Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ταυτότητα του ΕΟΣ Σάμου μέσα από την αφήγηση μιας παλιάς ετικέτας κρασιού

Έχω πίσω μου 98 χρονάκια ιστορίας και ένα βαθύ καραμελένιο χρώμα που μαρτυρά τη γλυκύτητα μα και την ευγενική καταγωγή μου…

Γεννήθηκα μια ζεστή μέρα του Σεπτέμβρη του 1925, πριν καν δημιουργηθεί ο ιστορικός Συνεταιρισμός της Σάμου το 1934. Διατηρώ ωστόσο το μεγαλείο της προέλευσής μου από τους ορεινούς αμπελώνες και στην ταυτότητά μου, το όνομα «Samos» φιγουράρει φαρδύ-πλατύ, καθώς είναι στην ουσία ένα διεθνές διαπιστευτήριο ποιότητας. Παρά τα χρονάκια μου, διατηρώ τα πρωτογενή μου αρώματα μα και τα τριτογενή της παλαίωσης, αυτά που δίνουν στην υφή μου μια μοναδική φρεσκάδα και αναδεικνύουν γουλιά-γουλιά, όλο το μεγαλείο του σαμιακού terroir.

Με βρήκε στο κατώι του αγροτόσπιτου που είχε ο παππούς του στην περιοχή των Βουρλιωτών Σάμου (σε ένα «καλύβι» όπως το λένε οι ντόπιοι), ο καλλιεργητής Γιώργος Διολέτης. Με προσέφερε, ως έκθεμα σημαντικής ιστορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής αξίας στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου στο Μαλαγάρι, για να θυμίζω στους απογόνους των παλιών αμπελοκαλλιεργητών την πατρογονική τους παρακαταθήκη μα και για να δείχνω στους επισκέπτες πως αποτυπώνεται η μακρόχρονη αμπελοοινική διαδρομή της Σάμου, σε μια φιάλη!

Έχουν γράψει για μένα, από τότε:

«Το κρασί αυτό είναι γνήσιον προϊόν σταφυλής παρασκευασμένο από το παγκοσμίως φημισμένο Μοσχάτο Σταφύλι της Σάμου. Ηγγυημένο δε ότι δεν εμπεριέχει ούτε ίχνος σταφίδος ούτε ζακχάρεως. Είναι θαυμάσιον εις την γεύσιν και άριστο τονωτικόν, ως πραγματικό δε κρασί απολαμβάνει πανταχού την εκτίμησιν των ειδικών».

Στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου

Η υπέροχη αυτή φιάλη, που σας αφηγήθηκε την ιστορία της, είναι εσοδείας 1925-1930, και «ανακαλύφθηκε» σε ένα παλιό «καλύβι» των Βουρλιωτών Σάμου από τον παραγωγό Γεώργιο Διολέτη, ο οποίος και την προσέφερε τιμητικά στο Μουσείο Οίνου.

Η φιάλη αυτή εκτίθεται μεταξύ άλλων συλλεκτικών οίνων  αλλά και σημαντικών εκθεμάτων από τη μακραίωνη ιστορία του μοσχάτου, που βρίσκονται στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι 98 ολόκληρα χρόνια πριν, το σαμιακό κρασί αναγραφόταν ως «παγκοσμίως φημισμένο» αλλά και «τονωτικό». Χαρακτηριστικά που διατηρεί αναλλοίωτα έως και σήμερα, χάρη στις κοπιώδεις προσπάθειες των Σαμίων αμπελοκαλλιεργητών-μελών του Συνεταιρισμού.

Το Μουσείο Οίνου είναι ένας «ζωντανός» και επισκέψιμος χώρος ιστορικής πραγματικότητας για το σαμιακό κρασί και τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό της Σάμο. Στεγάζεται σε ένα εμβληματικό κτίριο του 19ου αιώνα, φιλοξενεί πλήθος πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, αποτελώντας ένα «ζωντανό» έκθεμα για το μοσχάτο και την αμπελοοινική ταυτότητα της Σάμου.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου ανοίγει η αυλαία για τις φετινές «Γιορτές Κρασιού» του νησιού την Παρασκευή 22 Αυγούστου. Η εκδήλωση που...

REPORTS

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιδρομές των αγριόχοιρων στους αμπελώνες κρούει ο ΕΟΣ Σάμου, την ώρα που ο αμπελουργικός κόσμος του νησιού εισέρχεται...

REPORTS

Στο Μουσείου Οίνου της Σάμου, που παντρεύει την αυθεντική οινική παράδοση με τη σύγχρονη μουσειακή άποψη, οι συμμετέχοντες στις premium γευσιγνωσίες, ταξιδεύουν μέσα από...

REPORTS

Ο φετινός τρύγος του μοσχάτου στη Σάμο ξεκινά την Πέμπτη 31 Ιουλίου και θα διαρκέσει ως το Σεπτέμβρη και η παραγωγή, παρά τις κλιματικές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...

REPORTS

Η έκθεση «European Wine Market Report 2024» παρουσίασε το 2024 ως µια χρονιά µε άνευ προηγουµένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αµπελοοινικό τοµέα, λόγω µιας...

REPORTS

Σταφύλια υψηλής ποιότητας σε όλο το εύρος των αμπελουργικών περιοχών της χώρας προοιωνίζει ο φετινός τρύγος, με τη συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες να...