλι συμβατικό κρασί, υπάρχουν παραλληλισμοί με την αγορά της «γρήγορης μόδας», όπου οι άνθρωποι που φτιάχνουν τα φθηνά ρούχα δεν ζουν ή εργάζονται απαραίτητα στις καλύτερες συνθήκες.

«Για μένα το πιο βαρύ πράγμα είναι ο αντίκτυπος στις αγροτικές κοινότητες που ζουν γύρω από τις περιοχές όπου παρασκευάζεται το κρασί», λέει η Orts στο drinkbusiness «η οποία θέλει να αποδείξει ότι η βιολογική παραγωγή δεν χρειάζεται να κοστίσει μια περιουσία, για τους καταναλωτές ή τους παραγωγούς. «Στο κρασί, η βιολογική παραγωγή δεν χρειάζεται να μεταφράζεται σε υψηλότερες τιμές λιανικής όπως συμβαίνει συχνά με τα βιολογικά τρόφιμα», λέει. «Είναι δυνατό να αγοράσετε ποιοτικό βιολογικό κρασί σε όλες τις τιμές». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα 100% βιολογικά κρασιά της Emiliana, τα οποία κυμαίνονται από 6,99 £ έως 39,99 £ στο ράφι.

Για τον παραγωγό, σύμφωνα με την Orts, η βιοκαλλιέργεια είναι πιο συμφέρουσα καθώς όπως λέει «Μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ακόμη φθηνότερο να γίνονται βιολογικά τώρα, καθώς η τιμή των εισαγωγών λιπασμάτων και χημικών φέτος έχει εκτοξευθεί. Κάποτε ήταν περίπου 30% πιο ακριβό να επιδιώκεται η βιολογική αμπελοκαλλιέργεια σε σχέση με τη συμβατική, αλλά είναι σχεδόν επίπεδο τώρα».

Ο Philippe Rolet, Διευθύνων Σύμβουλος της Viña Los Vascos, το φυλάκιου της Χιλής των Domaines Barons de Rothschild (Lafite), διαφωνεί σχετικά με το κόστος της βιολογικής παραγωγής, αλλά πιστεύει ότι η δαπάνη αξίζει τον κόπο. «Το κόστος της βιολογικής παραγωγής είναι ακόμα υψηλότερο. είναι ευκολότερο και φθηνότερο να μην είσαι βιολογικός. Αλλά είναι πιο απλό για τη Χιλή να επιδιώκει τη βιολογική αμπελοκαλλιέργεια από ό,τι για πολλές άλλες χώρες, επομένως είναι σχεδόν έγκλημα να μην το κάνεις».

Πιστεύει ότι εάν οι Χιλιανοί οινοπαραγωγοί μπορέσουν να κάνουν premium κρασιά τότε και η βιοκαλλιέργεια θα επεκταθεί περαιτέρω «η παραγωγή εκλεκτών κρασιών θα βοηθήσει να αποκτήσουν υψηλότερες τιμές στις διεθνείς αγορές, τότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερη βιολογική παραγωγή και περισσότερους παραγωγούς να φεύγουν από την συμβατική, καθώς θα μπορούν να το αντέξουν οικονομικά».

Το Los Vascos διαθέτει επί του παρόντος 90 εκτάρια από τα συνολικά 3.600 εκτάρια του που είναι ήδη πιστοποιημένα βιολογικά, με άλλα 300 εκτάρια επί του παρόντος υπό μετάβαση και σύμφωνα με τον Rolet: «Στόχος είναι όλα τα κρασιά μας να παράγονται βιολογικά μέχρι το τέλος της δεκαετίας».

Πέρυσι, στην  Έκθεση Βιολογικού Οίνου, η IWSR προέβλεψε ότι η αγορά βιολογικού κρασιού θα έφτανε τα 87,5 εκατομμύρια κρασιά μέχρι το 2022, με την Ευρώπη να αντιπροσωπεύει το 78% της πίτας. Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά για την κατηγορία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 24% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.