Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το οινοποιείο Στροφιλιά βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της οινικής γνώσης

Μετά από πρόσκληση του καθηγητή Δρ. Γιώργου Κοτσερίδη-επικεφαλής του εργαστηρίου Οινολογίας και Αλκοολούχων ποτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών- η ομάδα της Στροφιλιάς βρέθηκε στο επίκεντρο της οινικής καινοτομίας, συμμετέχοντας με το κρασί Μαύρος Κώνος από την σειρά Σπάνιες Γαίες στην δεύτερη Agri Innovation Expo.

Η μέτοχος, διευθύντρια επικοινωνίας και μάρκετινγκ της Στροφιλιάς, Μαρία Μαλτέζου παρουσίασε τον Μαύρο Κώνο στους παρευρισκόμενους με αφορμή τη σύνδεση του κρασιού με την έρευνα και την καινοτομία.

Η ομάδα της Στροφιλιάς θεωρεί το αμπέλι και το οινοποιείο εξίσου σημαντικά για την δημιουργία κρασιών υψηλής ποιότητας και η premium αυτή ΠΟΠ Νεμέα ετικέτα “εκμεταλλεύεται”  την εφαρμογή πρωτοποριακών πρακτικών και στα δύο πεδία.

Στον τομέα της αμπελοκαλλιέργειας η Στροφιλιά εφαρμόζει την μέθοδο Lyra στον ιδιόκτητο αμπελώνα της που βρίσκεται στο οροπέδιο της Στυμφαλίας. Μια μέθοδο διαμόρφωσης του βλαστικού τείχους που  απαιτεί μεγάλο κόπο και έξοδα, αποζημιώνει ωστόσο με σταφύλια εξαιρετικής ποιότητας, υγείας και  ωρίμανσης.

Ιδιαίτερη είναι όμως και η διαχείριση τους στο οινοποιείο, αφού η Στροφιλιά  πραγματοποιεί την μηλογαλακτική ζύμωση πριν την αλκοολική ζύμωση και όχι μετά η παράλληλα με αυτήν! Για την δημιουργία του Μαύρου Κώνου αξιοποιήθηκε έρευνα του ΓΠΑ πάνω στην ποικιλία  Αγιωργίτικο, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του καθηγητή  Δρ. Γιώργου Κοτσερίδη στην οποία συμμετείχε και η επιστημονική ομάδα του Γιάννη Λίγκα (Chemist, M.Sc. CEO/ Στροφιλιάς).

Ο ρηξικέλευθος  αυτός τρόπος εφαρμογής του αναπόσπαστου για την παραγωγή ερυθρών κρασιών σταδίου, συνεισφέρει σε πιο εκφραστικό φρούτο αλλά και σε μαλακότερες, βελούδινες τανίνες

Τέλος, η Νεμέα  Μαύρος Κώνος είναι το πρώτο κρασί που παράγεται στην Ελλάδα και συνδυάζει τα παραπάνω, φέρνοντας έτσι την Στροφιλιά και την σειρά Σπάνιες Γαίες στην αιχμή του δόρατος της επιστημονικής οινικής γνώσης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο δείκτης Liv-ex 100, βασικό βαρόμετρο της απόδοσης της αγοράς εκλεκτού οίνου, παρουσίασε μέτρια πτώση 1% το πρώτο τρίμηνο του 2024, έναντι καθόδου 4,2%...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Νέα διοίκηση προέκυψε στην Ένωση των Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου, με τον Άρη Τσέλεπο να τοποθετείται μετά από ομόφωνη απόφαση ως νέος πρόεδρος...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...