Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Υπεροχή Chenin Blanc έναντι Chardonnay στις υψηλές θερμοκρασίες

Την άποψη ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες θα φέρουν την ανερχόμενη ποικιλία  Chenin Blanc σε σημείο να ανταγωνίζεται τα Chardonnay, αλλά και τα Sauvignon, εξέφρασε στην πλατφόρμα του drinks business, ο master of wine, Patrick Schmitt.

Παρότι η ποικιλία Chenin Blanc δεν έχει την διεθνή αναγνώριση του Chardonnay ή του Sauvignon Blanc, δεν παύει να αποτελεί μια αρκετά γευστική, αλλά και βιώσιμη εναλλακτική για τα όλο και πιο ακριβά κρασιά της Βουργουνδίας.  Μάλιστα, ο Tom Asworth από την εμπορική εταιρεία κρασιών Yapp Brothers αναφέρει στο drinks business ότι οι κορυφαίοι οίνοι από chenin blanc είναι τουλάχιστον ισάξιοι με τα καλά κρασιά της Βουργουνδίας.

Τα κρασιά που προέρχονται από την ποικιλία Chenin χαρακτηρίζονται για την έντονη οξύτητα που αφήνουν στο τέλος, γεγονός που εν πολλοίς είναι αυτό που έχει στερήσει από την ποικιλία την ευρεία αναγνώριση, όμως η διαρκώς αυξανόμενη θερμοκρασία σιγά σιγά μετριάζει αυτό το πρόβλημα, ειδικά στην κοιλάδα του Λίγηρα, όπου τα chenin φαίνονται να είναι οι μεγάλοι «κερδισμένο» της κλιματικής αλλαγής, διατηρώντας την γεμάτη γεύση τους, χωρίς, όμως, αυτή να είναι τόσο έντονη.

Ως εκ τούτου οι καλλιέργειες Chenin Blanc στην Γαλλία αυξάνονται, χάρη και στην ευελιξία της ποικιλίας, από την οποία παράγονται παραδοσιακά αφρώδη κρασιά, με το μέλλον της να φαντάζει ευοίωνο χάρη στην ικανότητα της να παράγει τραγανά, ξηρά κρασιά είτε εμφιαλωμένα είτε όχι, ακόμα και εν μέσω ενός θερμαινόμενου κλίματος.

Δεν «κινδυνεύει» μόνο το Chardonnay, όμως, από την άνοδο των Chenin Blanc, αφού στην περιοχή του Λίγηρα, η ανερχόμενη ποικιλία λευκών σταφυλιών κοντράρει στα ίσα το Sauvignon.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά στην Καλιφόρνια δεν κρίνεται από τον καιρό, αυτός στάθηκε σύμμαχος. Κρίνεται από την οικονομία, τις συνήθειες κατανάλωσης και τις αποφάσεις...

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

REPORTS

Η νόσος του Pierce, που προκαλείται από το βακτήριο Xylella fastidiosa, αναδεικνύεται σε ολοένα σοβαρότερη απειλή για τους αμπελώνες του πλανήτη. Νέα διεθνής έρευνα,...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου τις προτάσεις της στο Συμβούλιο για την υπογραφή και τη σύναψη της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Mercosur...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά στην Καλιφόρνια δεν κρίνεται από τον καιρό, αυτός στάθηκε σύμμαχος. Κρίνεται από την οικονομία, τις συνήθειες κατανάλωσης και τις αποφάσεις...

REPORTS

Η νόσος του Pierce, που προκαλείται από το βακτήριο Xylella fastidiosa, αναδεικνύεται σε ολοένα σοβαρότερη απειλή για τους αμπελώνες του πλανήτη. Νέα διεθνής έρευνα,...

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος Ενημέρωσης της ΕΘΕΑΣ για την “Υπεύθυνη Κατανάλωση Οίνου και το Καθεστώς Ένωσης των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ)”, με διακριτικό...