Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στα 9,739 εκατ. ευρώ ο τζίρος της Οινοποιίας Μαλαματίνα

Στα 9.739.729,30 έφτασε ο κύκλος εργασιών της Οινοποιίας Μαλαματίνα για το 2023, με την εταιρεία να σημειώνει άνοδο της τάξεως του 34,36%, έναντι των 7.248.863,93 ευρώ του 2022, σημειώνοντας αύξηση των πωλήσεων της σε Ελλάδα και εξωτερικό, και διπλασιάζοντας τις πωλήσεις των νέων προϊόντων της.

Άξιο αναφοράς είναι ότι οι πωλήσεις του 2022 αφορούν περίοδο 10 μηνών, αφού η μεταβίβαση της δραστηριότητας από την εταιρία «ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ Ε. ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ ΚΑΙ ΥΙΟΣ ΑΕΒΕ» σε εκτέλεση της συμφωνίας εξυγίανσης έλαβε χώρα την 01/03/2022.

Σε σύγκριση με το τελευταίο δεκάμηνο του 2022, η άνοδος των πωλήσεων για την αντίστοιχη περίοδο του 2023 είναι αισθητή τόσο σε εγχώριο επίπεδο (+5%), όσο και στο εξωτερικό (+35%), ενώ οι πωλήσεις των νέων προϊόντων της εταιρείας, ήτοι του Φίλιωμα, του 4 Άγγελοι, του Μαγικό Κουτί και του Ρεζινέ 2303 διπλασιάστηκαν εντός της υπό εξέταση περιόδου.

Το μικτό περιθώριο κέρδους της εταιρείας αυξήθηκε κατά 16,8% και ανήλθε στο 45,1% για το 2023 (έναντι 28,3% για το 2022), ελέω της διαφοροποίησης στο προϊοντικό μείγμα και στο κανάλι πωλήσεων, της στοχευμένης και ενεργής εμπορικής διαχείρισης αλλά και της θετικής επίδρασης από την εκτεταμένη αναδιάρθρωση της κοστολογικής βάσης (που υλοποιήθηκε κυρίως το 2022). Ως αποτέλεσμα των παραπάνω το μικτό κέρδος του 2023 έφτασε στα 4,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας την εκκωφαντική αύξηση της τάξεως 114% σε σχέση με το 2022.

Τα EBITDA της εταιρείας ξεπέρασαν τα 1,4 εκατ. ευρώ το 2023, με την Οινοποιία Μαλαματίνα να αναφέρει ότι αυτό οφείλεται στους εξής λόγους:

-Στην ανάπτυξη του κύκλου εργασιών της σε Ελλάδα και εξωτερικό.

-Στην επέκταση του χαρτοφυλακίου προϊόντων με νέες σειρές κρασιών που κερδίζουν μερίδιο αγοράς.

-Στην ισχυρή μικτή κερδοφορία.

-Στην σημαντική αναδιάρθρωση της κοστολογικής βάσης.

-Στις επενδύσεις στις παραγωγικές εγκαταστάσεις που βελτιώνουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα στην παραγωγή.

-Στην προσεκτική διαχείριση των λειτουργικών εξόδων.

Οι επενδύσεις της εταιρείας

Από την ημερομηνία εξαγοράς της δραστηριότητας και των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας Οινοποιία Ε. ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ ΚΑΙ ΥΙΟΣ ΑΕΒΕ, η επιχείρηση έχει προχωρήσει σε επενδύσεις συνολικής αξίας 2,85 εκατ. ευρώ.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας συνεχίζεται με την κατάθεση αίτησης ένταξης στο επενδυτικό σχέδιο του ταμείου ανάκαμψης και περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

-Επενδύσεις για την αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας (με την εισαγωγή μεταξύ άλλων ρομποτικών μηχανημάτων, ψηφιακών ελεγκτών, αυτόματων ταινιών μεταφοράς υλικών, εφαρμογών τηλεμετρίας, αυτόματων συστημάτων καθαρισμού).

-Επενδύσεις για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος (με την δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού που ολοκληρώθηκε το 2024 και την χρήση φιλικών προς το περιβάλλον δομικών υλικών).

-Την αναβάθμιση του ERP.

-Την δημιουργία μιας νέας αποθήκης για να ανταποκριθεί στην αυξημένη παραγωγή και να προσφέρει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ευελιξία στην διαχείριση των αποθεμάτων.

Οι επενδύσεις της οινοποιίας έφεραν τα συγκεκριμένα οφέλη:

-Εντός του 2024, η εγκατάσταση της Εταιρείας στο Καλοχώρι πήρε πιστοποίηση από το IFS, τον κορυφαίο διεθνώς φορέα πιστοποίησης στον κλάδο, απόδειξη των βελτιώσεων στις παραγωγικές διαδικασίες με έμφαση στην ποιότητα.

-Τα προϊόντα της Εταιρείας (όπως Ρετσίνα Μαλαματίνα, 4 Άγγελοι, Ρεζινέ 2303, Φίλιωμα) έχουν λάβει μία σειρά από βραβεία σε εγχώριους (π.χ. διαγωνισμός Θεσσαλονίκης) όσο και διεθνείς κορυφαίους διαγωνισμούς (π.χ. IWSC, Decanter, Mondus Vini).

-Οι επενδύσεις στην αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας έχουν θετικά οφέλη στην κερδοφορία της εταιρείας.

Προοπτικές για το μέλλον

Στόχος της εταιρείας για το 2024 είναι να διατηρηθεί σε ανοδική τροχιά επενδύοντας σε νέα καινοτόμα κρασιά και ισχυροποιώντας το μερίδιο των υφισταμένων προϊόντων της. Συνεχίζοντας το επενδυτικό της πρόγραμμα η Οινοποιία Μαλαματίνα έχει θέσει ως στόχο τα εξής:

-Τον εκσυγχρονισμό της γραμμής εμφιάλωσης, ώστε να παραμείνει το εμφιαλωτήριο της Μαλαματίνα ως το μεγαλύτερης δυναμικότητας στο χώρο των Βαλκάνιων

-Την υποστήριξη νέων συσκευασιών και κωδικών, καθώς και την αναβάθμιση και ανάπτυξη των Οινοποιείων που έχει η εταιρία στον Φάρο Χαλκίδας και στην Ασωπία, κοντά την Θήβα.

-Την αναβάθμιση της αποθήκης με νέο σύγχρονο εξοπλισμό.

Την ενεργειακή αναβάθμιση με την εγκατάσταση του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου στο Καλοχώρι.

Περιβαλλοντικές δράσεις

Η εταιρεία προχωράει σε επενδύσεις που μειώνουν το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα με την δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού που ολοκληρώθηκε το 2024. Ο νέος φωτοβολταϊκός σταθμός, ισχύος 270,600 kWp, εκτιμάται ότι θα παράγει 350.000 kWh ετησίως, ενώ θα μπορεί να καλύψει το 60-70% των ετήσιων συνολικών αναγκών της εταιρείας. Με δεδομένο ότι για κάθε κιλοβατώρα (kWh) που παράγεται από φωτοβολταϊκά συστήματα, εξοικονομείται ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την ατμόσφαιρα, η λειτουργία του συγκεκριμένου έργου εκτιμάται ότι θα αποτρέψει την εκπομπή 350 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, μέσα σε έναν χρόνο. Σε αντίθετη περίπτωση, η δεδομένη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα θα χρειαζόταν περισσότερα από 26.000 δέντρα για να την απορροφήσουν, αφήνοντας την ατμόσφαιρα καθαρή από ρυπογόνους παράγοντες.

Παράλληλα, η Οινοποιία Μαλαματίνα προωθεί ενεργά την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας μέσα από το σύστημα συλλογής και επαναχρησιμοποίησης γυάλινων φιαλών, με πολύ σημαντικά οικολογικά και οικονομικά οφέλη. Επισημαίνεται ότι το 2023, το 59% των πωλήσεων της Οινοποιίας Μαλαματίνα στην Ελλάδα αφορούσε πωλήσεις οινικών προϊόντων με επαναχρησιμοποιούμενη γυάλινη φιάλη.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η οινοποιία Αμπελόεις από την Φωλιά Καβάλας, αποτελεί πλέον μέλος της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδας».

REPORTS

Ενθαρρυντικά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη για το α’ εξάμηνο του 2024, με την οινοποιία να αυξάνει τον κύκλο εργασιών...

REPORTS

Με το ελαφρύ σώµα του να δηµιουργεί µια παιχνιδιάρικη διάθεση, τη γαργαλιστική οξύτητα και το πικάντικο τελείωµα, το Μοσχοφίλερο προσφέρει έναν πρωτόγνωρο εξωτισµό που...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στην εκδήλωση θα φιλοξενηθεί η πλήρης γκάµα δενδροκοµικών τρακτέρ της Landini, ενώ θα πρωταγωνιστεί το ολοκαίνουργιο Landini Rex Dynamic όπου θα παρουσιαστεί για πρώτη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε δύσκολη εξίσωση που απαιτεί να συνεκτιµηθούν πολύ περισσότεροι παράγοντες, από την προφανή ανάγκη να ληφθούν άµεσα µέτρα για το µετριασµό των επιπτώσεών της,...

REPORTS

Η ώρα που ο τρύγος πλησιάζει στο τέλος του, θα είχε ενδιαφέρον µια ανασκόπηση, όχι µόνο γι’ αυτά που επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες αλλά...

REPORTS

Στην κυριότητα του Kτήματος ΑΛΦΑ πέρασε το εμβληματικό οινοποιείο Μπουτάρη, επεκτείνοντας την δραστηριότητα της εταιρείας στον ΠΟΠ Αμύνταιο και την ΠΟΠ Σαντορίνη και εδραιώνοντας...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Δελτίο φυτοπροστασίας εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου με στόχο την ενημέρωση των αμπελουργών της περιοχής και την σύσταση να...