Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εντοπιότητα σε συνεταιριστικό οινοποιείο στη Γαλλία που ξεκινά τις πρώτες σειρές μπύρας

Για να διαφοροποιήσει τις πηγές εισοδήματος των μελών του, το συνεταιριστικό οινοποιείο της Roquemaure στη Γαλλία παράγει τώρα μπύρα γεγονός το οποίο ήδη προσελκύει την προσοχή των καταναλωτών.

Με το όνομα “ζυθοποιείο των αμπελουργών της Gard”, η δραστηριότητα παρασκευής μπύρας από το συνεταιριστικό οινοποιείο της Rocca Maura (Roquemaure) στοχεύει “να διαφοροποιήσει την παραγωγή του για να έχουν σταθερό εισόδημα για τα μέλη του, ανεξάρτητα από την αμπελουργία”, εξηγεί ο Valentin Royer, υπεύθυνος παραγωγής του συνεταιρισμού (60 μέλη για 4.000 στρέμματα αμπέλων). Έχοντας αναλάβει τα καθήκοντά του πριν από ένα χρόνο, ο οινολόγος συνέχισε το έργο για την ανάπτυξη μιας μπύρας από τους αμπελουργούς στο Roquemaure.

Επενδύοντας 100.000 € στην αγορά εξοπλισμού ζυθοποιίας (συμπεριλαμβανομένων έξι δεξαμενών από ανοξείδωτο χάλυβα, για θέρμανση της βύνης, προετοιμασία, ζύμωση κ.λπ.), το οινοποιείο ξεκινά τις δύο πρώτες σειρές μπύρας “Rocca Nostra”. Αυτή της άνοιξης: μια ξανθιά (τύπος pilsner, ελαφριά μπύρα με εσπεριδοειδή) και μια pale μπύρα (πιο σύνθετη και φρουτώδης) στα 2,9 € ανά φιάλη 33 cl στο οινοποιείο (η μπύρα διατίθεται επίσης στα 75 cL, τα βαρέλια είναι υπό μελέτη).

Αν και αυτά τα πρώτα μπουκάλια παράγονται από κριθάρι βύνης που αγοράστηκε στη Γαλλία, το συνεργατικό οινοποιείο σκοπεύει να ενσωματώσει αυτήν την παραγωγή στον αμπελώνα του. «Όταν πίνετε μπύρα από βιοτεχνία, το μόνο πράγμα που έχει τοπική συνήθως προέλευση είναι το νερό (η βύνη είναι συχνά βελγική). Θέλουμε τοπικότητα που αποτελεί μέρος της συνεργασίας» δηλώνει ο Valentin Royer. Έτσι, ένας συνεργάτης μόλις φύτεψε 1,5 εκτάριο κρίθης για να παράγει 6 τόνους κρίθης (δηλ. 4 τόνους βύνης) που θα μπορούσαν να παράγουν 120 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως.

Ο συνεταιρισμός θα επικοινωνήσει και θα προσεγγίσει ένα εργοστάσιο λυκίσκου της Αλσατίας για να συμπληρώσει τον εφοδιασμό του. Η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας είναι ορατή, με αρχικά θετικά σχόλια από τους καταναλωτές τα οποία είναι αρκετά για να εμπνεύσει δοκιμές για νέες σειρές, όπως είναι η προσθήκη μούστου σταφυλιών σε συνταγές μπύρας που ωριμάζουν σε βαρέλια μπύρας.

 

Πηγή ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από την 1η Σεπτεµβρίου έως τις 20 Σεπτεµβρίου 2025 θα ανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν το έτος...

REPORTS

Σταφύλια υψηλής ποιότητας σε όλο το εύρος των αμπελουργικών περιοχών της χώρας προοιωνίζει ο φετινός τρύγος, με τη συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες να...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν την Πέμπτη 21 Αυγούστου το πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν, με την...

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία αλκοολούχων ποτών αλλάζει ραγδαία, καθώς οι νέες προτιμήσεις των καταναλωτών και οι τεχνολογικές εξελίξεις καθορίζουν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τον συστηματικό έλεγχο των βοτρύων για πιθανή παρουσία όψιμης προσβολής κρυπτοβλάβών ή άλλων λεπιδόπτερων συνιστά στους αμπελοκαλλιεργητές το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της...

REPORTS

Η Ισπανική συγκομιδή αναμένεται να είναι περίπου 38 εκατομμύρια εκατόλιτρα, ισοδύναμη με την περσινή, την ώρα που στην Πορτογαλία εκτιμάται πτώση της τάξεως του...

REPORTS

Από την 1η Σεπτεµβρίου έως τις 20 Σεπτεµβρίου 2025 θα ανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν το έτος...

REPORTS

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του...