Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ντεμπούτο με διάκριση για το νέο Ξινόμαυρο του Κτήματος «Τέχνη Οίνου»

Ένα νέο κρασί από την εμβληματική ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας, το Ξινόμαυρο, παρουσίασε το Κτήμα Τέχνη Οίνου. Το νέο κρασί που εντάχθηκε στην «οικογένεια» «Ήδυσμα Δρυός» φέρει το όνομα Ήδυσμα Δρυός Xi και είναι της σοδειάς του 2016.

Το κρασί έκανε το ντεμπούτο του στον 21ο Διεθνή Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε από 19 έως 21 Οκτωβρίου, αποσπώντας την υψηλότερη διάκριση, αυτή του Καλύτερου Οίνου του Διαγωνισμού. Παράλληλα, βραβεύθηκε ως ο Καλύτερος Ερυθρός Οίνος και επιπλέον του απονεμήθηκε η Ειδική Διάκριση για τον καλύτερο μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ξινόμαυρο.

Το Κτήμα «Τέχνη Οίνου» ξεκίνησε πειραματικά την καλλιέργεια του Ξινόμαυρου στην Δράμα πριν από μερικά χρόνια θέλοντας να μελετήσει την έκφραση της ποικιλίας στο terroir της περιοχής. Προϊόν του τολμηρού αυτού εγχειρήματος είναι ένα κρασί που συνδυάζει φινέτσα και λεπτότητα με δύναμη και όγκο, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά της παλαίωσης από την μία πλευρά και της φρεσκάδας από την άλλη.

Στη μύτη επικρατούν βαλσαμικά αρώματα, ποτ πουρί, κόκκινα μούρα, φρούτα του δάσους, κράνα, λιαστή ντομάτα, μαύρη ελιά και νότες τρούφας, ενώ στο στόμα επικρατεί ο γήινος γευστικός χαρακτήρας, μαζί με υψηλές οξύτητες, καλά δομημένες τανίνες, ώριμες αλλά έντονες, γεμάτο αλκοόλ και σώμα.

«Η βράβευση αυτή σημαίνει πολλά για εμάς. Πριν ακόμα κυκλοφορήσει το νέο μας κρασί, έλαβε την υψηλότερη διάκριση του φετινού διαγωνισμού μεταξύ 661 συμμετοχών, κάτι που εκτός από περήφανους μας κάνει να στοχεύουμε ακόμα πιο ψηλά για το μέλλον» δήλωσε ο Άκης Παπαδόπουλος, οινολόγος του Κτήματος «Τέχνη Οίνου».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ονομασία Προέλευσης Cava DO προχωρά σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την κορυφή της ποιοτικής ιεραρχίας του αφρώδους οίνου, με τη διαδικασία αξιολόγησης...

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η ιστορία δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Είναι μια πορεία που χτίζεται με τον χρόνο, τις επιλογές και τη συνέπεια. Δεν επαναλαμβάνεται, αλλά εξελίσσεται....

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...