Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο Λεωνίδας Νασιάκος πιστεύει ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει ελληνικό Chardonnay

Να παντρέψει τρεις ελληνικές ποικιλίες σε ένα καινούργιο κόκκινο κρασί επιδίωξε ο οινολόγος Λεωνίδας Νασιάκος και το oινοποιείο Novus, που αποτελεί τη δική του αυτόνομη προσπάθεια στο εγχώριο οινικό στερέωμα.

Το κρασί που φέρει την ονομασία Climax συνδυάζει το Αγιωργίτικο της Νεμέας, τη Μαυροδάφνη από την ορεινή Αιγιάλεια  και το Μαυροτράγανο Μαντινείας, ενώ επιδιώκει να αναδείξει τον χαρακτήρα του κάθε κρασιού κατά τη συγκεκριμένη συνύπαρξη. «Μέσα από την ετικέτα αυτή θέλω να δείξω ότι τρεις γηγενείς ποικιλίες μπορούν να συνυπάρξουν, διατηρώντας η καθεμία τον χαρακτήρα της τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα. Το στοίχημα ήταν να δημιουργήσουμε ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα».

Μία Μαντινεία με δυνατότητα παλαίωσης

Ο Λεωνίδας Νασιάκος έχει συνδέσει το όνομά του με το Μοσχοφίλερο και τη ζώνη της Μαντινείας. Έτσι, εκτός από το Climax σκοπεύει να κυκλοφορήσει φέτος στην αγορά και μία ΠΟΠ Μαντινεία Μοσχοφίλερο υπό την ετικέτα Optimum. Επιδίωξή του είναι να αναδείξει όπως ο ίδιος λέει, ένα διαφορετικό πρόσωπο της Μαντινείας, όπου εκτός από ένα αρωματικό και ευχάριστο κρασί όπως το γνωρίζαμε έως σήμερα, με τη συγκεκριμένη ετικέτα να επαναπροσδιορίζει την ταυτότητα της ποικιλίας, δημιουργώντας ένα κρασί φαγητού που προσφέρεται για παλαίωση. Το οινοποιείο έχει ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά δύο ετικέτες, ένα Μοσχοφίλερο μονοποικιλιακό και ένα ροζέ όπου παντρεύεται το Μοσχοφίλερο με Αγιωργίτικο και Syrah. Η παραγωγή του το 2023 ανήλθε σε σχεδόν 100.000 φιάλες, ενώ η δυναμικότητά του αγγίζει τις 250.000 φιάλες, τις οποίες στοχεύει να αγγίξει τα επόμενα χρόνια με πλήρη έλεγχο της διαδικασίας παραγωγής από το αμπέλι στην εμφιάλωση.

«Κανείς δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει ελληνικό Chardonnay»

Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος και ταυτόχρονα ανήσυχος για το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα αφενός ως προς τις προοπτικές που ανοίγουν οι ελληνικές ποικιλίες, αφετέρου ως προς την επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Όπως λέει, οι γηγενείς ποικιλίες είναι μονόδρομος καθότι κανείς από το εξωτερικό δεν θα ενδιαφερόταν να αγοράσει ένα κρασί από ξένες ποικιλίες που να προέρχεται από την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει κανένας στο εξωτερικό που να ενδιαφέρεται να αγοράσει ελληνικό Chardonnay, ακόμα και εάν ήταν το καλύτερο που υπάρχει στην αγορά. Επομένως σε ό,τι αφορά τον ελληνικό αμπελώνα, οι γηγενείς ποικιλίες είναι αυτές που παρουσιάζουν διαρκώς ανοδική πορεία από χρόνο σε χρόνο. Εκτός από τη χρήση αμιγώς ελληνικών ποικιλιών, προοπτική θα μπορούσαν να έχουν και blends όπου υπερισχύουν οι ποικιλίες έναντι των ξενικών».

Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής και οι εναλλακτικές

Για το ρόλο της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα και την αμπελοκαλλιέργεια ο κύριος Νασιάκος αναφέρεται σε μία πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος του κρασιού και όχι μόνο. «Το 2023 ήταν μία χρονιά κατά την οποία η κλιματική αλλαγή μας έδειξε τα δόντια της με τον πιο εμφανή τρόπο. Θα μπορούσαμε λοιπόν να υποθέσουμε ότι υπάρχει η αισιόδοξη πλευρά με βάση την οποία οι κλιματικές συνθήκες του 2023 ήταν ένα συμπτωματικό φαινόμενο. Ωστόσο υφίσταται και μία ρεαλιστική άποψη που υπαγορεύει ότι δεν ήταν κάτι συμπτωματικό, αλλά κάτι με το οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε τα επόμενα χρόνια».

«Βλέποντας τα προηγούμενα έτη την έλευση της κλιματικής αλλαγής, σκέφτηκα ότι κάνοντας το δικό μου βήμα, θα έπρεπε να βρεθώ αντιμέτωπος με αυτή την πρόκληση. Η απάντηση βρίσκεται στη μεταφορά των καλλιεργειών σε μεγαλύτερο υψόμετρο, σε περιοχές με ψυχρότερο κλίμα, όπως η Μαντινεία, η ορεινή Αιγιάλεια που εκτός από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες έχει τον Κορινθιακό που δροσίζει τα αμπέλια αλλά και το Αμύνταιο, η Ήπειρος, η Νάουσα και αρκετές ακόμα περιοχές».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο την παγκόσμια βιομηχανία ποτών, με τους παραγωγούς κρασιού, μπύρας, αλκοολούχων ποτών και σάκε να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...