Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κι όμως στο βαθύτερο φιόρδ της Νορβηγίας φτιάχνουν κρασί

Η νέα κατάσταση που έχει φέρει η κλιματική αλλαγή στον οινικό κόσμο, διαφαίνεται και στην περίπτωση της Νορβηγίας, όπου πλέον ευδοκιμούν αμπέλια και κάτοικοι ασχολούνται με την οινοποίηση.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Απόδειξη το Slinde Vineyard, που βρίσκεται στο μακρινό Sognefjord, το μεγαλύτερο και βαθύτερο φιόρδ της Νορβηγίας, όπου τα αμπέλια αναπτύσσονται σε πλαγιές που τις βλέπει ο ήλιος ενώ τα βουνά υψώνονται χιονισμένα γύρω τους.

Πίσω από τα αμπέλια και το νορβηγικό κρασί είναι ο Bjorn και η σύντροφός του Halldis. Ο Bjørn θυμάται ότι, κατά την παιδική του ηλικία, το φιόρδ πάγωνε τον χειμώνα, κάτι που, όπως λέει αυτό δεν συμβαίνει τώρα, έχοντας παρατηρήσει αλλαγές στον καιρό με τα χρόνια.

Ο Bjørn ανησυχεί για την κατάσταση του πλανήτη και της χώρας του, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι, ως παραγωγός κρασιού, η κλιματική αλλαγή λειτουργεί υπέρ του. Βέβαια, η παραγωγή κρασιού αποτελεί μια πρόκληση στον βορρά. Όπως λέει, χρειάζεται σκληρή δουλειά και αφοσίωση, προκειμένου να ευδοκιμήσει η παραγωγή του. «Θα κάνω τα πάντα για τα αμπέλια μου. Θα μείνω ξύπνιος αν χρειαστεί, για να τα βοηθήσω να επιβιώσουν αν έρθει παγετός», τονίζει.

«Έχουμε πολύ φως εδώ. Αυτό είναι το πλεονέκτημά μας. Και έχουμε ψυχρές νύχτες. Έχουμε επίσης τον ήλιο από τις αντανακλάσεις των φιόρδ στην απότομη πλαγιά. Έτσι τα σταφύλια, τα φύλλα, παίρνουν πολλά αρώματα», αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Βέβαια, όπως υποστηρίζει ο Bjørn, δεν είναι εύκολο να πείσει τους πάντες να δοκιμάσουν νορβηγικό κρασί, αλλά όσοι το δοκιμάζουν απογειώνονται με την γευστική εμπειρία.

Έχοντας κερδίσει χρυσά μετάλλια σε νορβηγικούς διαγωνισμούς κρασιού, ο Bjørn θέλει να προσπαθήσει να διεκδικήσει μερικά διεθνή μετάλλια, αλλά λέει ότι υποψιάζεται ότι θα έχει πιθανότητες μόνο εάν οι κριτές δοκιμάσουν στα τυφλά.

«Αν ήξεραν ότι το κρασί προέρχεται από τη Νορβηγία, πιθανότατα δεν θα το δοκίμαζαν καθόλου. Αλλά όταν είναι τυφλή δοκιμή, πρέπει να το δοκιμάσουν και ο καθένας παίρνει αυτό που αξίζει», αναφέρει.

Το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής μπορεί να λειτουργεί υπέρ του Νορβηγού παραγωγού, ωστόσο, τα προβλήματα σε άλλες κατεξοχήν οινοπαραγωγικές περιοχές είναι μεγάλα.

Στο Μπορντό, αυτό το μεταβαλλόμενο κλίμα είναι αισθητό, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια του Chateau George 7 στο Fronsac, Sally Evans. «Είχαμε τρεις περιόδους παγετού την άνοιξη τα τελευταία πέντε χρόνια από τότε που βρίσκομαι εδώ. Πριν, πιθανότατα δεν είχαν για 20 ή 30 χρόνια. Έτσι αυτά τα ακραία κλιματικά φαινόμενα φαίνεται να είναι όλο και πιο συνηθισμένα. Και αυτό είναι το δύσκολο», τονίζει.

Όπως εξηγεί, η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να αποτυπωθεί στη γεύση ενός ποτηριού με κρασί. «Όταν υπάρχουν υψηλότερες θερμοκρασίες, τα φρούτα ωριμάζουν και υπάρχει πολύ περισσότερη ζάχαρη στα σταφύλια, κάτι που δίνει υψηλότερο αλκοόλ στη ζύμωση. Το αλκοόλ στο κρασί πιθανότατα έχει αυξηθεί κατά περίπου δύο βαθμούς τα τελευταία 30 χρόνια. Ο ήλιος και η ζεστασιά επηρεάζουν επίσης την οξύτητα του κρασιού. Χρειάζεστε την οξύτητα για τη φρεσκάδα και τη συνολική ισορροπία», εξηγεί.

 

ΠΗΓΗ: bbc.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Εξαιρετική ποιοτικά αναμένεται η φετινή παραγωγή μοσχάτου στη Σάμο, με τους αμπελώνες του νησιού να αποδεικνύονται ανθεκτικοί στις καιρικές συνθήκες και τις κλιματολογικές αλλαγές,...

REPORTS

Γονάτισε ακόμα και ιστορικούς αμπελώνες στη Σαντορίνη η ξηρασία των τελευταίων τριών ετών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με την Οινοποιία Γαβαλά να κάνει...

REPORTS

Από την 1η Σεπτεµβρίου έως τις 20 Σεπτεµβρίου 2025 θα ανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν το έτος...

REPORTS

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εξαιρετική ποιοτικά αναμένεται η φετινή παραγωγή μοσχάτου στη Σάμο, με τους αμπελώνες του νησιού να αποδεικνύονται ανθεκτικοί στις καιρικές συνθήκες και τις κλιματολογικές αλλαγές,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα κρασιά της Πελοποννήσου ανεβαίνουν και πάλι στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου για χάρη της εκδήλωσης Wines of Peloponnese – Thessaloniki Edition, με...

REPORTS

Εβδομάδες νωρίτερα από το συνηθισμένο ξεκίνησε ο τρύγος σε πολλούς γαλλικούς αμπελώνες λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν στην ευρωπαϊκή χώρα το φετινό...

REPORTS

Ως και την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου μπορούν υποβάλουν αίτηση συμμετοχής, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετέχουν στη διεθνή έκθεση ProWein...