Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι αρχαίες ποικιλίες σταφυλιών οινική ασπίδα από την κλιματική αλλαγή

Αρχαίες ποικιλίες σταφυλιών που ευδοκιμούσαν επί αιώνες στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για τη διασφάλιση του μέλλοντος της παραγωγής κρασιού ενόψει της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χάιφα.

Οι επιστήμονες αυτοί δεν μελετούν μόνο τα ίδια τα αρχαία αμπέλια, αλλά και τις γεωπονικές πρακτικές που υποστήριζαν την επιβίωσή τους σε τόσο σκληρές συνθήκες.

Πιο συγκεκριμένα, τα αμπέλια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις κλιματικές διακυμάνσεις. Απαιτούν σταθερό ηλιακό φως για την ωρίμανση των σακχάρων, επαρκές νερό για την ανάπτυξη της οξύτητας και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο για την ενίσχυση των τανινών, οι οποίες συμβάλλουν στη γεύση και την υφή του κρασιού. Ακόμη και μικρές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα και την απόδοση. Με ορισμένες από τις πιο ανησυχητικές προβλέψεις για την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να διαφαίνονται, πολλές αμπελουργικές περιοχές ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουν ριζικά τις στρατηγικές παραγωγής τους.

Έπειτα, οι ερευνητές, μέλη της Σχολής Αρχαιολογίας και Θαλάσσιων Πολιτισμών του Πανεπιστημίου της Χάιφα, αναβίωσαν με επιτυχία διάφορες αρχαίες ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνταν ιστορικά στην άνυδρη έρημο Νεγκέβ. Οι ποικιλίες αυτές επέδειξαν αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα στις ακραίες συνθήκες της ερήμου. Μελετώντας τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι οινοποιοί, η ομάδα στοχεύει στην ανάπτυξη στρατηγικών που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τις αμπελουργικές περιοχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η αναβίωση και η ενσωμάτωση ιστορικών ποικιλιών, παράλληλα με τις γεωπονικές μεθόδους που υποστήριξαν την ανάπτυξή τους, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα των αμπελώνων απέναντι στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο καθηγητής Joshua Schmidt, επικεφαλής της μελέτης. Η ομάδα ελπίζει ότι η έρευνά της θα εμπνεύσει την ευρύτερη υιοθέτηση αυτών των αρχαίων πρακτικών για την προστασία της παγκόσμιας αμπελουργίας από τις προκλήσεις που θέτει η αύξηση της θερμοκρασίας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

REPORTS

Το μέγεθος της αγοράς βιολογικών κρασιών στην Ευρώπη αποτιμήθηκε πέρυσι σε 9,20 δισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,6%...

REPORTS

Χαμηλότερα του αναμενόμενου, δείχνει να εξελίσσεται τελικά ο φετινός τρύγος, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι στρεμματικές αποδόσεις που καταγράφονται στις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες και...

REPORTS

Το ελληνικό καλοκαίρι, εκτός από ήλιο και θάλασσα, είχε και επιτυχίες - γεμάτες γεύση, άρωμα και διακρίσεις. Το Κτήμα Σεμέλη, επιστρέφει από τον διεθνή...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά στην Καλιφόρνια δεν κρίνεται από τον καιρό, αυτός στάθηκε σύμμαχος. Κρίνεται από την οικονομία, τις συνήθειες κατανάλωσης και τις αποφάσεις...

REPORTS

Η νόσος του Pierce, που προκαλείται από το βακτήριο Xylella fastidiosa, αναδεικνύεται σε ολοένα σοβαρότερη απειλή για τους αμπελώνες του πλανήτη. Νέα διεθνής έρευνα,...

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

REPORTS

Κοιτώντας προς το 2025, ειδικοί παράγοντες όπως η προσωρινή δημιουργία αποθεμάτων πριν από τις αλλαγές στους δασμούς και οι μεταβαλλόμενες αλυσίδες εφοδιασμού αναμένεται να...