Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Παραγωγή 49 εκατομμύριων εκατόλιτρων κρασιού για την Ιταλία επέφερε ο τρύγος του 2020

Υπεροχή λευκών οίνων – παραγωγικότερες περιοχές η Βένετο και Απουλία

Το Υπουργείο Γεωργίας δημοσίευσε τα οριστικά επίσημα στοιχεία για την συγκομιδή 2020-2021 στην Ιταλία. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι, συνολικά, η Ιταλία παρήγαγε 49.066.003 εκατόλιτρα κρασιού, με σαφή υπεροχή των λευκών οίνων (28,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα) έναντι των ερυθρών οίνων (20,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα). Λαμβάνοντας τα δεδομένα, όπως ανέφερε το Υπουργείο, αυτό προκύπτει χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ των μη αφρωδών και των αφρωδών οίνων, οι οποίοι προφανώς επηρεάζουν περισσότερο την παραγωγή λευκών οίνων. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν 21,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα παραγωγής ΠΟΠ (13,1 λευκών οίνων και 8,1 ερυθρών οίνων), 14,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα συνηθισμένων οίνων (8,9 λευκών οίνων και 5,3 ερυθρά κρασιά), ενώ υπάρχουν 12,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιών ΠΓΕ (6,6 ερυθρών οίνων και 6,1 λευκών οίνων).

Μακράν η πιο παραγωγική περιοχή είναι η πόλη Βένετο, με 11,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού που προηγείται της πόλης Απουλία με 9 και έπεται η Εμίλια Ρομάνια με 7,8. Με διαφορά ακολουθεί η Σικελία (3,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα), το Αμπρούτσο (3,4), το Πιεμόντε (2,7) και η Τοσκάνη (2,2), με το “top 10” να συμπληρώνεται από τη Φρίουλι-Βενέτσια Τζούλια (1,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα), Λομβαρδία (1,5) και Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε  (1,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα, συγκεντρώνοντας τα δεδομένα των αυτόνομων επαρχιών Trento και Bolzano).

Από τα δεδομένα προκύπτει επίσης ότι ,συνολικά, η πόλη Βένετο είναι  ο απόλυτος ηγέτης στην παραγωγή λευκών οίνων (9,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα), ενώ η υψηλότερη παραγωγή ερυθρών οίνων είναι στην Απουλία (5,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα). Οι δύο περιοχές ανταγωνίζονται επίσης για άλλα ποσοτικά αρχεία: το Βένετο, για παράδειγμα, είναι επίσης ο απόλυτος ηγέτης για την παραγωγή κρασιών DOP (συνολικά 8 εκατομμύρια εκατόλιτρα), ενώ η Απουλία είναι ο ηγέτης στην παραγωγή IGP, με 3,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Πηγή: WineNews – The Pocket Wine Web Site in Italy

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σταφύλια υψηλής ποιότητας σε όλο το εύρος των αμπελουργικών περιοχών της χώρας προοιωνίζει ο φετινός τρύγος, με τη συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες να...

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία αλκοολούχων ποτών αλλάζει ραγδαία, καθώς οι νέες προτιμήσεις των καταναλωτών και οι τεχνολογικές εξελίξεις καθορίζουν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο.

REPORTS

Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών ενημερώνουν ότι οι δηλώσεις συγκομιδής θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά...

REPORTS

Μια πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση, υπό την καθοδήγηση της Δρ. Νίκης Μαραγκού και συνεργατών από το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Aarhus University...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...

REPORTS

Η έκθεση «European Wine Market Report 2024» παρουσίασε το 2024 ως µια χρονιά µε άνευ προηγουµένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αµπελοοινικό τοµέα, λόγω µιας...

REPORTS

Σταφύλια υψηλής ποιότητας σε όλο το εύρος των αμπελουργικών περιοχών της χώρας προοιωνίζει ο φετινός τρύγος, με τη συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες να...