Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η σοδειά του 2020 για το Κατώγι Αβέρωφ

Το Κατώγι Αβέρωφ κάνει λόγο για μια όψιμη χρονιά για τις περισσότερες ποικιλίες οι οποίες χαρακτηρίζονται από φυσιολογικές για την περιοχή σακχαροπεριεκτικότητες και οξύτητες. Φαίνεται ότι θα είναι μια καλή χρονιά για τα ερυθρά κρασιά, με καλό φαινολικό δυναμικό και υψηλές οξύτητες, ενώ τα λευκά δείχνουν έντονο αρωματικό χαρακτήρα και εκφραστικότητα στο στόμα.

Καιρικές συνθήκες της χρονιάς

Το 2020 ο χειμώνας ήταν πιο ήπιος σε σχέση με το 2019, με πολύ μικρότερο όγκο χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων. Η άνοιξη όμως ξεκίνησε με αρκετό κρύο, γεγονός που καθυστέρησε την έναρξη του βλαστικού κύκλου. Οι θερινοί μήνες συνέχισαν το μοτίβο της άνοιξης παραμένοντας ψυχρότεροι από το φυσιολογικό, με αρκετά μειωμένες βροχοπτώσεις, καθυστερώντας τελικά την ωρίμανση.  Συνολικά το 2020 ήταν μία όψιμη χρονιά με τον τρύγο να καθυστερεί για τις ποικιλίες που ωρίμασαν μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου λόγω των βροχοπτώσεων που έλαβαν χώρα. Ο τρύγος του Traminer έγινε στις 25/9 με δυναμικούς αλκοολικούς τίτλους της τάξης των 13,0% vol, ενώ το Pinot Noir τρυγήθηκε στις 9/10. Ο τρύγος των Cabernet, Merlot ξεκίνησε στις 20/10 μια εβδομάδα πιο όψιμα από το 2019. Συνολικά ο τρύγος το σταφυλιών έλαβε χώρα περίπου 7-10 ημέρες πιο όψιμα σε σχέση με το 2019 για τις περισσότερες ποικιλίες και χαρακτηρίστηκε από φυσιολογικές για την περιοχή σακχαροπεριεκτικότητες και οξύτητες. Όλα τα σταφύλια ήταν σε άριστη υγιεινή κατάσταση.

Ποσοτική εκτίμηση της χρονιάς

Η παραγωγή κυμάνθηκε περίπου στα 350-400 kg/στρέμμα αναλόγως της ποικιλίας, ελαφρά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ποιοτική εκτίμηση της χρονιάς

Αν και είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμήσουμε το ποιοτικό δυναμικό της χρονιάς, καθώς τόσο οι λευκοί όσο και οι ερυθροί οίνοι βρίσκονται ακόμη σε ζύμωση, οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά για τα ερυθρά κρασιά, με καλό φαινολικό δυναμικό και υψηλές οξύτητες, ενώ τα λευκά δείχνουν έντονο αρωματικό χαρακτήρα και εκφραστικότητα στο στόμα.

To “Inima Ξινόμαυρο” ξεχωρίζει

Έχει χαρακτηριστεί ως ένα κρασί που συνδυάζει την παραδοσιακή με την μοντέρνα φιλοσοφία του Ξινόμαυρου και κάθε χρόνο διακρίνεται στους διεθνείς διαγωνισμούς που συμμετέχει.

Για την εσοδεία 2015, το Inima Ξινόμαυρο απέσπασε:

  • Χρυσό Βραβείο στο διαγωνισμό Texsom IWA 2020
  • Χρυσό Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης 2020
  • Ασημένιο Βραβείο Decanter Awards 2020

 

Και οι διακρίσεις δεν σταματούν εκεί.

Η νέα σοδειά 2016 που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό έχει ήδη διακριθεί με το Χρυσό Βραβείο Asia Wine Trophy 2020.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...