Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Υπεύθυνη κατανάλωση οίνου και εξοικείωση με ΠΟΠ/ΠΓΕ κρασιά

Μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου στο
Musique café and More στο Παγκράτι, η οποία διενεργείται στο πλαίσιο της τριετούς καμπάνιας Ενημέρωσης που αφορά δύο άξονες.

Οι δύο άξονες αφορούν:

Α) την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού σχετικά με το Ευρωπαϊκό καθεστώς ποιότητας των οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και

Β) την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού σχετικά με την υπεύθυνη κατανάλωση οίνου.

Η δράση υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, μέσω του προγράμματος με τίτλο «Ενημέρωση στα κράτη μέλη» και χώρες στόχοι είναι η Ελλάδα και η Γερμανία.

 Τι εννοούμε όμως με τον όρο υπεύθυνη κατανάλωση οίνου;

  • Πίνουμε υπεύθυνα και απολαμβάνουμε το κρασί με ασφάλεια.
  • Δεν ξεχνάμε ότι το πότε, το πώς και το πόσο αλκοόλ καταναλώνεις επηρεάζει τους γύρω σου.
  • Πίνουμε με στόχο την ευχαρίστηση, διατηρώντας πάντα το μέτρο.
  • Δεν καταναλώνουμε αλκοόλ όταν πρόκειται να οδηγήσουμε ή να κάνουμε κάποια δραστηριότητα όπου μπορούν να προκληθούν ατυχήματα.
  • Δεν συνιστάται η κατανάλωση αλκοόλ σε ανήλικους και σε εγκύους.
  • Πίνουμε πάντα με γεμάτο στομάχι ή συνοδεύουμε το κρασί μας με ένα ελαφρύ γεύμα.
  • Πίνουμε αργά το κρασί μας. Με αυτόν τον τρόπο το απολαμβάνουμε για περισσότερη ώρα και βοηθάμε τον οργανισμό μας να απορροφήσει την ποσότητα του αλκοόλ που του δίνουμε.
  • Πίνουμε νερό παράλληλα με το ποτό. Το αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα μας, και το νερό είναι απαραίτητο για να περιορίσουμε τις δυσάρεστες συνέπειες της αφυδάτωσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως υπεύθυνη κατανάλωση ημερήσια κατανάλωση:

  • Έως 2 μονάδες αλκοόλ για τις γυναίκες και έως 3 μονάδες αλκοόλ για τους άνδρες.
  • Σημαντικό: Μία μονάδα αλκοόλ δεν ισούται με μία μερίδα αλκοόλ. Μία μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με 100ml κρασί 10%, 250ml μπύρα 5%, 60ml ποτό 20%, και 30ml αποστάγματα 40%.
  • Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνάμε την κατανάλωση των 4 μονάδων την ημέρα. Όσοι καταναλώνουν τακτικά υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ, αυξάνουν τις πιθανότητες να βλάψουν την υγεία τους.

Ο επόμενος σημαντικός άξονας ενημέρωσης του προγράμματος έχει να κάνει με την ποιότητα των οίνων που καταναλώνουμε.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ιδιαίτερα το φαινόμενο κατανάλωσης χύμα κρασιών, ενώ έχουμε ευρεία παραγωγή οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Ελλάδα.

Γιατί επιλέγουμε λοιπόν έναν επώνυμο οίνο;

  • Η κατανάλωση χύμα κρασιού άγνωστης προέλευσης είναι επικίνδυνη τόσο για την υγεία των καταναλωτών όσο και για την οικονομία.
  • Σε αντίθεση με τους επώνυμους οίνους, το χύμα κρασί δεν έχει ετικέτα, και έτσι ο καταναλωτής δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ σημαντικά στοιχεία, όπως ο παραγωγός, η προέλευση της πρώτης ύλης, η ποικιλιακή σύνθεση του κρασιού, η σοδειά, το έτος εμφιάλωσης και άλλα στοιχεία, που συντελούν στην υπεύθυνη κατανάλωση.
  • Το χύμα κρασί είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε αλλοιώσεις, καθώς δεν υπόκειται στους απαραίτητους ελέγχους για την ασφάλεια και την ποιότητα του προϊόντος όπως οι τυποποιημένοι οίνοι.
  • Επίσης, οι οίνοι άγνωστης προέλευσης ενδέχεται να περιέχουν τεχνητές χρωστικές ή αρωματικές ουσίες και άγνωστη ποσότητα θειωδών, σε αντίθεση με τα επώνυμα κρασιά, που αναφέρουν τέτοιου είδους πληροφορίες στην ετικέτα τους.Επιπλέον, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, το χύμα κρασί κυκλοφορεί αφορολόγητο, οπότε οι συνέπειες της κατανάλωσης κρασιού άγνωστης προέλευσης είναι επιζήμιες και για την οικονομία της χώρας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά για τα κορυφαία οινοποιεία της Γερμανίας σφραγίστηκε από μικρές αποδόσεις, αλλά εξαιρετική ποιότητα σταφυλιών. Με τη φύση να δοκιμάζει τα...

REPORTS

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα που δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια τροποποιείται διάταξη που αφορά επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία με...

REPORTS

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 54 ελληνικά οινοποιεία, ενώ πέντε κρασιά βραβεύτηκαν για την ποιότητα τους από τον ιταλικό οδηγό «i Vini del cuore».

REPORTS

Τα Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., ο Όμιλος που συνενώνει μερικά από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα ονόματα του ελληνικού κρασιού καθώς και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, δίνοντας στους επισκέπτες τους την...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....