Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πυρκαγιές απειλούν μερικούς από τους παλαιότερους αμπελώνες στην Χιλή

Δεκάδες πυρκαγιές στη νότια Χιλή καταστρέφουν γεωργικές εκτάσεις, απειλώντας ορισμένους από τους πιο ιστορικούς αμπελώνες της χώρας…

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε σήμερα το πρωί οι βουκολικές περιοχές Ñuble και BioBio της νότιας Χιλής καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται εκτός ελέγχου, οι οποίες επιδεινώθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους. Οι φλόγες ξέσπασαν στην επαρχία Κονσεπσιόν μετά από καύσωνα ρεκόρ. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι είναι νεκροί. Η Εθνική Υπηρεσία Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή καίγονται 39 ξεχωριστές πυρκαγιές. Ωστόσο, οι αρχές δεν έχουν δώσει στοιχεία για τον περιορισμό των πυρκαγιών, οι οποίες έχουν ήδη καταναλώσει σχεδόν 20.000 στρέμματα.

Παράλληλα, οι περιοχές που βρίσκονται υπό πολιορκία φιλοξενούν ένα μικρό αλλά σημαντικό κομμάτι της βιομηχανίας κρασιού της Χιλής. Πολλοί από τους αμπελουργούς του καλλιεργούν αμπέλια Carignan και Pais ηλικίας αιώνων. Υπάρχουν περισσότερα από 500 χρόνια αμπελουργικής ιστορίας εδώ, με τα πρώτα αμπέλια να φυτευτούν γύρω στο 1550. Το Pais, επίσης γνωστό ως Listán Prieto ή Misión, είναι η ποικιλία που είναι γνωστή ως Mission στην Καλιφόρνια, που φυτεύτηκε αρχικά στη Χιλή από Ισπανούς κατακτητές.

«Είναι ένας καθοριστικός τομέας για τη διατήρηση της παράδοσης, του πολιτισμού και των χαρακτηριστικών κρασιών της Χιλής», είπε ο Julio Alonso, εκτελεστικός διευθυντής της Wines of Chile. «Το μέσο μέγεθος του αμπελώνα είναι λίγο πάνω από πέντε στρέμματα. Συνήθως φυτεύεται σε παλιά αμπέλια, καλλιεργείται βιολογικά, οργώνεται με άλογο και διαλέγεται με το χέρι. Για παράδειγμα, το Le Leona φιλοξενεί ένα αμπέλι Pais που χρονολογείται από το 1798.»

Έπειτα, ο Sebastian De Martino του De Martino με έδρα το Maipo, ο οποίος έχει έναν αμπελώνα στο Guarilihue της Itata, είπε ότι η περιοχή έχει πληγεί σοβαρά και εξακολουθεί να καίγεται. «Οι φωτιές πήγαν ακριβώς δίπλα στον αμπελώνα μας, αλλά [δεν] κάηκαν», είπε, σημειώνοντας ότι κάποιοι αμπελώνες φίλων της περιοχής υπέστησαν ζημιές. «Είμαστε ακόμη αβέβαιοι για τον αντίκτυπο καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να συμβαίνει».

Τέλος, ο χρόνος των πυρκαγιών είναι ατυχής, με την συγκομιδή να πλησιάζει γρήγορα. Το τυπικό μεσογειακό κλίμα των περιοχών έχει συχνά πιο άφθονες βροχοπτώσεις σε σύγκριση με άλλες αξιοσημείωτες οινοπαραγωγικές περιοχές στη Χιλή, όπως το Maipo και την Colchagua. Όμως οι συνθήκες ξηρασίας και ένας πρόσφατος καύσωνας έκαναν την αγροτική περιοχή ευάλωτη. Η ζέστη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το Σαββατοκύριακο, με τους ισχυρούς ανέμους να συνεχίζουν να αυξάνουν τον κίνδυνο ταχείας εξάπλωσης πυρκαγιών.

 

ΠΗΓΗ: winespectator.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...