Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Sherry και φαγητό, ο τέλειος συνδυασμός

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι γεγονός ότι το Sherry είναι ένα κρασί που συνδυάζεται άριστα με τα τρόφιμα, κάτι που έχει αποδειχθεί και επιστημονικά.

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι γεγονός ότι το Sherry είναι ένα κρασί που συνδυάζεται άριστα με τα τρόφιμα, κάτι που έχει αποδειχθεί και επιστημονικά.

Συχνά σκεφτόμαστε το Sherry ως ένα γλυκό ή ακόμη και ως επιδόρπιο κρασί. Στην Ισπανία, το μεγαλύτερο μέρος του Sherry που καταναλώνεται είναι ξηρό. Αυτά τα ξηρά στιλ μπορούν πραγματικά να κάνουν ένα γεύμα ξεχωριστό. 

Το Sherry φτιάχνεται με έναν συναρπαστικό και περίπλοκο τρόπο που του επιτρέπει να παλαιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν βγει στην αγορά, έτοιμο για κατανάλωση. Τα διαφορετικά στυλ του Sherry παλαιώνουν με διάφορες τεχνικές. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να απολαύσετε ένα διαφορετικό στιλ Sherry με κάθε γεύμα σας. Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι αυτές οι διαφορετικές συνθήκες παλαίωσης μπορούν να δημιουργήσουν κρασιά με πάνω από 300 αναγνωρισμένες πτητικές ενώσεις που συμπληρώνουν μια τεράστια γκάμα τροφίμων. 

Γιατί τα ξηρά στυλ του Sherry ταιριάζουν τόσο καλά με τα τρόφιμα; 

Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε το γεύμα σας με ένα ξηρό Fino Sherry που έχει παλαιωθεί με τη ζύμη flor. Αυτό προσδίδει στο κρασί μια γεύση umami, έτσι αυτό το στυλ κρασιού λειτουργεί ιδιαίτερα καλά με τρόφιμα όπως σούσι ή πιάτα με βάση τα μανιτάρια. Δεδομένου επίσης ότι είναι ένα δυνατό κρασί, ταιριάζει καλά με ελιές και ζαμπόν. 

Το Amontillado Sherry είναι επίσης ξηρό. Αυτό το στυλ Sherry έχει μερικές γεύσεις που μοιάζουν με το Fino αλλά έχει υποστεί παλαίωση και εκτεταμένη έκθεση στο οξυγόνο. Δεδομένου ότι δίνει αρώματα ξηρών καρπών και γεύσεις καραμέλας, συνδυάζεται υπέροχα με πιάτα βασισμένα στη σάλτσα teriyaki ή hoisin. 

Ένα άλλο ξηρό στυλ είναι το Oloroso Sherry. Αυτό το κρασί έχει υποστεί οξειδωτική παλαίωση, επομένως αναπτύσσονται ενώσεις που προσδίδουν γεύσεις ψητού και αρώματα που θυμίζουν σιρόπι σφενδάμου. Συνδυάζεται λοιπόν άριστα με καπνιστό ή γρασαρισμένο φαγητό, όπως ζαμπόν ή ακόμα και ήπια κάρι. 

Τι γίνεται με τα γλυκά στυλ του Sherry; 

Υπάρχει επίσης μια τεράστια ποικιλία από γλυκά στυλ Sherry. Το Pedro Ximenez (γνωστό και ως PX) είναι ένα πολύ γλυκό Sherry, τόσο πολύ που χρησιμοποιείται για το γαρνίρισμα του παγωτού βανίλιας. 

Παρόλο που μερικά μίγματα γλυκών Sherry (ξηρά Sherry που έχουν αποκτήσει γλυκύτητα με την προσθήκη PX) ταιριάζουν φανταστικά με γλυκά επιδόρπια. Ακόμα η πολυπλοκότητα και η θρεπτικότητα αυτών των κρασιών μπορεί να συνδυαστεί με τυριά ωρίμανσης όπως το Comte και το Gouda. 

Ήρθε πλέον η ώρα ο κόσμος να γνωρίσει και να απολαύσει τις εξαιρετικές ιδιότητες που προσφέρει το Sherry, καθώς και να εμπλουτίσει και να βελτιώσει τις γαστρονομικές του εμπειρίες. 

Πηγή: wsetglobal

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η κυκλοφορία νέων ποικιλιών μπορεί να είναι επιτυχημένη ή άστοχη, ενώ τα διακυβεύματα ύπαρξης για την βιομηχανία οίνου λόγω της κλιματικής αλλαγής πολλά λέει...

REPORTS

Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's ανακοίνωσε την πώληση κρασιών Château Lafite αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ από δύο κελάρια που ανήκουν σε ένα μέλος της οικογένειας...

REPORTS

H υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2025-2026 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ....

REPORTS

H υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2025-2026 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ....

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

REPORTS

Η οινοποιός Θεοδώρα Ρούβαλη τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο Iter Vitis, πιστοποιημένο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, στην κατηγορία «Νέα Οινοποιός που επενδύει στη...

REPORTS

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον podcast του drink business τον περασμένο μήνα, o Aυστριακός οινοποιός Lenz Maria Moser μίλησε ανοιχτά για τις δυνατότητες του λευκού...