Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Sherry και φαγητό, ο τέλειος συνδυασμός

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι γεγονός ότι το Sherry είναι ένα κρασί που συνδυάζεται άριστα με τα τρόφιμα, κάτι που έχει αποδειχθεί και επιστημονικά.

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι γεγονός ότι το Sherry είναι ένα κρασί που συνδυάζεται άριστα με τα τρόφιμα, κάτι που έχει αποδειχθεί και επιστημονικά.

Συχνά σκεφτόμαστε το Sherry ως ένα γλυκό ή ακόμη και ως επιδόρπιο κρασί. Στην Ισπανία, το μεγαλύτερο μέρος του Sherry που καταναλώνεται είναι ξηρό. Αυτά τα ξηρά στιλ μπορούν πραγματικά να κάνουν ένα γεύμα ξεχωριστό. 

Το Sherry φτιάχνεται με έναν συναρπαστικό και περίπλοκο τρόπο που του επιτρέπει να παλαιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν βγει στην αγορά, έτοιμο για κατανάλωση. Τα διαφορετικά στυλ του Sherry παλαιώνουν με διάφορες τεχνικές. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να απολαύσετε ένα διαφορετικό στιλ Sherry με κάθε γεύμα σας. Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι αυτές οι διαφορετικές συνθήκες παλαίωσης μπορούν να δημιουργήσουν κρασιά με πάνω από 300 αναγνωρισμένες πτητικές ενώσεις που συμπληρώνουν μια τεράστια γκάμα τροφίμων. 

Γιατί τα ξηρά στυλ του Sherry ταιριάζουν τόσο καλά με τα τρόφιμα; 

Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε το γεύμα σας με ένα ξηρό Fino Sherry που έχει παλαιωθεί με τη ζύμη flor. Αυτό προσδίδει στο κρασί μια γεύση umami, έτσι αυτό το στυλ κρασιού λειτουργεί ιδιαίτερα καλά με τρόφιμα όπως σούσι ή πιάτα με βάση τα μανιτάρια. Δεδομένου επίσης ότι είναι ένα δυνατό κρασί, ταιριάζει καλά με ελιές και ζαμπόν. 

Το Amontillado Sherry είναι επίσης ξηρό. Αυτό το στυλ Sherry έχει μερικές γεύσεις που μοιάζουν με το Fino αλλά έχει υποστεί παλαίωση και εκτεταμένη έκθεση στο οξυγόνο. Δεδομένου ότι δίνει αρώματα ξηρών καρπών και γεύσεις καραμέλας, συνδυάζεται υπέροχα με πιάτα βασισμένα στη σάλτσα teriyaki ή hoisin. 

Ένα άλλο ξηρό στυλ είναι το Oloroso Sherry. Αυτό το κρασί έχει υποστεί οξειδωτική παλαίωση, επομένως αναπτύσσονται ενώσεις που προσδίδουν γεύσεις ψητού και αρώματα που θυμίζουν σιρόπι σφενδάμου. Συνδυάζεται λοιπόν άριστα με καπνιστό ή γρασαρισμένο φαγητό, όπως ζαμπόν ή ακόμα και ήπια κάρι. 

Τι γίνεται με τα γλυκά στυλ του Sherry; 

Υπάρχει επίσης μια τεράστια ποικιλία από γλυκά στυλ Sherry. Το Pedro Ximenez (γνωστό και ως PX) είναι ένα πολύ γλυκό Sherry, τόσο πολύ που χρησιμοποιείται για το γαρνίρισμα του παγωτού βανίλιας. 

Παρόλο που μερικά μίγματα γλυκών Sherry (ξηρά Sherry που έχουν αποκτήσει γλυκύτητα με την προσθήκη PX) ταιριάζουν φανταστικά με γλυκά επιδόρπια. Ακόμα η πολυπλοκότητα και η θρεπτικότητα αυτών των κρασιών μπορεί να συνδυαστεί με τυριά ωρίμανσης όπως το Comte και το Gouda. 

Ήρθε πλέον η ώρα ο κόσμος να γνωρίσει και να απολαύσει τις εξαιρετικές ιδιότητες που προσφέρει το Sherry, καθώς και να εμπλουτίσει και να βελτιώσει τις γαστρονομικές του εμπειρίες. 

Πηγή: wsetglobal

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον podcast του drink business τον περασμένο μήνα, o Aυστριακός οινοποιός Lenz Maria Moser μίλησε ανοιχτά για τις δυνατότητες του λευκού...

REPORTS

Συμμετοχή της Εν.Ε.Α.Π. σε Ημερίδες της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα «Παράνομη διακίνηση και διάθεση αλκοολούχων ποτών στην εσωτερική αγορά, αντιμετώπισή της και επιπτώσεις στην...

REPORTS

Με δεκαπέντε μονοποικιλιακές Κυδωνίτσες σε ένα masterclass που έκλεψε τις εντυπώσεις στις φετινές Μεγάλες Μέρες της, η Νεμέα δείχνει να απολαμβάνει την ανερχόμενη λευκή...

REPORTS

Οι Έλληνες καταναλωτές είναι ολοένα και πιο δεκτικοί στην ιδέα του μη αλκοολούχου κρασιού, με τις γυναίκες και τους νεότερους σε ηλικία να δείχνουν...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...