Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το boutique οινοποιείο του Πάρι Σιγάλα φέρνει υπερώριμο τρύγο και μικρή παραγωγή

Τα νέα του οινικά βήματα κάνει αυτή την περίοδο ο Πάρις Σιγάλας στη Σαντορίνη, επιστρέφοντας με έναν τρόπο στις ρίζες του, καθότι δημιούργησε το νέο του οινοποιείο με την ονομασία OENO Π, στην παλιά κάναβα της οικογένειάς του στην περιοχή του ηφαιστείου Κολούμπο στην περιοχή των Μπαξέδων στην Οία.

Έως το τέλος Αυγούστου πρόκειται να φέρει στην αγορά μία νέα ετικέτα κρασιού, το Ακολούμπο, ένα νυχτέρι Σαντορίνης από υπερώριμο τρύγο, ο οποίος πραγματοποιείται στις αρχές Σεπτεμβρίου και αποδίδει έντονη οξύτητα και υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς που υπερβαίνουν τους 15,5, όπως λέει ο ίδιος. Το συγκεκριμένο κρασί θα φέρει την ονομασία Ακολούμπο, αντλώντας έμπνευση από το ηφαίστειο της περιοχής. «Πρόκειται για ένα νυκτέρι του 2021 από Ασύρτικο, που δημιουργήθηκε στην παλιά κάναβα του πατέρα μου. Σε αυτό το σημείο λειτούργησε για περίπου 7 έτη το Κτήμα Σιγάλα στην αρχή της πορείας του. Για εμένα η επιστροφή στην οικογενειακή κάναβα, αποτελεί την συμπλήρωση ενός κύκλου, επανερχόμενος εδώ από όπου ξεκίνησα», αναφέρει ο Πάρις Σιγάλας. «Ανακαίνισα τις εγκαταστάσεις, δημιούργησα ένα χώρο υποδοχής και πλέον υφίσταται ένα μικρό επισκέψιμο οινοποιείο. Η παραγωγή δεν θα υπερβαίνει τις 20.000 φιάλες, ενώ τα κρασιά προέρχονται από επιλεγμένα αμπελοτόπια του νησιού».

«Το Ακολούμπο είναι ένα κρασί που εκφράζει τον χαρακτήρα που έχει το αμπελοτόπι στο οποίο παράγονται τα σταφύλια. Δεν θα μπορούσε ένα κρασί να παράγεται σε άλλη τοποθεσία, δεδομένου ότι δημιουργείται μέσα από τις ιδιαίτερες συνθήκες του εδάφους και του κλίματος του τόπου», συμπληρώνει ο οινοποιός.

Τρία Αμπέλια: Από επιλεγμένα αμπελοτόπια σε Ακρωτήρι, Φηρά, Μεγαλοχώρι

«Φέτος κυκλοφορεί και ένα ακόμη κρασί του οινοποιείου, τα Τρία Αμπέλια, ένα ασύρτικο εσοδείας του 2021 που προέρχεται από σταφύλια συνεργαζόμενων παραγωγών από τρία διαφορετικά αμπέλια της Σαντορίνης, που βρίσκονται σε Ακρωτήρι, Φηρά και Μεχαλοχώρι Η οινοποίηση γίνεται κατά την παραδοσιακή μέθοδο οινοποίησης σε πήλινα πιθάρια. Η ηλικία των πρέμνων υπερβαίνει τα 60 έτη, ενώ η παλαίωση γίνεται για 16 μήνες με τις οινολάσπες στους πήλινους αμφορείς. Πρόκειται για ένα κρασί με δυνατότητα παλαίωσης που υπερβαίνει τα 10 χρόνια», εξηγεί ο κύριος Σιγάλας. «Και οι δύο ετικέτες ωριμάζουν σε αμφορείς χωρητικότητας 750 και 1.600 λίτρων αντίστοιχα», συμπληρώνει.

Το ΟΕΝΟ Π εκτός από τη συνεργασία που διατηρεί με αμπελουργούς της Σαντορίνης, έχει στην ιδιοκτησία του περίπου 50 στρέμματα Ασύρτικου και Μαυροτράγανου στην Οία, προκειμένου να μπορεί να πραγματοποιεί τον υπερώριμο τρύγο για το Ακολούμπο, θέτοντας τις ποιοτικές προδιαγραφές που επιθυμεί ο Πάρις Σιγάλας για το προϊόν. Η μέθοδος του υπερώριμου τρύγου παραπέμπει σε παλαιότερες οινοποιητικές περιόδους του νησιού, όταν η διαδικασία δεν ξεκινούσε στις αρχές Αυγούστου όπως γίνεται κατά κύριο λόγο σήμερα, αλλά κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Στον σχεδιασμό είναι να κυκλοφορήσουν συνολικά τρεις διαφορετικές ετικέτες. Προσεχώς θα βγει στην αγορά και ένα Μαυροτράγανο και αυτό σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. «Ο λόγος για τον οποίο δεν πρόκειται να υπερβούμε τις 20.000 φιάλες, είναι διότι αποτελεί επιθυμία μου να έχω τον έλεγχο του αποτελέσματος, παρουσιάζοντας ένα υψηλό ποιοτικά προϊόν». Οι αποδόσεις ανά στρέμμα τόσο στο Ασύρτικο όσο και στο Μαυροτράγανο δεν υπερβαίνουν τα 300 κιλά. Οι πρώτες φιάλες εξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά καθώς και σε χώρες της Ευρώπης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η ποιότητα του επώνυµου κρασιού στην Ελλάδα βαίνει βελτιούµενη µε την απήχησή του στις διεθνείς αγορές να αυξάνεται. Ωστόσο, οι οινοποιοί στη χώρα µας...

REPORTS

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου αναδείχθηκε από την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του με το Στέλλιο Μπουτάρη να αναλαμβάνει την προεδρεία σε...

REPORTS

Μια ομάδα νέων αμπελουργών και οινοποιών, δεύτερης και τρίτης γενιάς από τη Μαντινεία της Αρκαδίας, την ΠΟΠ ζώνη του Μοσχοφίλερου, ένωσαν τις δυνάμεις τους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

REPORTS

Η Μεσσηνία γιορτάζει τον οίνο την ιστορία και τις προοπτικές των χαρισματικών terroirs στο 3ο Messinia Terroirs Wine Festival.

REPORTS

Ενώ οι δυνατότητες για συνολική αύξηση των πωλήσεων κρασιού στην Κίνα παραμένουν μέτριες, μια νέα έκθεση της ProWine αναδεικνύει τα λευκά κρασιά ως ένα πολλά υποσχόμενο...