Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το boutique οινοποιείο του Πάρι Σιγάλα φέρνει υπερώριμο τρύγο και μικρή παραγωγή

Τα νέα του οινικά βήματα κάνει αυτή την περίοδο ο Πάρις Σιγάλας στη Σαντορίνη, επιστρέφοντας με έναν τρόπο στις ρίζες του, καθότι δημιούργησε το νέο του οινοποιείο με την ονομασία OENO Π, στην παλιά κάναβα της οικογένειάς του στην περιοχή του ηφαιστείου Κολούμπο στην περιοχή των Μπαξέδων στην Οία.

Έως το τέλος Αυγούστου πρόκειται να φέρει στην αγορά μία νέα ετικέτα κρασιού, το Ακολούμπο, ένα νυχτέρι Σαντορίνης από υπερώριμο τρύγο, ο οποίος πραγματοποιείται στις αρχές Σεπτεμβρίου και αποδίδει έντονη οξύτητα και υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς που υπερβαίνουν τους 15,5, όπως λέει ο ίδιος. Το συγκεκριμένο κρασί θα φέρει την ονομασία Ακολούμπο, αντλώντας έμπνευση από το ηφαίστειο της περιοχής. «Πρόκειται για ένα νυκτέρι του 2021 από Ασύρτικο, που δημιουργήθηκε στην παλιά κάναβα του πατέρα μου. Σε αυτό το σημείο λειτούργησε για περίπου 7 έτη το Κτήμα Σιγάλα στην αρχή της πορείας του. Για εμένα η επιστροφή στην οικογενειακή κάναβα, αποτελεί την συμπλήρωση ενός κύκλου, επανερχόμενος εδώ από όπου ξεκίνησα», αναφέρει ο Πάρις Σιγάλας. «Ανακαίνισα τις εγκαταστάσεις, δημιούργησα ένα χώρο υποδοχής και πλέον υφίσταται ένα μικρό επισκέψιμο οινοποιείο. Η παραγωγή δεν θα υπερβαίνει τις 20.000 φιάλες, ενώ τα κρασιά προέρχονται από επιλεγμένα αμπελοτόπια του νησιού».

«Το Ακολούμπο είναι ένα κρασί που εκφράζει τον χαρακτήρα που έχει το αμπελοτόπι στο οποίο παράγονται τα σταφύλια. Δεν θα μπορούσε ένα κρασί να παράγεται σε άλλη τοποθεσία, δεδομένου ότι δημιουργείται μέσα από τις ιδιαίτερες συνθήκες του εδάφους και του κλίματος του τόπου», συμπληρώνει ο οινοποιός.

Τρία Αμπέλια: Από επιλεγμένα αμπελοτόπια σε Ακρωτήρι, Φηρά, Μεγαλοχώρι

«Φέτος κυκλοφορεί και ένα ακόμη κρασί του οινοποιείου, τα Τρία Αμπέλια, ένα ασύρτικο εσοδείας του 2021 που προέρχεται από σταφύλια συνεργαζόμενων παραγωγών από τρία διαφορετικά αμπέλια της Σαντορίνης, που βρίσκονται σε Ακρωτήρι, Φηρά και Μεχαλοχώρι Η οινοποίηση γίνεται κατά την παραδοσιακή μέθοδο οινοποίησης σε πήλινα πιθάρια. Η ηλικία των πρέμνων υπερβαίνει τα 60 έτη, ενώ η παλαίωση γίνεται για 16 μήνες με τις οινολάσπες στους πήλινους αμφορείς. Πρόκειται για ένα κρασί με δυνατότητα παλαίωσης που υπερβαίνει τα 10 χρόνια», εξηγεί ο κύριος Σιγάλας. «Και οι δύο ετικέτες ωριμάζουν σε αμφορείς χωρητικότητας 750 και 1.600 λίτρων αντίστοιχα», συμπληρώνει.

Το ΟΕΝΟ Π εκτός από τη συνεργασία που διατηρεί με αμπελουργούς της Σαντορίνης, έχει στην ιδιοκτησία του περίπου 50 στρέμματα Ασύρτικου και Μαυροτράγανου στην Οία, προκειμένου να μπορεί να πραγματοποιεί τον υπερώριμο τρύγο για το Ακολούμπο, θέτοντας τις ποιοτικές προδιαγραφές που επιθυμεί ο Πάρις Σιγάλας για το προϊόν. Η μέθοδος του υπερώριμου τρύγου παραπέμπει σε παλαιότερες οινοποιητικές περιόδους του νησιού, όταν η διαδικασία δεν ξεκινούσε στις αρχές Αυγούστου όπως γίνεται κατά κύριο λόγο σήμερα, αλλά κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Στον σχεδιασμό είναι να κυκλοφορήσουν συνολικά τρεις διαφορετικές ετικέτες. Προσεχώς θα βγει στην αγορά και ένα Μαυροτράγανο και αυτό σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. «Ο λόγος για τον οποίο δεν πρόκειται να υπερβούμε τις 20.000 φιάλες, είναι διότι αποτελεί επιθυμία μου να έχω τον έλεγχο του αποτελέσματος, παρουσιάζοντας ένα υψηλό ποιοτικά προϊόν». Οι αποδόσεις ανά στρέμμα τόσο στο Ασύρτικο όσο και στο Μαυροτράγανο δεν υπερβαίνουν τα 300 κιλά. Οι πρώτες φιάλες εξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά καθώς και σε χώρες της Ευρώπης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το «πράσινο φως» άναψε η γαλλική Γερουσία για αεροψεκασμούς φυτοφαρμάκων «χαμηλού κινδύνου» στην γεωργία μετά την τελική έγκριση ενός νέου στις 9 Απριλίου που...

REPORTS

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αύξησε κατακόρυφα τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 145%, επικαλούμενος αυτό που περιέγραψε ως συνεχιζόμενη αδιαφορία της Κίνας για τους...

REPORTS

Εστιάζοντας στη βιομηχανία της, χωρίς να περιλαμβάνει τα γεωργικά προϊόντα γενικά και τα αμπελοοινικά προϊόντα ειδικότερα, η ευρωπαϊκή πρόταση για αναστολή των τελωνειακών δασμών...

REPORTS

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προσαρμογή της οινοβιομηχανίας στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, προωθώντας το κρασί χωρίς αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνδέσμου για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ο Απόστολος Καλμπούρης αποτελεί το νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου...

REPORTS

Σε μόλις 226 εκατ. εκατόλιτρα ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2024 (-5% έναντι 2023), νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στην χαμηλότερη τιμή της...