Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το οινοποιείο Ζέρβα αναδεικνύει το Ασπρούδι σε χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις

Επιδιδόμενος αρχικά σε μία οινική παραγωγική προσπάθεια με πρωτόλεια χαρακτηριστικά, ο Γιώργος Ζέρβας, δημιούργησε το 2020 το δικό του οινοποιείο. Με αυτόν τον τρόπο η παραγωγική δραστηριότητα των δέκα ετών που είχαν προηγηθεί ήρθε να λάβει επαγγελματική διάσταση, με τις πρώτες οινοποιήσεις να λαμβάνουν χώρα στο οινοποιείο που συστήθηκε στον Καλαμά Παραποτάμου Θεσπρωτίας.

Ο οινοποιός ξεκίνησε να αξιοποιεί συστηματικά τα 35 στρέμματα αμπελώνων που παρέλαβε από την οικογένειά του, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του σε ντόπιες ποικιλίες, με προτεραιότητα στο Ασπρούδι, μία λευκή ποικιλία που παρουσιάζει έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μία ποικιλία που είχε ξεκινήσει να φυτεύει στα ιδιόκτητα κτήματα ο πατέρας του και ο Γιώργος Ζέρβας αποφάσισε να πειραματιστεί με αυτήν και να την αναδείξει. Από την εν λόγω ποικιλία παράγεται η ετικέτα “Thiamis”. To Thiamis προέρχεται από συγκεκριμένο αμπελοτόπι του κτήματος με περιορισμένες στρεμματικές αποδόσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στην οινοποιήση. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στις εκτάσεις του οινοποιείου Ζέρβα είναι οι γηγενείς Ασπρούδι, Μαυρούδι, το πληθωρικό Βερτζάμι και το τοπικό Μοσχάτο Ράγιου αλλά και η ξεκινή ποικιλία Syrah. Η καλλιέργεια πραγματοποιείται βασισμένη σε μικρές και ελεγχόμενες στρεμματικές αποδόσεις.

Όπως λέει η Άρτεμις Ζέρβα από πλευράς του οινοποιείου, «ξεκίνησε μία νέα παραγωγική προσπάθεια σε πιο οργανωμένη βάση πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Kύριο μέλημά μας αποτελεί τα κρασιά να διατηρούν φρεσκάδα, άρωμα και φρούτο με έντονα μεσογειακά χαρακτηριστικά. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το Ασπρούδι, το οποίο καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στην Ήπειρο. Πρόκειται για μία λευκή, έντονα αρωματική ποικιλία».

To Bερτζαμί και το παραδοσιακό «κοκκινέλι»

Το οινοποιείο Ζέρβα παράγει επίσης δύο ετικέτες όπου συμμετέχουν σε διαφορετικές αναλογίες στην κάθε μία από αυτές τις ετικέτες, οι ερυθρές ποικιλίες Βέρτζαμι και Syrah καθώς και ένα ακόμι ροζέ κρασί από Syrah. «Η μία από τις δύο ετικέτες όπου συνυπάρχουν το Bέρτζαμι με το Syrah φέρει την ονομασία “Philoxenos” και αντιπροσωπεύει την ιστορία του τόπου μας. Οι ντόπιοι παλαιότερα δεν οινοποιούσαν λευκά ή ερυθρά κρασιά αλλά το λεγόμενο κοκκινέλι, ένα ροζέ κρασί με σκούρο χρώμα. Πρόκειται ουσιαστικά για το κρασί που έφτιαχναν οι παππούδες μας για να συνοδεύουν το γεύμα στα κυριακάτικα τραπέζια τους, καθότι δεν μπορούσαν να φτιάξουν ούτε ένα τέλειο λευκό, ούτε ένα τέλειο κόκκινο. Γι’ αυτό και δημιουργούσαν το κοκκινέλι». Για την παραγωγή του πραγματοποιείται προζυμωτική κρυοεκχύλιση, οινοποίηση σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες, ενώ το κρασί παραμένει για εννέα μήνες με τις οινολάσπες με αποτέλεσμα να αποκτά πλούσια υφή και σώμα.

Τα κρασιά του οινοποιείου δεν υπερβαίνουν τις 22.000 φιάλες σε ετήσια βάση. Διατίθενται στη Θεσπρωτία, ενώ σταδιακά ξεκίνησε η διάθεσή τους και στην Αττική σε επιλεγμένα wine bars. Επιπλέον, πραγματοποιούνται περιορισμένες εξαγωγές στη Γερμανία.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η ιστορία δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Είναι μια πορεία που χτίζεται με τον χρόνο, τις επιλογές και τη συνέπεια. Δεν επαναλαμβάνεται, αλλά εξελίσσεται....

REPORTS

Η αυστραλιανή οινοποιία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες δοκιμασίες της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς η υπερπαραγωγή, η υποχώρηση της κατανάλωσης και οι χρόνιες...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...