Για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Αντιόχεια του Κράγου που βρισκόταν στη Μεσογειακή ακτή της σημερινής Τουρκίας, ήταν σημαντική πόλη από στρατηγικής και οικονομικής άποψης. Παρασκευαζόταν άφθονο κρασί, απόδειξη αυτού η ανακάλυψη από τους αρχαιολόγους ενός πατητηριού σταφυλιού μέσα στα ερείπια του ναού της Αντιόχειας.
«Η εγκατάσταση αυτή πιθανότατα κατασκευάστηκε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ., όταν ο ναός έπεσε σε αχρηστία», δήλωσε ο βοηθός διευθυντή αρχαιολογίας της Βρετανικής Σχολής στη Ρώμη, Dr. Emlyn Dodd.
Με βάση την ηλικία των κλίβανων των αμφορέων που βρέθηκαν κοντά του, το πιεστήριο φαίνεται να χρησιμοποιούταν μέχρι τον 7ο ή τον 8ο αιώνα. «Aυτό είναι το μόνο «χτισμένο» πιεστήριο σταφυλιού που έχει βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή», εξήγησε ο Dodd, συγγραφέας της Παραγωγής Οίνου της Ρωμαϊκής και Ύστερης Αρχαιότητας στην Ανατολική Μεσόγειο (Archeopress, 2020). «Όλα τα υπόλοιπα είναι σκαλισμένα στο βράχο».
Το αστικό πιεστήριο διαθέτει αδιάβροχο γύψινο πάτωμα για περαιτέρω συμπίεση των σταφυλιών μετά την σύνθλιψή τους με τα πόδια, όπως θα γινόταν με μηχανικό ξύλινο μοχλό. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης έναν σωλήνα τερακότας που χρησιμοποιούταν για διοχέτευση του μούστου σε δοχείο ζύμωσης. «Ένα σπάνιο εύρημα», δήλωσε ο Dodd, ο οποίος εκτιμά ότι το πιεστήριο συνέθλιβε πάνω από 130 τόνους σταφυλιoύ ετησίως.
Το πιεστήριο ανακαλύφθηκε το 2012 από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα στο Αρχαιολογικό Ερευνητικό Πρόγραμμα (ACARP) του Λίνκολν της Αντιόχειας του Κράγου. «Η παραγωγή κρασιού φαίνεται να ήταν μια από τις πιο ισχυρές βιομηχανίες στην Αντιόχεια», εξήγησε ο διευθυντής καθηγητής ανασκαφών του ACARP, Michael Hoff.
Σύμφωνα με τον Dodd, το πιεστήριο πιθανότατα παρήγαγε sweet passum, ή κρασί σταφίδας, από καλλιεργημένα τοπικά, λιαστά σταφύλια. «Το passum ήταν διάσημο προϊόν σε αυτή τη περιοχή και εξαγόταν σε όλη την αρχαία Μεσόγειο», λέει. Το κρασί αυτό ήταν επίσης δημοφιλές στην εβραϊκή κοινότητα της Ρώμης και είναι πιθανό να χρησιμοποιήθηκε για τις Ευχαριστίες των πρώτων Χριστιανών.
«Το πιεστήριο δείχνει τη σημασία της νότιας παράκτιας Τουρκίας ως αρχαία οινική περιοχή», λέει ο Dodd και δίνει νέες ενδείξεις για το πού έχτισαν οινοποιεία οι Ρωμαίοι και πώς επαναπροσδιόρισαν τα κτίρια. Ο Dodd πιστεύει ότι υπάρχουν και άλλες οινοποιητικές εγκαταστάσεις στην Αντιόχεια, το ACARP μάλιστα ανακάλυψε πρόσφατα ένα πατητήρι σταφυλιού εδάφους στα ερείπια των λουτρών του ναού. Αλλά προς το παρόν ο ίδιος κυνηγάει έναν ακόμα Ρωμαϊκό μύθο: το φαλερνιανό κρασί, το «cult wine» του 121 π.Χ.. Αυτό όμως είναι καινούριο κεφάλαιο…
Πηγή winespectator.com