Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Tα κόκκινα κρασιά πρέπει να πίνονται ελαφρώς παγωμένα αποφάσισαν οι ειδικοί

Το κόκκινο κρασί είναι παρεξηγημένο. Μία από τις πιο κοινές παρανοήσεις είναι ότι, σε αντίθεση με τα λευκά, τα κόκκινα σερβίρονται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό όχι μόνο δεν ισχύει για τα περισσότερα ερυθρά κρασιά, αλλά ορισμένες ποικιλίες σερβίρονται καλύτερα ελαφρώς παγωμένες, μια άποψη που ασπάζονται και οι ειδικοί.

«Έχουμε συνηθίσει να σερβίρουμε πολλά κόκκινα κρασιά ελαφρώς πιο δροσερά», λέει η Paola Embry, βραβευμένη διευθύντρια κρασιού στο Wrigley Mansion στο Φοίνιξ, η οποία σημειώνει ότι έχει δει ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τα κόκκινα κρασιά που σερβίρονται σε πιο δροσερή θερμοκρασία. 

Πολλοί επαγγελματίες του κρασιού αποδίδουν αυτό το ενδιαφέρον, εν μέρει, στο στυλ των κόκκινων κρασιών που γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. «Τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές αναζητούν χαμηλότερες περιεκτικότητες σε αλκοόλ, πιο ελαφριές γεύσεις, κάτι που κάνει τα ελαφρώς παγωμένα κόκκινα κρασιά τέλεια», λέει ο Jon McDaniel, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της Second City Soil  με έδρα το Σικάγο. «Η αύξηση του ενδιαφέροντος αφορά επίσης το να θέλεις να απολαύσεις το κρασί ατομικά, κάτι που είναι αναζωογονητικό» . 

Ο Michael Kennedy, πιστοποιημένος σομελιέ και ιδρυτής της Component Wine Company , συμφωνεί. «Θα έλεγα, γενικά, ότι η κουλτούρα του κρασιού στη χώρα μας έχει εκτοξευθεί φέρνοντας ένα καινούριο ενδιαφέρον για εκείνες τις ποικιλίες που δεν ανήκουν στα Cabernet, και Chardonnay », λέει. «Οι σομελιέ αγαπούσαν πάντα τα ελαφριά ερυθρά κρασιά όπως το Beaujolais ελαφρώς παγωμένο, αλλά με τους περισσότερους νέους ανθρώπους να ενδιαφέρονται για τα κόκκινα κρασιά η τάση αυτή είναι ανοδική». 

Πώς η ψύξη του κρασιού επηρεάζει τη γεύση; «Ένα κρασί που σερβίρεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 18,8°C θα έχει αντίκτυπο στη συνολική σύσταση του κρασιού, όπως στην οξύτητα, στο αλκοόλ και τις γεύσεις. Θα μαλακώσει τη σύσταση του κρασιού κάνοντας το αλκοόλ πιο αισθητό », λέει ο Embry. “Ωστόσο, αν ψύξετε το ίδιο κρασί στους 10 έως 15,5 °C οι γεύσεις θα είναι πιο συγκεντρωμένες, το αλκοόλ δεν θα είναι τόσο εμφανές και η σύστασή του θα είναι πιο συμπαγής”. 

Συνεχίζοντας ο Εmbry είπε: «Λάβετε υπόψη ότι, εάν το ίδιο κόκκινο κρασί σερβίρεται κάτω από 18,8°C, το κρασί θα έχει ένα εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα στον ουρανίσκο σας. Δεν θα μπορούσατε να αντιληφθείτε το αλκοόλ τόσο πολύ. Τα αρώματα και οι γεύσεις του κρασιού θα φαινόταν πιο ήπια και οι τανίνες θα φαινόταν πιο στυπτικές στο στόμα . “ 

Όσον αφορά τις ποικιλίες και τους τύπους κρασιού, ίσως να σας ενδιέφεραν τα πιο ελαφριά κόκκινα. To  Loire Valley Cabernet franc, το Pinot Noirs και το διάσημο Beaujolais, μπορούν να ευνοηθούν αν ψυχθούν λίγο περισσότερο », λέει ο Richard Vayda , διευθυντής μελετών κρασιού στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης. «Σε γενικές γραμμές, όσο πιο ελαφρύ είναι το κρασί τόσο πιο δροσερό πρέπει να σερβίρεται, αλλά όχι σε τέτοιο σημείο που να είναι πολύ παγωμένο. Αυτά τα κρασιά, σε αντίθεση με τα βαρύτερα ερυθρά, δεν εκτιμώνται τόσο για την πολυπλοκότητα και τις αποχρώσεις της γεύσης, αλλά για την αναζωογονητική και ελαφριά υφή τους. ” Άλλα κρασιά που σημείωσαν οι ειδικοί ήταν το Dolcetto από την Ιταλία και το ισπανικό Garnacha . 

Κρασιά που προορίζονται να έχουν πιο φρουτώδη αρώματα μπορούν μερικές φορές να χαθούν εάν το κρασί σερβίρεται πολύ ζεστό, καθώς το αλκοόλ θα τα επικαλύψει, λέει ο McDaniel. «Σκεφτείτε το παγωμένο κρασί και συσχετίστε το με τον τρόπο που παίζει το στερεοφωνικό. Αν θέλετε να ακούσετε ολόκληρο το συγκρότημα και όχι μόνο την κιθάρα (στην προκειμένη περίπτωση το αλκοόλ), η οποία παίζει πολύ δυνατά, τότε με ένα γρήγορο πάγωμα θα καταφέρετε να ακούσετε όλα τα μουσικά όργανα (άρα θα αντιληφθείτε όλες τις γεύσεις)”, λέει. 

Ο Kennedy μας ενθαρρύνει να πειραματιστούμε παγώνοντας όλα τα κόκκινα κρασιά . «Σχεδόν κανένα κόκκινο κρασί δεν  ευνοείται αν σερβιριστεί σε θερμοκρασία δωματίου», λέει. “Το κρασί γίνεται υδαρές, με πιο έντονο το αλκοόλ και αναπτύσσει κολλώδη αρώματα – όπως τα πολύ ώριμα φρούτα – ακόμη και αν προέρχονται από περιοχές με ψυχρά κλίμα.” 

Ο καλύτερος τρόπος για να ψύξετε ένα κρασί και να βρείτε τη σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος, λέει ο Vayda, είναι με ένα δοχείο γεμάτο πάγο. “Απλά πάρτε ένα δοχείο με λίγο πάγο και δοκιμάζετε το κρασί κάθε τόσο ώστε να βρείτε τη σωστή θερμοκρασία ψύξης που το ταιριάζει.” Και όλοι οι προαναφερθέντες ειδικοί συμφωνούν: Όλα αφορούν την προσωπική προτίμηση. “Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος – απλά βρείτε αυτό που σας αρέσει”, λέει ο Vayda. 

 

Πηγή:vinepair.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η οινοβιομηχανία της ΕΕ ζητά από την νέα Κομισιόν μια τολμηρή και ανοικτή εμπορική πολιτική για τόνωση των εξαγωγών στις διεθνές αγορές.

REPORTS

Η Gambero Rosso, ένας από τους πιο διάσημους οδηγούς κρασιού της Ιταλίας, αναγνωρισμένος για τις έγκυρες κριτικές και αξιολογήσεις των ιταλικών κρασιών, έχει ανακηρύξει...

REPORTS

Πάντα λιγότερο κρασί. Η νέα προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης συγκομιδής για το 2024, αντανακλά αποδόσεις χαμηλών όγκων. Η αποτίμηση αυτής της μικρής...

REPORTS

Για δεύτερη φορά, το Πανεπιστήμιο του Tokaj διοργανώνει το συνέδριο Tokaj Wine Congress από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου στο Sárospatak (βορειοανατολική Ουγγαρία)...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...