Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

To νέο οινικό βήμα της Ιωάννας Τσιλιλή ευδοκιμεί στο terroir των Μετεώρων

Το νέο της προσωπικό οινολογικό εγχείρημα κάνει πράξη η οινολόγος Ιωάννα Τσιλιλή, δημιουργώντας το κτήμα Tsililis Terres με ποικιλίες που ευδοκιμούν στο terroir των Μετεώρων, το οποίο γνωρίζει η ίδια σε όλες του τις εκφάνσεις, λόγω του πρότερου παραγωγικού της βίου στο κτήμα Θεόπετρα.

του Γιώργου Λαμπίρη

Εκτός από τις τρεις που ήδη έχει κυκλοφορήσει, πρόθεσή της είναι να παρουσιάσει και αφρώδη κρασιά, στα οποία ειδικεύεται. Ταυτόχρονα όμως αναμένεται το κτήμα να προχωρήσει στην παραγωγή αποσταγμάτων, με στόχο όπως λέει η ίδια «να παρουσιάσουμε ένα αφήγημα που σχετίζεται με τον σεβασμό των συνεργατών μας, την βιώσιμη παραγωγική διαδικασία, ενώ θα μπορεί να αφήσει και το δικό του αποτύπωμα στον οινικό χάρτη».

Στα σκαριά η κατασκευή νέου οινοποιείου

Όπως λέει η οινολόγος, το βασικό συστατικό της κουλτούρας που πρεσβεύει το νέο βήμα που υλοποιεί, είναι ότι βασίζεται σε κρασιά περιορισμένης παραγωγής και υψηλής συμπύκνωσης, ικανά να αποτυπώσουν κατά το βέλτιστο δυνατόν τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Η προσπάθεια ξεκίνησε σε συνεργασία με φιλικό οινοποιείο και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του ιδιόκτητου οινοποιείου της Ιωάννας Τσιλιλή στην Σαρακίνα Μετεώρων. «Επιθυμία μας είναι να αναδείξουμε τις ελληνικές και τοπικές ποικιλίες όπως η σπάνια λημνιώνα, το ξινόμαυρο, το ασύρτικο και η μαλαγουζιά. Η παραγωγή γίνεται στα κτήματα που έχω στην ιδιοκτησία μου, από τα οποία παράγονται βιολογικά σταφύλια γύρω από το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας και τις πλαγιές των Μετεώρων».

Οι ετικέτες που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά έως σήμερα είναι το λευκό βιολογικό κρασί Edenia Bella από τις ποικιλίες ασύρτικο και μαλαγουζιά, το ροζέ βιολογικό Edenia Fuxia που παράγεται από λημνιώνα και syrah και το IΩ ροζέ από ξινόμαυρο, λιμνιώνα και syrah. Η συνολική παραγωγή του κτήματος Tsililis Terres ανέρχεται σε περίπου 25.000 φιάλες συμπεριλαμβανομένης της ερυθρής λημνιώνας που θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο. Οι αποδόσεις στον αμπελώνα σύμφωνα με την Ιωάννα Τσιλιλή, είναι περιορισμένες και κυμαίνονται μεταξύ 400 και 500 κιλών ανά στρέμμα.

«Επιθυμία μου εκτός από το να δημιουργώ ποιοτικά και πυκνά κρασιά, σε μικρή παραγωγή και με σεβασμό στο σπάνιο terroir των Μετεώρων, όπου το έδαφος είναι σχιστολιθικό, πάνω στο οποίο εμφανίζεται ένα στρώμα ασβεστόλιθου και λεπτού γκρι αργίλου. Επομένως το έδαφος είναι ιδανικό για συμπυκνωμένα κρασιά λευκά, ροζέ και ερυθρά. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό, με επιρροή με βόρειους ανέμους από την Πίνδο και τον Κόζιακα, ενώ το ευρύτερο μικροκλίμα διαμορφώνουν ο Λυθαίος αλλά και ο Πηνειός ποταμός, που συμβάλουν στην δημιουργία κρασιών με ιδιαίτερο χαρακτήρα», εξηγεί η Ιωάννα Τσιλιλή.

Σε ό,τι αφορά το οινοποιείο που θεμελιώνεται αυτή την περίοδο, η ίδια αναφέρει ότι θα κινείται προς την φιλοσοφία παραγωγής βιοδυναμικών κρασιών χωρίς τη χρήση πολλών αντλιών και χωρίς καταπόνηση της πρώτης ύλης. «Το οινοποιείο που δημιουργούμε θα διαθέτει επισκέψιμους χώρους, ενώ θα σέβεται την πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες, με τις κατάλληλες υποδομές που απαιτούνται σε αυτή την περίπτωση».

 

Ιδιαίτερα ικανοοιητικό ποιοτικά και ποσοτικά μέχρι στιγμής το 2022

Για την φετινή παραγωγική χρονιά και την απόδοση στα αμπέλια, η Ιωάννα Τσιλιλή, εκτιμά ότι το 2022 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά. «Φέτος δεν είχαμε παγετούς, καταστροφικές βροχές ή καύσωνα, με αποτέλεσμα να διανύουμε μία ομαλή χρονιά με πολύ καλή ποιότητα τόσο στα ερυθρά όσο και στα λευκά κρασιά».

Τα κρασιά του κτίματος Tsililis Terres ήδη εξάγονται στο εξωτερικό παρά το σύντομο διάστημα παρουσίας τους στην αγορά. Οι χώρες υποδοχής τους είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία. Σε ό,τι αφορά τα σημεία διάθεσης των τριών ετικετών, ήδη έχουν λάβει θέσει σε εστιατόρια, κάβες, wine bars, με τα τελευταία όπως λέει η κυρία Τσιλιλή να συντελούν στην επιμόρφωση του κοινού ως προς την κατανάλωση αλκοόλ και ιδίως του κρασιού.

 

Το κτήμα Tsililis Terres

Στρεμματικές αποδόσεις: 400-500 κιλά σταφυλιού/στρέμμα

Συνολική παραγωγή: 25.000 φιάλες

Ετικέτες: 3 (επίκειται η κυκλοφορία ερυθρής λημνιώνας)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η ιστορία δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Είναι μια πορεία που χτίζεται με τον χρόνο, τις επιλογές και τη συνέπεια. Δεν επαναλαμβάνεται, αλλά εξελίσσεται....

REPORTS

Η αυστραλιανή οινοποιία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες δοκιμασίες της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς η υπερπαραγωγή, η υποχώρηση της κατανάλωσης και οι χρόνιες...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...