Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα τεχνική για την αφαίρεση του αέρα από τον φελλό έρχεται στο φως

Μία νέα τεχνική για την αφαίρεση του επιπλέον αέρα, που συγκρατείται μέσα στο μπουκάλι, λόγω του φελλού έρχεται να παρουσιάσει ο Benoît Villedey, βοηθός επικεφαλής του τμήματος κρασιού στο Επιτροπή μάρκετινγκ κρασιού σαμπάνιας (CIVC).

«Οι κατασκευαστές φελλού προσπάθησαν πάρα πολύ να διαφοροποιηθούν λόγω της διαπερατότητας των φελλού τους, ενώ το 80% της ποσότητας οξυγόνου που διαλύεται στο κρασί δύο χρόνια μετά την εμφιάλωση προέρχεται από εκρόφηση», λέει ο Benoît Villedey, βοηθός επικεφαλής του τμήματος κρασιού στο Επιτροπή μάρκετινγκ κρασιού σαμπάνιας (CIVC).

Το φαινόμενο είναι σχεδόν πανομοιότυπο για όλους τους φελλούς, ανεξάρτητα από το αν είναι φυσικοί ή μικροσυσσωματωμένοι. «Σε 3 μήνες, ο φελλός απελευθερώνει 2,5 έως 3 mg O2 ανά φιάλη». Η πλήρης πλήρωση του χώρου κεφαλής κατά την απομάκρυνση με αδρανές αέριο κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης δεν έχει καμία διαφορά.

Μετά από τρία χρόνια εμπιστευτικών δοκιμών, ο Villedey και η ομάδα του κατάφεραν να εξαλείψουν αυτό το οξειδωτικό σοκ. «Καταφέραμε να αδρανοποιήσουμε τους έτοιμους φελλούς αποθηκεύοντάς τους για τρεις μήνες σε μια ισοβαρική δεξαμενή, διατηρώντας υπερπίεση αζώτου και ανανεώνοντας τον όγκο του αερίου κάθε εβδομάδα», εξηγεί.

Οι φελλοί δεν άρχισαν να ξαναγεμίζουν με Ο2 παρά μόνο έξι ώρες αφότου αφαιρέθηκαν από την γεμάτη με άζωτο ατμόσφαιρά τους και δεν έχασαν τις φυσικές τους ιδιότητες. «Μόλις εξαλειφθεί αυτή η τεράστια εισροή οξυγόνου, η εισροή οξυγόνου μέσω του φελλού ακολουθεί αυτή που συναντά το ίδιο κρασί στις οινολάσπες», λέει ο Villedey, ο οποίος είναι σίγουρος ότι η προσθήκη αδρανούς αερίου στους φελλούς σε συνδυασμό με την εκτόξευση θα επέτρεπε στους αμπελουργούς να απαρνηθούν θειώδη κατά την απομάκρυνση.

Το διοικητικό συμβούλιο μάρκετινγκ της σαμπάνιας χρειάζεται τώρα τη βοήθεια από τους κατασκευαστές φελλού και εμφιάλωσης για να μετατρέψει αυτήν την ανακάλυψη σε πραγματικότητα στον τομέα.

 

Πηγή: vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...