του Γιώργου Λαμπίρη
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή
Ο ίδιος αναφέρει στην Agrenda πως το νέο οινοποιείο θα διαθέτει υπόγειες κάβες, με καινοτόμο στοιχείο το γεγονός ότι τα κρασιά θα παλαιώνουν σε φυσική θερμοκρασία στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος θα βρίσκεται σε βάθος 6 μέτρων. Σε ό,τι αφορά τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον και ανακυκλώσιμα. «Το καινούργιο οινοποιείο θα μας βοηθήσει να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο την ποιοτική πλευρά της Νεμέας. Μέλημά μας αποτελεί να προβάλουμε την κουλτούρα της περιοχής, εάν υποθέσουμε ότι ο αμπελώνας της Νεμέας καλύπτει ένα πολύ μεγάλο φάσμα οινικής περιοχής για τα δεδομένα της Ελλάδας, όπου στα μάτια μου φαντάζει ως μία μικρογραφία της ευρύτερης οινικής ζώνης της Μεσογείου», εξηγεί ο κύριος Αϊβαλής.
Η νέα εγκατάσταση θα ολοκληρωθεί έως και τον Αύγουστο του 2023. Σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο οινοποιείο θα παραμείνει ενεργό ταυτόχρονα με το καινούργιο, λειτουργώντας ως χώρος υποδοχής των επισκεπτών. Σε αυτό θα διενεργούνται οι γευσιγνωσίες και πιθανώς να δημιουργηθούν και ορισμένοι αποθηκευτικοί χώροι για τις ανάγκες του Κτήματος.
Κυκλοφορεί Viognier με παλαίωση 4 μήνες σε γαλλικά βαρέλια
Στο δημιουργικό πεδίο ο Χρήστος Αϊβαλής ετοιμάζει αυτή τη στιγμή ένα κρασί από την λευκή ποικιλία Viogner, με βιολογικά σταφύλια που προέρχονται από νεότερες φυτεύσεις του Κτήματος Αϊβαλή. Το εν λόγω κρασί θα βγει στην αγορά τον προσεχή Ιανουάριο, έχοντας περάσει για 4 μήνες από καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια. «Πρόκειται για μία νέα προσπάθεια με μία πολύ δύσκολη ποικιλία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το Viogner έτεινε να εξαφανιστεί από τον γαλλικό αμπελώνα, καθότι αποτελεί μία ποικιλία με αρκετές ιδιαιτερότητες. Πρόκειται για μία ποικιλία που ανέδειξαν στην Ελλάδα οινοποιεία όπως αυτά των Σκούρα και Γεροβασιλείου. Επιθυμία μου είναι να προχωρήσουμε όλοι μαζί στα ίδια βήματα».
Το Κτήμα Αϊβαλή προβαίνει επίσης σε αγορές νέων αμπελιών, ενώ στοχεύει να φυτεύσει περίπου 8 στρέμματα Chardonnay και έως 6 στρέμματα Ασύρτικο. Επιδίωξη του Χρήστου Αϊβαλή είναι να αποκτήσει παραγωγική αυτάρκεια και στις συγκεκριμένες ποικιλίες, ενώ όλα τα κρασιά θα είναι vegan και βιολογικά.
Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς ο ίδιος παραδέχεται ότι δεν παρουσιάζει τα ιδανικά στοιχεία που είχαν τόσο το 2020 όσο και το 2021 που τις χαρακτηρίζει ως «υπέρλαμπρες χρονιές». «Είναι μία δύσκολη χρονιά που θα παλέψουμε να βγάλουμε καλά κρασιά. Η φετινή περίοδος έχει τον χαρακτήρα της – μετά από έντονες βροχοπτώσεις πριν τον τρύγο και παρατεταμένη ζέστη – και προσαρμοζόμαστε για να ικανοποιήσουμε το απαιτητικό μας πελατολόγιο. Σε ό,τι αφορά την απόκλιση των δύο προηγούμενων ετών με το φετινό είναι περιορισμένη, σε βαθμό που τουλάχιστον μπορούμε να ικανοποιήσουμε τους θαυμαστές του αγιωργίτικου».
«Ένας δύσκολος τρύγος»
Στο ερώτημά μας για την εξέλιξη της φετινής συγκομιδής των σταφυλιών, κάνει λόγο για έναν «δύσκολο τρύγο. Επιδίωξή μου πάντως είναι να προσαρμόζεται κατάλληλα το αμπέλι για να μπορεί ακόμα και σε δύσκολες κλιματικές συνθήκες να αποδίδει ένα καλό αποτέλεσμα».
Το Κτήμα Αϊβαλή αποτελεί μία αμιγώς εξαγωγική επιχείρηση, όπου οι μεγαλύτερες ποσότητες να διοχετεύονται στην Αμερική και στη Γερμανία. Το 60% της παραγωγής ταξιδεύει εκτός Ελλάδας, με τον Χρήστο Αϊβαλή να οδηγείται στην απόφαση λόγω της υψηλής ζήτησης που υπήρχε από τη βρετανική αγορά, να διακόψει την διάθεση των κρασιών του εκεί προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρει ετικέτες με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που ο ίδιος έχει θέσει.
