Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η οινοποιία Μαρκόγιαννη εκπλήσσει με τη νέα ετικέτα από τη σπάνια ποικιλία Κολλινιάτικο

Σε μια ακόμα προσπάθεια ανάδειξης των γηγενών ποικιλιών, η οινοποιία Μαρκόγιαννη λανσάρει νέα ερυθρή ετικέτα από εκατό τοις εκατό Κολλινιάτικο και γεμίζει αισιοδοξία για τις δυνατότητες του ελληνικού terroir.

Η οινοποιία Μαρκόγιαννη βρίσκεται στη Σκιλλουντία Ολυμπίας του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και η παραγωγή οίνου ξεκινά το 1982. Η οικογενειακή επιχείρηση καλλιεργεί αμπελώνες έκτασης 63 στρεμμάτων ενώ συνεργάζεται και με ποιοτικούς αμπελώνες της περιοχής για την κάλυψη των αναγκών της.

Οι κυριότερες ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται για την παραγωγή λευκών οίνων είναι ο ροδίτης, το ασύρτικο, οι ασπρούδες, ενώ για την παραγωγή ερυθρών και ροζέ οίνων είναι η μανδηλαριά , η μαυροδάφνη, το refosco,το κολλινιάτικο και το βερτζαμί.

Ο μυθικός Αλφειός ποταμός που χωρίζει τον Σκιλλούντα από την Αρχαία Ολυμπία και το ανάγλυφο της περιοχής, διαμορφώνουν τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες που σε συνδυασμό με τα αργιλοπηλώδη εδάφη των αμπελώνων αποτελούν τις παραμέτρους εκείνες που επισφραγίζουν και ολοκληρώνουν την προσωπικότητα των οίνων της.

Για τη δεύτερη γενιά του κτήματος, Γιάννη και Αντωνία, αποτελεί ουσιώδες μέλημα η μελέτη και ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών του οικογενειακού αμπελώνα αλλά και του ευρύτερου αμπελώνα της περιοχής.

Το ποικιλιακό δυναμικό της ημιορεινής και ορεινής Ολυμπίας είναι ογκώδες, υψηλού βαθμού ερευνητικού και πολύ πιθανά οινικού ενδιαφέροντος με τις σημαντικότερες επιρροές να προέρχονται από τα γειτονικά Επτάνησα αλλά και ευρύτερα από την Πελοπόννησο. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας προέκυψε η ταυτοποίηση και ανάδειξη της ποικιλίας βερτζαμί από το 2014 και η παραγωγή του ερυθρού ξηρού οίνου με ετικέτα Διάγων.

Επιπροσθέτως τα τελευταία χρόνια έλαβαν χώρα πειραματικές μικροοινοποιήσεις μιας άλλης ερυθρούς γηγενούς ποικιλίας που φέρει την ονομασία κολλινιάτικο ή κολλινιάτης όπως την αναφέρουν ο αμπελουργοί της περιοχής. Η ποικιλία εντοπίζεται στους περισσότερους πολυποικιλιακούς παλιούς αυτόρριζους αμπελώνες της περιοχής και ειδικότερα στην ημιορεινή ζώνη του Δήμου Ανδρίτσαινας (κοινότητες Γρύλλου, Γραίκα, Σκιλλουντίας, Διάσελλα). Η αφορμή για την έρευνα της ποικιλίας και των οινοποιητικών δυνατοτήτων της ήταν ότι εκτός από μια πιθανά ενδιαφέρουσα γηγενή ποικιλία του οικογενειακού αμπελώνα, η ποικιλία είναι ιστορικά συνδεδεμένη με την περιοχή. Υπήρχε η φήμη ότι τα παλιότερα χρόνια που καλλιεργείτο σε μεγαλύτερες εκτάσεις και πιο συστηματικά έδινε οίνους υψηλής ποιότητας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κυρίως στους μονοποικιλιακούς αμπελώνες ή όταν η ποικιλία επικρατούσε σημαντικά στη σύνθεση.

Όσον αφορά κάποια αμπελογραφικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας , η σταφυλή είναι μέσου μεγέθους, κυλινδρική προς κυλινδροκωνική και πυκνή. Η ράγα είναι μέσου μεγέθους, σφαιρική , ερυθροιώδους χρωματισμού, η σάρκα μαλακή, χυμώδη με γλυκιά και ευχάριστη γεύση. Γενικά, τα πρέμνα της ποικιλίας είναι ζωηρά, μέσης παραγωγικότητας και δέχεται βραχύ κλάδεμα καρποφορίας . Στην περιοχή το συναντούμε αποκλειστικά σε κυπελλοειδές που άλλωστε ήταν και η διαμόρφωση που επικρατούσε στην περιοχή τις προηγούμενες δεκαετίες. Η τεχνολογική ωριμότητα επέρχεται το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Την εσοδεία του 2019 , διαθέτοντας τις γνώσεις, τις πληροφορίες και την εμπειρία των προηγούμενων ετών έγινε άλλη μια προσπάθεια οινοποίησης της ποικιλίας κολλινιάτικο ή κολλινιάτης με στόχο την παραγωγή ενός ερυθρού μονοποικιλιακού ξηρού οίνου. Ο τρύγος έγινε επιλεκτικά από αυτόρριζα πρέμνα μεγάλης ηλικίας και χαμηλής παραγωγής. Εφαρμόστηκε η μέθοδος κλασσικής ερυθράς οινοποίησης σε ανοιχτή δεξαμενή με περιοδικές εμβαπτίσεις του φλοιού με το γλεύκος εν ζυμώσει για 7 ημέρες. Η θερμοκρασία ζύμωσης ήταν ελεγχόμενη στους 23 έως 27 C. Στη συνέχεια εφαρμόστηκε ήπια πίεση στο πνευματικό πιεστήριο και συνεχίστηκε η ζύμωση για αρκετές ημέρες σε δεξαμενή. Ακολούθησε τέλος παλαίωση σε δρύινα βαρέλια με σκοπό να εξελιχθεί το κρασί στο σημείο που είναι σήμερα.

Δοκιμάσαμε λοιπόν τη νέα ετικέτα με την ονομασία “Αχέρων” και μας κατέπληξε η ιδιαιτερότητά της. Χωρίς να θυμίζει κάποια άλλη διαδεδομένη ελληνική ποικιλία, το Κολλινιάτικο της οινοποιίας Μαρκόγιαννη, φρέσκο ακόμα στο σύνολό του, αναδύει αρώματα ώριμων φρούτων όπως το βατόμουρο και το κεράσι. Χαρακτηριστικές νότες γιαουρτιού και πορτοκαλιού, πιπεριού και σοκολάτας φτάνουν στη μύτη κατά τη διάρκεια του ”ανοίγματος” των αρωμάτων. Κρασί που θυμίζει λίγο από Γαλλία και συγκεκριμένα το χαρακτηριστικό Syrah του Ροδανού, συμπυκνωμένο στη μύτη και με πολυπλοκότητα. Στο στόμα το σώμα και ο όγκος του είναι δυναμικά, πίνεται ευχάριστα συνοδεύοντας κόκκινα κρέατα και κίτρινα τυριά, ενώ επιδέχεται παλαίωσης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η γαλλική κυβέρνηση δημοσίευσε στις 16 Δεκεμβρίου το διάταγμα υπ’ αριθμ. 2025-1221 στην Επίσημη Εφημερίδα, εισάγοντας σημαντικές τροποποιήσεις στο καθεστώς των μεμονωμένων συμπληρωματικών ποσοτήτων...

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.