Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο φυσικός φελλός είναι πολύτιμος για το κρασί και τις ιδιότητές του

Είτε είναι από γυαλί, είτε πλαστικό, είτε κατασκευασμένοι από απόβλητα ζαχαροκάλαμου, οι φελλοί όλων των ειδών λειτουργούν. Αλλά τι συμβαίνει στα μεγάλα κρασιά…

https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Κανένα πώμα δεν συγκεντρώνει τόσες ποιότητες όσες ο φελλός από τον φλοιό της φελλοφόρου δρυός. Ο φυσικός φελλός έχει παντρευτεί το κρασί εδώ και αιώνες, απόδειξη ένας αμφορέας από τον 1ο αιώνα π.Χ. που βρέθηκε στην Έφεσο, κλεισμένος με φελλό που περιείχε ακόμα κομμάτια κρασιού. Από τον 17ο αιώνα οι οινοπαραγωγοί ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν κομμάτια φελλού κομμένα για την εμφιάλωση φιαλών κρασιού.

Παλιότερα, γευστικές δοκιμές φιαλών Σαμπάνιας παλαιωμένες πάνω από 200 έτη απέδειξαν την ύπαρξη του φυσικού φελλού τονίζοντας την ποιότητά του, αφού κατάφερε να διατηρήσει το κρασί επάξια όλο αυτό το χρονικό διάστημα!

Ο φελλός γεννιέται στα δάση με δρυ που συναντώνται παντού στη Μεσόγειο και αποτελούν ένα από τα σημεία μεγάλης βιοποικιλότητας του πλανήτη. Οι φελλοί προέρχονται απευθείας από κομμάτι του δέντρου δρυός ενώ έπειτα από πολλαπλά στάδια στη παρασκευή, σταθεροποίηση, φυσική καθαριότητα και ελέγχους μπορούν εν τέλει να πωματίσουν τις πιο όμορφες φιάλες.

Εδώ και περίπου 20 έτη, η ιδέα ενός συνθετικού υποκατάστατου στον παραδοσιακό φυσικό φελλό γεννήθηκε από την ανάγκη απάντησης στη προβληματική της «γεύσης φελλωμένου κρασιού». Χάρη λοιπόν στην ειδική επεξεργασία που υπόκειται (απολύμανση με ζέστη) χρησιμοποιώντας αποκλειστικά νερό σε υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες, η ένωση TCA που είναι υπεύθυνη για αυτό το ελάττωμα έχει χωριστεί από την κυτταρική δομή του φελλού. Το πρόβλημα αυτό αποτελεί πλέον παρελθόν.

Η διαδικασία παλαίωσης του κρασιού είναι μακρά και περίπλοκη, με τον φυσικό φελλό να διατηρεί τα αρώματα του κρασιού σε βάθος χρόνου και να παίζει ενεργό ρόλο στη διαδικασία ωρίμανσης.

Ο φυσικός φελλός είναι υλικό που δεν μολύνει, ανακυκλώσιμο, οικολογικό και ενώ είναι παραδοσιακό προϊόν, σήμερα αποτελεί επίσης αποτέλεσμα καινοτομιών. Κοσμεί λοιπόν τα μεγαλύτερα κρασιά ανά τον κόσμο!

 

Με στοιχεία από lepoint.fr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Μετά από δυο ισχνές παραγωγικά χρονιές, οι προοπτικές για τη συγκομιδή του 2025, μετά την επέλαση του πρώτου κύματος του παγετού στις 19 προς...

REPORTS

Καθώς η ζήτηση για λευκά κρασιά συνεχίζει να αυξάνεται στην Ασία και οι τιμές για τα κόκκινα κρασιά της Βουργουνδίας εκτοξεύονται, τα κρασιά του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνδέσμου για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ο Απόστολος Καλμπούρης αποτελεί το νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου...

REPORTS

Σε μόλις 226 εκατ. εκατόλιτρα ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2024 (-5% έναντι 2023), νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στην χαμηλότερη τιμή της...