Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

To νέο οινικό βήμα της Ιωάννας Τσιλιλή ευδοκιμεί στο terroir των Μετεώρων

Το νέο της προσωπικό οινολογικό εγχείρημα κάνει πράξη η οινολόγος Ιωάννα Τσιλιλή, δημιουργώντας το κτήμα Tsililis Terres με ποικιλίες που ευδοκιμούν στο terroir των Μετεώρων, το οποίο γνωρίζει η ίδια σε όλες του τις εκφάνσεις, λόγω του πρότερου παραγωγικού της βίου στο κτήμα Θεόπετρα.

του Γιώργου Λαμπίρη

Εκτός από τις τρεις που ήδη έχει κυκλοφορήσει, πρόθεσή της είναι να παρουσιάσει και αφρώδη κρασιά, στα οποία ειδικεύεται. Ταυτόχρονα όμως αναμένεται το κτήμα να προχωρήσει στην παραγωγή αποσταγμάτων, με στόχο όπως λέει η ίδια «να παρουσιάσουμε ένα αφήγημα που σχετίζεται με τον σεβασμό των συνεργατών μας, την βιώσιμη παραγωγική διαδικασία, ενώ θα μπορεί να αφήσει και το δικό του αποτύπωμα στον οινικό χάρτη».

Στα σκαριά η κατασκευή νέου οινοποιείου

Όπως λέει η οινολόγος, το βασικό συστατικό της κουλτούρας που πρεσβεύει το νέο βήμα που υλοποιεί, είναι ότι βασίζεται σε κρασιά περιορισμένης παραγωγής και υψηλής συμπύκνωσης, ικανά να αποτυπώσουν κατά το βέλτιστο δυνατόν τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Η προσπάθεια ξεκίνησε σε συνεργασία με φιλικό οινοποιείο και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του ιδιόκτητου οινοποιείου της Ιωάννας Τσιλιλή στην Σαρακίνα Μετεώρων. «Επιθυμία μας είναι να αναδείξουμε τις ελληνικές και τοπικές ποικιλίες όπως η σπάνια λημνιώνα, το ξινόμαυρο, το ασύρτικο και η μαλαγουζιά. Η παραγωγή γίνεται στα κτήματα που έχω στην ιδιοκτησία μου, από τα οποία παράγονται βιολογικά σταφύλια γύρω από το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας και τις πλαγιές των Μετεώρων».

Οι ετικέτες που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά έως σήμερα είναι το λευκό βιολογικό κρασί Edenia Bella από τις ποικιλίες ασύρτικο και μαλαγουζιά, το ροζέ βιολογικό Edenia Fuxia που παράγεται από λημνιώνα και syrah και το IΩ ροζέ από ξινόμαυρο, λιμνιώνα και syrah. Η συνολική παραγωγή του κτήματος Tsililis Terres ανέρχεται σε περίπου 25.000 φιάλες συμπεριλαμβανομένης της ερυθρής λημνιώνας που θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο. Οι αποδόσεις στον αμπελώνα σύμφωνα με την Ιωάννα Τσιλιλή, είναι περιορισμένες και κυμαίνονται μεταξύ 400 και 500 κιλών ανά στρέμμα.

«Επιθυμία μου εκτός από το να δημιουργώ ποιοτικά και πυκνά κρασιά, σε μικρή παραγωγή και με σεβασμό στο σπάνιο terroir των Μετεώρων, όπου το έδαφος είναι σχιστολιθικό, πάνω στο οποίο εμφανίζεται ένα στρώμα ασβεστόλιθου και λεπτού γκρι αργίλου. Επομένως το έδαφος είναι ιδανικό για συμπυκνωμένα κρασιά λευκά, ροζέ και ερυθρά. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό, με επιρροή με βόρειους ανέμους από την Πίνδο και τον Κόζιακα, ενώ το ευρύτερο μικροκλίμα διαμορφώνουν ο Λυθαίος αλλά και ο Πηνειός ποταμός, που συμβάλουν στην δημιουργία κρασιών με ιδιαίτερο χαρακτήρα», εξηγεί η Ιωάννα Τσιλιλή.

Σε ό,τι αφορά το οινοποιείο που θεμελιώνεται αυτή την περίοδο, η ίδια αναφέρει ότι θα κινείται προς την φιλοσοφία παραγωγής βιοδυναμικών κρασιών χωρίς τη χρήση πολλών αντλιών και χωρίς καταπόνηση της πρώτης ύλης. «Το οινοποιείο που δημιουργούμε θα διαθέτει επισκέψιμους χώρους, ενώ θα σέβεται την πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες, με τις κατάλληλες υποδομές που απαιτούνται σε αυτή την περίπτωση».

 

Ιδιαίτερα ικανοοιητικό ποιοτικά και ποσοτικά μέχρι στιγμής το 2022

Για την φετινή παραγωγική χρονιά και την απόδοση στα αμπέλια, η Ιωάννα Τσιλιλή, εκτιμά ότι το 2022 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά. «Φέτος δεν είχαμε παγετούς, καταστροφικές βροχές ή καύσωνα, με αποτέλεσμα να διανύουμε μία ομαλή χρονιά με πολύ καλή ποιότητα τόσο στα ερυθρά όσο και στα λευκά κρασιά».

Τα κρασιά του κτίματος Tsililis Terres ήδη εξάγονται στο εξωτερικό παρά το σύντομο διάστημα παρουσίας τους στην αγορά. Οι χώρες υποδοχής τους είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία. Σε ό,τι αφορά τα σημεία διάθεσης των τριών ετικετών, ήδη έχουν λάβει θέσει σε εστιατόρια, κάβες, wine bars, με τα τελευταία όπως λέει η κυρία Τσιλιλή να συντελούν στην επιμόρφωση του κοινού ως προς την κατανάλωση αλκοόλ και ιδίως του κρασιού.

 

Το κτήμα Tsililis Terres

Στρεμματικές αποδόσεις: 400-500 κιλά σταφυλιού/στρέμμα

Συνολική παραγωγή: 25.000 φιάλες

Ετικέτες: 3 (επίκειται η κυκλοφορία ερυθρής λημνιώνας)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η London Wine Fair 2025 ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα γεγονότα της χρονιάς: την τυφλή γευσιγνωσία «Μάχη των Φυσαλίδων». Η εμβληματική...

REPORTS

Μετά το σοκ, ήρθε η ώρα να γίνει απολογισμός. Ο τομέας οίνου παγκόσμια υπολογίζει πόσο θα μπορούσε να του κοστίσει η επιβολή προσαυξήσεων στις...

REPORTS

Το παγκόσμιο εμπόριο οίνου και γλεύκους παρέμεινε σχεδόν σταθερό το 2024, με μικρή αύξηση 0,8% σε όγκο, φθάνοντας τα 100,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα, και μικρή...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

H Wine Plus ετοιμάζει τη 6th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki, μία πραγματικά ‘μεγάλη’ γευστική δοκιμή αφιερωμένη αποκλειστικά στα ροζέ κρασιά, η οποία θα πραγματοποιηθεί...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...