Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο φυσικός φελλός είναι πολύτιμος για το κρασί και τις ιδιότητές του

Είτε είναι από γυαλί, είτε πλαστικό, είτε κατασκευασμένοι από απόβλητα ζαχαροκάλαμου, οι φελλοί όλων των ειδών λειτουργούν. Αλλά τι συμβαίνει στα μεγάλα κρασιά…

https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Κανένα πώμα δεν συγκεντρώνει τόσες ποιότητες όσες ο φελλός από τον φλοιό της φελλοφόρου δρυός. Ο φυσικός φελλός έχει παντρευτεί το κρασί εδώ και αιώνες, απόδειξη ένας αμφορέας από τον 1ο αιώνα π.Χ. που βρέθηκε στην Έφεσο, κλεισμένος με φελλό που περιείχε ακόμα κομμάτια κρασιού. Από τον 17ο αιώνα οι οινοπαραγωγοί ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν κομμάτια φελλού κομμένα για την εμφιάλωση φιαλών κρασιού.

Παλιότερα, γευστικές δοκιμές φιαλών Σαμπάνιας παλαιωμένες πάνω από 200 έτη απέδειξαν την ύπαρξη του φυσικού φελλού τονίζοντας την ποιότητά του, αφού κατάφερε να διατηρήσει το κρασί επάξια όλο αυτό το χρονικό διάστημα!

Ο φελλός γεννιέται στα δάση με δρυ που συναντώνται παντού στη Μεσόγειο και αποτελούν ένα από τα σημεία μεγάλης βιοποικιλότητας του πλανήτη. Οι φελλοί προέρχονται απευθείας από κομμάτι του δέντρου δρυός ενώ έπειτα από πολλαπλά στάδια στη παρασκευή, σταθεροποίηση, φυσική καθαριότητα και ελέγχους μπορούν εν τέλει να πωματίσουν τις πιο όμορφες φιάλες.

Εδώ και περίπου 20 έτη, η ιδέα ενός συνθετικού υποκατάστατου στον παραδοσιακό φυσικό φελλό γεννήθηκε από την ανάγκη απάντησης στη προβληματική της «γεύσης φελλωμένου κρασιού». Χάρη λοιπόν στην ειδική επεξεργασία που υπόκειται (απολύμανση με ζέστη) χρησιμοποιώντας αποκλειστικά νερό σε υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες, η ένωση TCA που είναι υπεύθυνη για αυτό το ελάττωμα έχει χωριστεί από την κυτταρική δομή του φελλού. Το πρόβλημα αυτό αποτελεί πλέον παρελθόν.

Η διαδικασία παλαίωσης του κρασιού είναι μακρά και περίπλοκη, με τον φυσικό φελλό να διατηρεί τα αρώματα του κρασιού σε βάθος χρόνου και να παίζει ενεργό ρόλο στη διαδικασία ωρίμανσης.

Ο φυσικός φελλός είναι υλικό που δεν μολύνει, ανακυκλώσιμο, οικολογικό και ενώ είναι παραδοσιακό προϊόν, σήμερα αποτελεί επίσης αποτέλεσμα καινοτομιών. Κοσμεί λοιπόν τα μεγαλύτερα κρασιά ανά τον κόσμο!

 

Με στοιχεία από lepoint.fr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Δημοκρατία της Μολδαβίας θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου, ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια...

REPORTS

Τα αποτελέσματα του 2025 International Wine Challenge, τα οποία ανακοινώθηκαν αυτόν τον μήνα στο Λονδίνο, σηματοδοτούν μια αξιοσημείωτη μεταβολή στην παγκόσμια βιομηχανία κρασιού.

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε μια γαλλική πρωτοβουλία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί στη στήριξη των εξαγωγών οίνου και αλκοολούχων...

REPORTS

Το νέο βιολογικό λευκό κρασί La Grande Bleue, του κτήματος Gerard Bertrand προέρχεται από τους αµπελώνες IGP Méditerranée, και αποτελεί µια πραγµατική αντανάκλαση του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Δημοκρατία της Μολδαβίας θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου, ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια...

REPORTS

Τα αποτελέσματα του 2025 International Wine Challenge, τα οποία ανακοινώθηκαν αυτόν τον μήνα στο Λονδίνο, σηματοδοτούν μια αξιοσημείωτη μεταβολή στην παγκόσμια βιομηχανία κρασιού.

REPORTS

Δύο σημαντικές διακρίσεις στα Great Greek Wines 2025 απέσπασε το Οινοποιείο Ακριώτου. Οι νέες βραβεύσεις αποδεικνύουν τη δέσμευση του οινοποιείου στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οι σημαντικές τοπικές βροχοπτώσεις που έλαβαν χώρα στο διήμερο 30-31 Μαΐου ευνόησαν την ανάπτυξη του περονόσπορου σε πολλές αμπελουργικές περιοχές της Κρήτης.