Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε σπάνιες ποικιλίες στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι αμπελουργοί

Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τις ποικιλίες –  κειμήλια κληρονομιάς προκαλεί ορισμένα σοβαρά ζητήματα για τους υπεύθυνους φυτωρίων, λόγω ενός συνδυασμού έλλειψης φυτικού υλικού και ζήτησης που μερικές φορές είναι κατώτερη των προσδοκιών.

Περίπου είκοσι ποικιλίες σταφυλιού καλύπτουν το 90% της έκτασης του αμπελώνα στη Γαλλία. Και θεωρούνται  λίγες αυτές οι είκοσι, όταν την ίδια στιγμή φυλάσσονται  στη συλλογή διατήρησης αμπελώνα INRAe στο Domaine de Vassal 400 γαλλικές ποικιλίες σταφυλιού, κοντά στο Μονπελιέ στη Νότια Γαλλία. 200 από αυτές  περιλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο και επομένως είναι επιλέξιμα για καλλιέργεια», τόνισε ο Olivier Yobregat, επικεφαλής φυτικού υλικού στο τμήμα South-Western της IFV, ως προοίμιο στην ημερίδα για τις κληρονομικές ποικιλίες σταφυλιών στην Οξιτανία, που φιλοξενήθηκε κατά τη διάρκεια της Έκθεσης «Dégustez en V.O.!» στο Μονπελιέ στις αρχές Μαΐου.

Είναι γεγονός, ότι πολλοί αμπελουργοί της περιοχής επιστρέφουν στην καλλιέργεια  πιο παραδοσιακών ποικιλιών. Στο Roquebrun, ο Thierry Navarre καλλιεργεί Oeillade, Terret και Ribeyrenc στον 12 εκταρίων αμπελώνα του. «Υπήρχαν μερικά αμπέλια Ribeyrenc στο κτήμα όταν ήμουν νεότερος και θυμάμαι τη γιαγιά μου να μου ζητάει να πάω να μαζέψω μερικά από τα σταφύλια για εκείνη γιατί της άρεσαν οι λεπτές φλούδες τους. Όταν ανέλαβα το κτήμα, πολλαπλασίασα την ποικιλία και την ξαναφύτευσα σε τρεις πλαγιές για να δω το αποτέλεσμα της οινοποίησής τους», εξήγησε κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ.

Στις μικτές και μονοποικιλιακές τους οινοποιήσεις, οι ποικιλίες αυτές, είναι πλέον πιο δημοφιλείς, όπως αποδεικνύεται κι από την επιτυχία του Grégory Langevin, ενός παριζιάνου εμπόρου κρασιού που ειδικεύεται στις «ποικιλίες κληρονομιάς». «Όταν είναι καλά, τα κρασιά πουλάνε πολύ εύκολα γιατί έχουν μια ιστορία πίσω. Το κόλπο είναι να τα μοιραστείτε και να παρέχετε τις κατάλληλες συμβουλές σερβιρίσματος».

ΠΗΓΗ: Vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.

REPORTS

Την τελική κατάταξη των δικαιούχων παραγωγών και κατανομής των κονδυλίων για την ένταξή τους στην παρέμβαση αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων για την περίοδο 2022-2023,...