Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το καλοκαίρι δεν ενδείκνυται μόνο για ανοιχτόχρωμα κρασιά, αλλά και για ερυθρά

Μερικοί άνθρωποι φαντάζονται ότι τα καλύτερα κρασιά σε ζεστό καιρό είναι αποκλειστικά λευκά και ροζέ.

Σίγουρα η ιδέα του δροσερού ποτού μέσα σε ένα καλοκαιρινό μήνα, με καύσωνα ακούγεται αρκετά απολαυστικό, αλλά γιατί να μην δοκιμάζαμε κι ένα σχετικά δροσερό, ελαφρύ κόκκινο κρασί, ώστε να μη μείνει παρεξηγημένο..

Άλλοι έχουν μετριάσει κάπως τη συνθήκη αυτή συνεχίζοντας και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού την κατανάλωση ερυθρών οίνων. «Εξακολουθώ να θέλω να πίνω κόκκινα με πολλά φαγητά που μπορεί να καταλήξουν στη σχάρα σε κάθε είδους καλοκαιρινή συγκέντρωση», λέει ο Eric Asimov, κριτικός οίνου των New York Times.

Το όλο θέμα τριγυρίζει πίσω από τη βαρύτητα των τανινών ενός κρασιού και τη θερμοκρασία στην οποία πίνεται. Ο κρύος καιρός, ανέχεται πιο βαριά κρασιά, με πολλή τανικότητα, ζωικά στοιχεία και μπαχαρικά, συνδυάζοντάς το με βαρύ κρέας, πικάντικες σάλτσες ή μια συντροφική φλόγα στο τζάκι. Παρόλα αυτά , με την αλλαγή της εποχής, επιλέγοντας ένα ερυθρό κρασί με λιγότερες τανίνες, τοποθετώντας το στο ψυγείο για μερική ώρα πριν την κατανάλωσή του, αλλά και δίνοντας λίγη βάση στην ποικιλία από την οποία προέρχεται, τα κόκκινα κρασιά μπορούν κάλλιστα να μας συνοδεύσουν σε ένα καλοκαιρινό δειλινό.

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν αίρεση σε όσους απογαλακτίζονται στην ιδέα ότι τα κόκκινα κρασιά πρέπει να σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτή είναι καλή συμβουλή εάν το εν λόγω δωμάτιο είναι μια παλιά πέτρινη κάβα όπου η θερμοκρασία είναι σταθερά χαμηλή. Αλλά στο εξοχικό σπίτι, το καλοκαίρι χωρίς κλιματισμό, κάτι τέτοιο απαιτεί πιο χαμηλές θερμοκρασίες κρασιών.

Ένα χαλαρό Beaujolais ένα απαλό merlot, μια νεαρή Rioja ή Ribeira Sacra ή περνώντας στον ελληνικό αμπελώνα, μια ελαφριά Νεμέα θα ήταν άρτιες επιλογές για μια διακριτική ψύξη, που συνοδεύουν και ελαφρύτερα φαγητά, όπως μια μεσογειακή σαλάτα και άλλα χορτοφαγικά πιάτα.

Ο Asimov, προτείνει να τοποθετήσουμε τη φιάλη στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και να τη βγάλουμε 20 λεπτά πριν να ετοιμαστεί το φαγητό. Η μέθοδός του είναι η δοκιμή του ερυθρού κρασιού αμέσως μόλις βγει από το ψυγείο, λίγη ώρα μετά, μαζί με το φαγητό, αλλά και στο τέλος του φαγητού που η θερμοκρασία του θα έχει ανέβει.

 

 

Με υλικό από New York Times.com

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από την 1η Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν μέγιστο δασμό 15% στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

REPORTS

Σε απόσταση από τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τις προδιαγραφές που υπαγορεύει η διαχείριση ενός ευαίσθητου προϊόντος όπως είναι το κρασί, δείχνει να...

REPORTS

Τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα μπύρας, ποτών, σαμπάνιας και κρασιού στον κόσμο σημείωσαν συνολική αύξηση της αξίας τους το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση...

REPORTS

Η Ελλάδα υποδέχεται και φέτος υψηλόβαθμα στελέχη του LCBO (Liquor Control Board of Ontario), του μεγαλύτερου εισαγωγικού οργανισμού ποτών παγκοσμίως και μονοπωλίου της επαρχίας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τον συστηματικό έλεγχο των βοτρύων για πιθανή παρουσία όψιμης προσβολής κρυπτοβλάβών ή άλλων λεπιδόπτερων συνιστά στους αμπελοκαλλιεργητές το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της...

REPORTS

Από την 1η Σεπτεµβρίου έως τις 20 Σεπτεµβρίου 2025 θα ανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν το έτος...

REPORTS

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

«Κλειδί» για την προστασία των αμπελιών από την όξινη σήψη είναι η λήψη μέτρων για την αποφυγή πληγών στις ράγες των σταφυλιών, όπως επισημαίνει...