του Λεωνίδα Λιάμη
Με «κλειδί» ένα καινούριο ροζέ μονοποικιλιακό κρασί, φυσικής οινοποίησης, για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν βιολογικά σταφύλια ποικιλίας ξινόμαυρο, έχοντας ως απώτερο στόχο την προσέλευση στην αμερικάνικη αγορά.
«Το ξεκίνησα για να γίνει ξινόμαυρο σε λευκή οινοποίηση, αλλά επειδή φέτος είχαμε πολλές ανθοκυάνες, λόγω του καύσωνα, ουσιαστικά θα το πάμε σε ροζέ. Είναι κρασί ελάχιστης παρέμβασης. Τα σταφύλια είναι βιολογικά, ζυμώθηκαν με τις δικές τους ζύμες και δεν έχει φιλτραριστεί. Είναι αυτό που λέμε φυσικό κρασί», εξηγεί η Χλόη Χατζηβαρύτη.
Η νεαρή αμπελουργός και οινοποιός, που διατηρεί το οικογενειακό της οινοποιείο στη Γουμένισσα του Κιλκίς ανέφερε στην Agrenda και στο Wine Trails, ότι το νέο κρασί που ετοιμάζει θα κυκλοφορήσει σε περίπου 1.300 – 1.400 φιάλες, με τη συντριπτική πλειονότητά τους να αποτελεί μέρος μιας συμφωνίας που θα ξαναβάλει τα κρασιά του κτήματος στην αμερικανική αγορά.
«Η λογική είναι να μπορέσουμε να εισάγουμε στην αγορά των ΗΠΑ ένα κρασί ελάχιστης παρέμβασης που δεν θα είναι πάρα πολύ ακριβό, ώστε ο κόσμος να μπορεί πιο εύκολα να μας γνωρίσει μέσα από αυτό και στη συνέχεια να μπουν και τα κρασιά που είναι λίγο πιο ακριβά» σημειώνει και προσθέτει ότι «η εμφιάλωση, αν όλα πάνε καλά, υπολογίζω πως θα γίνει προς τα τέλη Ιανουαρίου του 2022 και το Μάρτιο να κυκλοφορεί».
Ετικέτα που να μπορεί να περπατήσει στην αμερικανική αγορά
Για την ώρα το νέο κρασί του κτήματος που «είναι πολύ αρωματικό στο επίπεδο της φρέσκιας φράουλας και του κερασιού, αντιπροσωπευτικό του terroir της περιοχής», δεν έχει αποκτήσει όνομα, αλλά σύντομα θα πάψει αυτό να αποτελεί εκκρεμότητα.
«Είμαστε στη διαδικασία συζήτησης για την ετικέτα του. Θέλουμε να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο. Ένα tattoo like label, που θα έχει πολύ χρώμα και που θα μπορεί να περπατήσει πολύ καλά κυρίως στην αμερικανική αγορά», διευκρινίζει η κ. Χατζηβαρύτη.
Τα μοντέρνα και πολλές φορές αντισυμβατικά σχέδια στις ετικέτες της, χαρακτηρίζουν όλη τη σειρά των κρασιών ελάχιστης παρέμβασης του κτήματος, η οποία αριθμεί σήμερα οκτώ φυσικούς οίνους, ενώ άλλοι επτά είναι από βιολογικά σταφύλια μέσω κλασσικής οινοποίησης, με βάση το πρωτόκολλο που ακολουθούσε ο πατέρας της Χλόης.
Μέχρι πέρυσι ο μεγαλύτερος όγκος αφορούσε τα βιολογικά κρασιά. Σε σύνολο, δηλαδή, 60.000 φιάλες ετήσιας παραγωγής, οι 10.000 φιάλες θα ήταν ελάχιστης παρέμβασης. Φέτος, η σχέση θα αλλάξει. «Από τις περίπου 65.000 φιάλες που θα κάνουμε φέτος, οι 25.000 – 30.000 θα είναι με κρασιά ελάχιστης παρέμβασης», τονίζει η συνομιλήτριά μας και διευκρινίζει πως «αν θα μείνουν ψηλά τα ελάχιστης παρέμβασης εξαρτάται και από την αγορά. Είναι κάτι δυναμικό».
«Σεβόμαστε η μια γενιά την άλλη»
Ο μεγάλος αριθμός ετικετών και η διαφοροποίησή τους σε ελάχιστης παρέμβασης και κλασσικής οινοποίησης, είναι πιθανό να φέρει αλλαγές στο Κτήμα. Όπως παραδέχεται η κ. Χατζηβαρύτη «είμαστε στη λογική που σκεφτόμαστε μήπως διαχωρίσουμε τις δραστηριότητες σε μητρική και θυγατρική εταιρεία, διότι σεβόμαστε η μια γενιά την άλλη. Επειδή αυτό το οινοποιείο το ξεκίνησαν οι γονείς μου, ήταν δικό τους μεράκι και εμένα δεν με ενδιαφέρει να μπω και να αλλάξω αυτά που θέλουν να κάνουν, αλλά από την άλλη βλέπουμε ότι και αυτό που κάνω εγώ έχει δυναμική και πάει πολύ καλά, σκεφτόμαστε, με τη συνδρομή και συμβούλων, μήπως να πάμε στο διαχωρισμό. Δεν έχουμε πάρει την απόφαση. Είμαστε ακόμη στη διερεύνηση. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει μέσα στο επόμενο έτος και σίγουρα μετά τον τρύγο του 2022».
Επέκταση αμπελώνα και οινοποιείου
Τα δύο τελευταία χρόνια το κτήμα πρόσθεσε στον βιολογικό αμπελώνα του άλλα 80 στρέμματα, ανεβάζοντας τη συνολική του έκταση στα 200 στρέμματα, με κυρίαρχες ποικιλίες το ξινόμαυρο και τη Νεγκόσκα, αλλά και ασύρτικο, ροδίτη, ελάχιστο sauvignon blanc, chardonnay, Traminer, Cabernet και Merlo, ενώ στις νέες φυτεύσεις μπήκαν και μαλαγουζιά και μοσχάτο, που θα χρησιμοποιηθούν σε ένα αφρώδες κρασί, για το οποίο μέχρι τώρα η πρώτη ύλη αγοράζεται από τρίτους παραγωγούς.
Η μεγέθυνση του αμπελώνα νομοτελειακά οδηγεί στην αναγκαιότητα για επέκταση και του οινοποιείου, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στους πρόσθετους όγκους. «Ουσιαστικά θα γίνει ένας ακόμη όροφος προς τα κάτω, ένα ακόμη κελάρι. Αυτό είναι το πλάνο. Έχουμε κάποιες πρώτες συζητήσεις, πήραμε πρώτες προσφορές, αλλά περιμένουμε να βγει το πρόγραμμα και τότε θα δούμε τί ύψους θα είναι η επένδυση τελικά. Σταδιακά θα τοποθετηθούν και καινούριες δεξαμενές, αλλά σε πρώτη φάση αυτό που θέλουμε είναι να αποσυμφορηθεί ο χώρος και να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε με καλύτερο τρόπο τις δεξαμενές», μας είπε η κ. Χατζηβαρύτη και ξεκαθάρισε πως «δεν μας ενδιαφέρει να γίνουμε ένα πολύ μεγάλο οινοποιείο. Το να είμαστε μικρομεσαίοι είναι επιλογή μας για να μπορούμε να διαχειριστούμε την παραγωγή έτσι όπως θέλουμε. Να φτάσουμε εκεί γύρω στις 120.000 φιάλες θεωρώ ότι είναι πολύ καλό. Αντί να ανεβάσουμε πολύ την ποσότητα σε χαμηλές τιμές, προτιμώ να την ανεβάσουμε μέτρια και σε τιμές υψηλότερες».
Για την εμπορική διάθεση των οίνων του Κτήματος η κ. Χατζηβαρύτη σημείωσε πως από τη στιγμή που άνοιξε η αγορά της εστίασης, υπάρχει ικανοποιητική ροή. «Το κρασί άρχισε να φεύγει πολύ και συνεχίζει να φεύγει και τώρα πολύ. Το best seller είναι το ΠΟΠ Γουμένισσα, το οποίο βγαίνει σε 12.000 φιάλες, αλλά και τα ελάχιστης παρέμβασης πάνε πάρα πολύ καλά, διότι πλέον και στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα αρχίζει να ανεβαίνει η ζήτησή τους. Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό κίνημα προς τα κρασιά ελάχιστης παρέμβασης και τα δικά μας ευτυχώς αρέσουν, οπότε φεύγουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.