του Πέτρου Γκόγκου
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή
Σε έκταση 72 στρεµµάτων, οι νέες φυτεύσεις που θα δώσουν τους πρώτους καρπούς σε περίπου 3 χρόνια, περιλαµβάνουν και διεθνείς ποικιλίες, όπως Grenache Rouge, Gewürztraminer και Riesling.
Από χέρι αρχιτέκτονα
Οι νέες φυτεύσεις έρχονται να γεµίσουν το λόφο γύρω και πάνω στον οποίο έχει στηθεί ένας από τους πιο καλοσχεδιασµένους και τακτοποιηµένους ενιαίους αµπελώνες στην Ελλάδα. Είναι από τις λίγες εξαιρέσεις του πολυτεµαχισµού που χαρακτηρίζει την εγχώρια πρωτογενή παραγωγή. Τα 350 αρχικά στρέµµατα του αµπελώνα, ανυψώνονται από το ανάγλυφο του τόπου και επιβλέπουν τον κάµπο στο Πολυδένδρι ∆οµοκού κι αυτές τις ηµέρες γίνεται µε µια χαρακτηριστική µεθοδικότητα ο τρύγος των κόκκινων ποικιλιών.
«Ο τρόπος που έχει στηθεί το αµπέλι, µας επιτρέπει να παίρνουµε κάθε µέρα, την περίοδο του τρύγου, ακριβώς αυτό που χρειαζόµαστε, στην καλύτερη στιγµή ωρίµανσης του σταφυλιού» θα πει ο Φανίκος Γκιρλέµης, ο µικρότερος από τα δύο αδέρφια, έχοντας τα ξηµερώµατα εκείνης της ηµέρας µετρήσει 12,5 βαθµούς Μπωµέ στα Syrah που µετασχηµατίζονται στο λαµπερό και φρουτώδες ροζέ «Ρ».
Είναι η πρώτη παρέµβαση στο αρχικό πλάνο που ξεκίνησε να υλοποιεί πίσω στο 2007 ο Γιάννης Γκιρλέµης, µε τον Φανίκο και τον ∆ηµήτρη, τον µεγάλο αδερφό, κρατώντας πλέον κατ’ αποκλειστικότητα το τιµόνι της επιχείρησης, να δουλεύουν παράλληλα και την επέκταση του οινοποιείου µε νέες εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν νέες δεξαµενές, βαρέλια αλλά και προς παλαίωση φιάλες. Όταν προ ολίγων ηµερών η Agrenda βρέθηκε στην περιοχή στις εργασίες του τρύγου, ένας εκσκαφέας προετοίµαζε παραδίπλα το έδαφος πάνω από το οποίο θα χτιστεί η επέκταση. Στο πλάνο υπάρχει και η κατασκευή χώρου που θα καταστήσει επισκέψιµο το µόλις 11 ετών οινοποιείο (ολοκληρώθηκε το 2011).
Νέες φυτεύσεις, νέες ετικέτες
Η σοδειά του φετινού τρύγου δεν θα δώσει νέες ετικέτες στις προτάσεις του οινοποιείου, µε τις καινούριες προσπάθειες να δροµολογούνται για όταν οι φετινές φυτεύσεις ωριµάσουν αρκετά, ώστε να ικανοποιήσουν τα κριτήρια των αδερφών Γκιρλέµη και των συνεργατών τους. Άλλωστε, όπως θα παραδεχτεί ο Φανίκος, δεν τους αρέσει να πιέζουν τα πράγµατα, αφού ακόµα βρίσκονται στα πρώτα τους βήµατα και µια λάθος κίνηση θα στοίχιζε κεφάλαιο κι ανεκτίµητο ηθικό.
Η γη κοντά στον ήλιο
Σήµερα στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν 10 φροντισµένες ετικέτες υπό την επίβλεψη του έµπειρου οινολόγου, Γρηγόρη Σκοπελίτη. Οι οχτώ είναι µονοποικιλιακές, µε σκοπό τη µέγιστη αποτύπωση του χαρακτήρα της ποικιλίας και της περιοχής και µε σύµµαχο τις µικρές στρεµµατικές αποδόσεις περί τα 800 κιλά ανά στρέµµα. Μια από τις τελευταίες προσθήκες στη γκάµα τους, η Μαλαγουζιά µε το ιδιαίτερο όνοµα La terre pres du soleil (η γη κοντά στον ήλιο), σε µια αναφορά στη θέση του αµπελώνα, που λέγεται Προσήλια και σε υψόµετρο 400 µ., προσφέρεται για αγνάντεµα του θεσσαλικού κάµπου.
Το συγκεκριµένο σηµείο παρουσίαζε ιδιαίτερο µορφολογικό ενδιαφέρον, το οποίο ευνοεί την καλλιέργεια ελληνικών και διεθνών ποικιλιών. Βάσει αυτού επιλέχθηκαν λευκές και ερυθρές ποικιλίες, µε τις λευκές να κυριαρχούν σε ποσοστό 60% και το υπόλοιπο 40% να συµπληρώνεται από τις ερυθρές.