Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ταυτότητα του ΕΟΣ Σάμου μέσα από την αφήγηση μιας παλιάς ετικέτας κρασιού

Έχω πίσω μου 98 χρονάκια ιστορίας και ένα βαθύ καραμελένιο χρώμα που μαρτυρά τη γλυκύτητα μα και την ευγενική καταγωγή μου…

Γεννήθηκα μια ζεστή μέρα του Σεπτέμβρη του 1925, πριν καν δημιουργηθεί ο ιστορικός Συνεταιρισμός της Σάμου το 1934. Διατηρώ ωστόσο το μεγαλείο της προέλευσής μου από τους ορεινούς αμπελώνες και στην ταυτότητά μου, το όνομα «Samos» φιγουράρει φαρδύ-πλατύ, καθώς είναι στην ουσία ένα διεθνές διαπιστευτήριο ποιότητας. Παρά τα χρονάκια μου, διατηρώ τα πρωτογενή μου αρώματα μα και τα τριτογενή της παλαίωσης, αυτά που δίνουν στην υφή μου μια μοναδική φρεσκάδα και αναδεικνύουν γουλιά-γουλιά, όλο το μεγαλείο του σαμιακού terroir.

Με βρήκε στο κατώι του αγροτόσπιτου που είχε ο παππούς του στην περιοχή των Βουρλιωτών Σάμου (σε ένα «καλύβι» όπως το λένε οι ντόπιοι), ο καλλιεργητής Γιώργος Διολέτης. Με προσέφερε, ως έκθεμα σημαντικής ιστορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής αξίας στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου στο Μαλαγάρι, για να θυμίζω στους απογόνους των παλιών αμπελοκαλλιεργητών την πατρογονική τους παρακαταθήκη μα και για να δείχνω στους επισκέπτες πως αποτυπώνεται η μακρόχρονη αμπελοοινική διαδρομή της Σάμου, σε μια φιάλη!

Έχουν γράψει για μένα, από τότε:

«Το κρασί αυτό είναι γνήσιον προϊόν σταφυλής παρασκευασμένο από το παγκοσμίως φημισμένο Μοσχάτο Σταφύλι της Σάμου. Ηγγυημένο δε ότι δεν εμπεριέχει ούτε ίχνος σταφίδος ούτε ζακχάρεως. Είναι θαυμάσιον εις την γεύσιν και άριστο τονωτικόν, ως πραγματικό δε κρασί απολαμβάνει πανταχού την εκτίμησιν των ειδικών».

Στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου

Η υπέροχη αυτή φιάλη, που σας αφηγήθηκε την ιστορία της, είναι εσοδείας 1925-1930, και «ανακαλύφθηκε» σε ένα παλιό «καλύβι» των Βουρλιωτών Σάμου από τον παραγωγό Γεώργιο Διολέτη, ο οποίος και την προσέφερε τιμητικά στο Μουσείο Οίνου.

Η φιάλη αυτή εκτίθεται μεταξύ άλλων συλλεκτικών οίνων  αλλά και σημαντικών εκθεμάτων από τη μακραίωνη ιστορία του μοσχάτου, που βρίσκονται στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι 98 ολόκληρα χρόνια πριν, το σαμιακό κρασί αναγραφόταν ως «παγκοσμίως φημισμένο» αλλά και «τονωτικό». Χαρακτηριστικά που διατηρεί αναλλοίωτα έως και σήμερα, χάρη στις κοπιώδεις προσπάθειες των Σαμίων αμπελοκαλλιεργητών-μελών του Συνεταιρισμού.

Το Μουσείο Οίνου είναι ένας «ζωντανός» και επισκέψιμος χώρος ιστορικής πραγματικότητας για το σαμιακό κρασί και τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό της Σάμο. Στεγάζεται σε ένα εμβληματικό κτίριο του 19ου αιώνα, φιλοξενεί πλήθος πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, αποτελώντας ένα «ζωντανό» έκθεμα για το μοσχάτο και την αμπελοοινική ταυτότητα της Σάμου.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Την ιστορική, μακραίωνη διαδρομή της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί της Σάμου μα και όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τη μοναδικότητα των κρασιών της, μπορεί κανείς...

REPORTS

Με θρησκευτική κατάνυξη αλλά και συνεργατικό πνεύμα πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος εορτασμός για την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου 2025, την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025 στις...

REPORTS

Με τέσσερα ακόμη ΔΙΑΜΑΝΤΕΝΙΑ βραβεία τιμήθηκαν τα υπέροχα μοσχάτα διαχρονικής αξίας κρασιά του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου, στον έγκριτο διεθνή διαγωνισμό «Femmes et...

REPORTS

Σε μία κίνηση υψίστης σημασίας για τα κρασιά της Σάμου, αλλά και για το ελληνικό κρασί γενικότερα, ο πρόεδρος του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνδέσμου για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ο Απόστολος Καλμπούρης αποτελεί το νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου...

REPORTS

Σε μόλις 226 εκατ. εκατόλιτρα ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2024 (-5% έναντι 2023), νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στην χαμηλότερη τιμή της...