Τα Ιταλικής καταγωγής αυτά κρασιά, πρωταγωνιστούν όχι μόνο στις λίστες κρασιών των πολλών ιταλικών εστιατορίων, αλλά και στα Γαλλικά και Καλιφορνέζικα κελάρια. Το Barolo και το Barbaresco, εκτός από πρεσβευτές του Langhe στον κόσμο, παίζουν επί χρόνια στις «στάνταρ» λίστες ανάμεσα σε κρασιά της Βουργουνδίας και Μπορντό, λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς δημοπρασίες και κλαμπ κρασιού, όπως λένε οι πρωταγωνιστές της αγοράς της Καλιφόρνια, όπου το Barolo και το Barbaresco είναι τα «διαμάντια στο στέμμα του ιταλικού ποιοτικού κρασιού».
Οι πωλήσεις των κατηγοριών συνεχίζουν να αυξάνονται κλιμακωτά με την πάροδο των ετών και το ενδιαφέρον είναι ότι οι δύο ονομασίες προέλευσης δεν είναι πλέον τόσο αποκλειστικά συνδεδεμένες με τα ιταλικά εστιατόρια. Προσφέρονται σε ένα ευρύτερο φάσμα εστιατορίων, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας και της γαλλικής κουζίνας.
Το κλειδί για την επιτυχία αυτών των κρασιών βρίσκεται στην μακρά ιστορία και παράδοσή τους, και η πίστη των παραγωγών στην τέχνη τους και στα αποτελέσματά τους συνεχίζουν να φημίζονται για το καλύτερο δυνατό κρασί και να μην μπερδευύουν την παραγωγή κρασιού και την αγορά”.
Πολύ δεκτική ειδικά για τη Barolo φαίνεται να είναι η αμερικανική αγορά, «αναβιώνοντας» το Piedmont Langhe, μια προστατευόμενη προέλευση με αυξανόμενη τάση εδώ και πολύ καιρό.
Παρά τη δυσμενή ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ, το κρασί γνωρίζει μια άνευ προηγουμένου άνθηση στην Αμερική. Με πρώτο το Barolo, το οποίο για σχεδόν 20 χρόνια έχει εδραιώσει την αξία της ονομασίας προέλευσης και μαζί με το Barbaresco, αποτελούν μια γκάμα κρασιών που αναπτύσσονται αδιάκοπα και η ζήτησή τους δεν σταματά. Γιατί το Barolo είναι ήδη συνώνυμο με την ποιότητα, όπως και η Βουργουνδία, ένα πρότυπο αμπελοοινικής περιοχής παγκοσμίως.
Το Barolo υπήρξε ο πρόδρομος του Barbaresco, που ακόμα ανακαλύπτεται. Το Barolo και το Barbaresco πριν, ήταν σχεδόν αποκλειστικά κρασιά για σημαντικά μενού εστιατορίων, σε εστιατόρια με έναν σομελιέ ικανό να τα προτείνει, ενώ σήμερα τα βρίσκουμε σε πληθώρα καταλόγων και γωνιές του κόσμου με ή χωρίς οινικές δεξιότητες.
Το γεγονός ότι για δύο χρόνια πολλοί άνθρωποι έμειναν στο σπίτι, μαγειρεύοντας και πίνοντας κρασί, συνέβαλε στη δυναμική επιστροφή τους στα εστιατόρια σήμερα, με περισσότερες γνώσεις και κατά συνέπεια περισσότερες απαιτήσεις. Οι άνθρωποι σήμερα είναι πιο συνειδητοποιημένοι και θέλουν επίσης να επεκτείνουν την εμπειρία τους με πολύτιμα κρασιά.
Το να βρίσκεστε στο Λος Άντζελες με το «Barolo & Barbaresco World Opening» είναι σημαντικό, γιατί φέρνει παραγωγούς στην Αμερική, διατηρώντας ζωντανές τις άμεσες σχέσεις μεταξύ οινοποιείων και πελατών. Αυτή τη στιγμή η αγορά αναπτύσσεται, παρά την επιβράδυνση που συνδέεται με τον Covid και την κατάσταση πληθωρισμού και αστάθειας που οδηγεί σε αυξήσεις τιμών, με το κόστος εισαγωγής και διανομής να αυξάνεται εκθετικά. Προς το παρόν, οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για μια ποιότητα που αντιλαμβάνονται ως υψηλή και συνεπής, και η πριμοδότηση που έχει πραγματοποιηθεί επίσης χάρη στην εργασία για τις ονομασίες προέλευσης έχει σίγουρα συμβάλει στην ενίσχυση της θέσης της ονομασίας στην αγορά».
ΠΗΓΗ: winenews.it