Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Υπεροχή Chenin Blanc έναντι Chardonnay στις υψηλές θερμοκρασίες

Την άποψη ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες θα φέρουν την ανερχόμενη ποικιλία  Chenin Blanc σε σημείο να ανταγωνίζεται τα Chardonnay, αλλά και τα Sauvignon, εξέφρασε στην πλατφόρμα του drinks business, ο master of wine, Patrick Schmitt.

Παρότι η ποικιλία Chenin Blanc δεν έχει την διεθνή αναγνώριση του Chardonnay ή του Sauvignon Blanc, δεν παύει να αποτελεί μια αρκετά γευστική, αλλά και βιώσιμη εναλλακτική για τα όλο και πιο ακριβά κρασιά της Βουργουνδίας.  Μάλιστα, ο Tom Asworth από την εμπορική εταιρεία κρασιών Yapp Brothers αναφέρει στο drinks business ότι οι κορυφαίοι οίνοι από chenin blanc είναι τουλάχιστον ισάξιοι με τα καλά κρασιά της Βουργουνδίας.

Τα κρασιά που προέρχονται από την ποικιλία Chenin χαρακτηρίζονται για την έντονη οξύτητα που αφήνουν στο τέλος, γεγονός που εν πολλοίς είναι αυτό που έχει στερήσει από την ποικιλία την ευρεία αναγνώριση, όμως η διαρκώς αυξανόμενη θερμοκρασία σιγά σιγά μετριάζει αυτό το πρόβλημα, ειδικά στην κοιλάδα του Λίγηρα, όπου τα chenin φαίνονται να είναι οι μεγάλοι «κερδισμένο» της κλιματικής αλλαγής, διατηρώντας την γεμάτη γεύση τους, χωρίς, όμως, αυτή να είναι τόσο έντονη.

Ως εκ τούτου οι καλλιέργειες Chenin Blanc στην Γαλλία αυξάνονται, χάρη και στην ευελιξία της ποικιλίας, από την οποία παράγονται παραδοσιακά αφρώδη κρασιά, με το μέλλον της να φαντάζει ευοίωνο χάρη στην ικανότητα της να παράγει τραγανά, ξηρά κρασιά είτε εμφιαλωμένα είτε όχι, ακόμα και εν μέσω ενός θερμαινόμενου κλίματος.

Δεν «κινδυνεύει» μόνο το Chardonnay, όμως, από την άνοδο των Chenin Blanc, αφού στην περιοχή του Λίγηρα, η ανερχόμενη ποικιλία λευκών σταφυλιών κοντράρει στα ίσα το Sauvignon.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ενώ οι δυνατότητες για συνολική αύξηση των πωλήσεων κρασιού στην Κίνα παραμένουν μέτριες, μια νέα έκθεση της ProWine αναδεικνύει τα λευκά κρασιά ως ένα πολλά υποσχόμενο...

REPORTS

Η γαλλική παραγωγή κρασιού μειώθηκε το 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1950, ενώ η κατανάλωση κρασιού στην κορυφαία οινοπαραγωγό χώρα έφτασε...

REPORTS

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Δημοκρατία της Μολδαβίας θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου, ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια...

REPORTS

Κάθε γουλιά του Doux Basil Smash Cocktail είναι ένας ύμνος στις αισθήσεις. Ένα cocktail που δεν φτιάχτηκε απλώς για να δροσίζει - φτιάχτηκε για...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Για 70 χρόνια, οι αμπελώνες στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία έχουν βιώσει μεγαλύτερες αυξήσεις θερμοκρασίας από άλλους αμπελώνες στο Βόρειο Ημισφαίριο.

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

REPORTS

Η Μεσσηνία γιορτάζει τον οίνο την ιστορία και τις προοπτικές των χαρισματικών terroirs στο 3ο Messinia Terroirs Wine Festival.