Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα μέτρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για διασφάλιση ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας οίνου

Η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας (SCA) ενέκρινε την Πέμπτη 19 Ιουνίου την εντολή διαπραγμάτευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ένα πακέτο μέτρων που έχει ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της βιομηχανίας οίνου της ΕΕ. Τα μέτρα αυτά έχουν ως στόχο μεταξύ άλλων την αποτροπή της συσσώρευσης αποθεμάτων και την προσαρμογή στις αλλαγές των καταναλωτικών συνηθειών.

Πιο συγκεκριμένα, τα κυριότερα σημεία της πρότασης της Κομισιόν είναι τα εξής:

  • Μέτρα για αποφυγή συσσώρευσης αποθεμάτων: Τα κράτη μέλη θα μπορούν να υποστηρίξουν δράσεις όπως οι εκριζώσεις και η αφαίρεση σταφυλιών που δεν έχουν ωριμάσει πριν τη συγκομιδή, προκειμένου να αποφευχθούν τα έξτρα αποθέματα και να σταθεροποιηθεί η αγορά. Με το μέτρο αυτό αναμένεται να προστατευτούν οι παραγωγοί από οικονομικές επιβαρύνσεις.
  • Ευέλικτη καλλιέργεια: Οι παραγωγοί θα έχουν επιπλέον ευελιξία υπό το πρόγραμμα έγκρισης επαναφυτευσέων, το οποίο θα επεκταθεί κατά 8 χρόνια.
  • Οικονομική υποστήριξη ως και 80% του κόστους από την ΕΕ για επενδύσεις που έχουν ως στόχο την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της.
  • Αλλαγές στην διαδικασία επισημάνσεων του κρασιού, μειώνοντας το κόστος και απλοποιώντας το εμπόριο εντός των συνόρων της ΕΕ.
  • Παροχή βοήθειας σε παραγωγούς κρασιών με γεωγραφική ένδειξη προκειμένου να αναπτύξουν δραστηριότητες οινοτουρισμού.

Οι αλλαγές που προτείνει το Συμβούλιο

Παρότι σε γενικές γραμμές το Συμβούλιο συμφωνεί με την πρόταση της Κομισιόν πρότεινε τις εξής αλλαγές στο κείμενο της:

Κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα ή άνευ αλκοόλ

Η Κομισιόν πρότεινε μια σειρά κανονισμών για των προώθηση προϊόντων όπως τα κρασιά άνευ ή με χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ. Το Συμβούλιο συμφώνησε με την πρόταση της Κομισιόν για την χρήση του όρου «χωρίς αλκοόλ (alcohol-free)» αν ο αλκοολικός βαθμός του κρασιού δεν ξεπερνά το 0,5%. Στην περίπτωση αυτή θα συνοδεύεται από την ένδειξη 0.0%.

Από την άλλη, για οίνους με περιεκτικότητα πάνω από 0,5%, αλλά τουλάχιστον 30% χαμηλότερη από την ελάχιστα επίπεδα πριν την αφαίρεση του αλκοόλ, η Κομισιόν προτείνει την χρήση «ελαφρά αλκοολούχα (alcohol-light), με το Συμβούλιο όμως να θεωρεί ότι σε ορισμένες γλώσσες εντός της ΕΕ ο όρος αυτός μπορεί να μην αποδίδεται σωστά και για αυτό προτείνει τον ορισμό «με χαμηλά επίπεδα αλκοόλ (low-alcohol).

Επέκταση των προωθητικών πρωτοβουλιών

Το Συμβούλιο συμφώνησε την πρόταση της Κομισιόν να επεκτείνει την διάρκεια των προωθητικών καμπανιών σε χώρες εκτός της Γηραιάς Ηπείρου που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ σε πέντε αντί για τρία χρόνια. Εντούτοις, προτείνει η υποστήριξη της ΕΕ για μέτρα προώθησης και πληροφόρησης να καλύπτει σε μέγιστο βαθμό το 60% του κόστους. Τα κράτη-μέλη θα μπορούν να καλύψουν με δικά τους κεφάλαια το 30% του κόστους. Αθροιστικά, οι εθνικές και ευρωπαϊκές πληρωμές δεν θα πρέπει να ξεπερνάνε το 80% του σχετικού κόστους.

Αλλαγές στην νομοθεσία για εξαγωγές

Το Συμβούλιο προτείνει την εξαίρεση των κρασιών που προορίζονται για εξαγωγές από την υποχρέωση να αναφέρουν στην ετικέτα τους τα συστατικά τους και την διατροφική τους αξία, κάτι που απαιτείται εντός της αγοράς της ΕΕ. Έτσι, το Συμβούλιο θέλει να μειώσει το διοικητικό κόστος για παραγωγός που παράγουν οίνους τόσο για κατανάλωση εντός της ΕΕ, όσο και για εξαγωγές σε εξωκοινοτικούς προορισμούς.

Αντιμετώπιση ασθενειών

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας Flavescence dorée το Συμβούλιο προτείνει υποστηρικτικές δράσεις, όπως παρακολούθηση, εκπαίδευση, έρευνα κτλ.

Έπειτα από τη συμφωνία αυτή, η προεδρεία του συμβουλίου είναι έτοιμοι να εκκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εφόσον το δεύτερο συμφωνήσει με την πρόταση του.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η έκθεση «European Wine Market Report 2024» παρουσίασε το 2024 ως µια χρονιά µε άνευ προηγουµένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αµπελοοινικό τοµέα, λόγω µιας...

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών ενημερώνουν ότι οι δηλώσεις συγκομιδής θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατάθεση ψυχής και όχι ένα απλό προϊόν είναι το τσίπουρο, και ειδικά το παλαιωµένο, σύµφωνα µε τον εµβληµατικό αποσταγµατοποιό Κώστα Τσιλιλή, τον άνθρωπο που...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τις τιμές αγοράς για τα οινοστάφυλα εσοδείας 2025 ανακοίνωσε στα μέλη παραγωγούς της η Ένωση Ηρακλείου. Η παραλαβή των σταφυλιών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα...

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...

REPORTS

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιδρομές των αγριόχοιρων στους αμπελώνες κρούει ο ΕΟΣ Σάμου, την ώρα που ο αμπελουργικός κόσμος του νησιού εισέρχεται...