Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

O τρύγος του Bordeaux 2021 ήταν 20% κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών

Το Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB) αποκάλυψε ότι ο τρύγος του Bordeaux 2021 ήταν 20% κάτω από τον μέσο όρο των 10 ετών της περιοχής.

Η έκπτυξη των οφθαλμών ήρθε νωρίτερα από το συνηθισμένο εν μέσω πολύ ηλιόλουστου καιρού τον Μάρτιο, και πολλά νεαρά μπουμπούκια καταστράφηκαν στη συνέχεια από ισχυρούς παγετούς, που έπληξαν την περιοχή στις αρχές Απριλίου.

Σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα έχουν μόλις 503 εκατομμύρια μπουκάλια από τον τρύγο του 2021, που είναι σημαντικά κάτω από το μέσο όρο.

Τα γλυκά λευκά της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Sauternes, υπέστησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις από έτος σε έτος, με αυτήν την κατηγορία να μειώνεται κατά 51%.

Ωστόσο, οι κλιματικές συνθήκες ήταν ιδανικές για την προώθηση της ανάπτυξης του Botrytis cinerea και οι παραγωγοί ανέφεραν υψηλά επίπεδα οξύτητας και συγκέντρωσης, επομένως η ποιότητα πρέπει να είναι υψηλή.

Η συγκομιδή του ερυθρού σταφυλιού ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου, δηλαδή  πολύ αργότερα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Το Μπορντό λούστηκε στον πιο ηλιόλουστο Οκτώβριο από το 1991, επιτρέποντας στο Cabernet Sauvignon και το Cabernet Franc να ωριμάσουν πλήρως σε ιδανικές συνθήκες.

Η συγκομιδή μειώθηκε κατά 6% από έτος σε έτος στο Médoc, το οποίο αντιπροσώπευε το 15% της συνολικής παραγωγής, με 565.000 hl. Ωστόσο, η κατάσταση ήταν πιο ζοφερή για το κόκκινο κρασί από τη Δεξιά Όχθη, καθώς οι συνδυασμένες αποδόσεις για το St-Emilion, το Pomerol και το Fronsac μειώθηκαν κατά 21% από έτος σε έτος.

Πιο κάτω, στην Αριστερή Όχθη, οι παραγωγοί στο Graves ανέφεραν μείωση της παραγωγής κατά 25% σε σύγκριση με το 2020.

Η παραγωγή του Bordeaux και του Bordeaux Supérieur μειώθηκε 15% στα 1,65 εκατομμύρια hl, αντιπροσωπεύοντας το 55% της παραγωγής, ενώ η Côtes de Bordeaux μειώθηκε κατά 14% στα 480.000 hl.

Η παραγωγή ξηρού λευκού μειώθηκε κατά 15%, αλλά το ροζέ μειώθηκε μόλις 3% και η Crémant de Bordeaux αυξήθηκε κατά 1% σε σύγκριση με το 2020.

Ο καθηγητής Laurence Geny και ο καθηγητής Axel Marchal της ερευνητικής μονάδας οινολογίας στο Institut des Sciences de la Vigne et du Vin de l’Université de Bordeaux, έδωσαν μια συνοπτική αναφορά για το vintage του 2021: «Εξαιρετικά ξηρά λευκά, σπάνιο αλλά αξιοσημείωτο γλυκό κρασί και ομοιόμορφη ποιότητα για τα κόκκινα ».

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

REPORTS

H υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2025-2026 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ....

REPORTS

H υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2025-2026 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ....

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα καταστήματα CELLIER σας προσκαλούν στο GENKA WINE FAIR 2025, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....

REPORTS

Στο ύψος των 1.705.581 hl καταγράφηκαν με 31/7/2025 τα αποθέματα οίνων και γλευκών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που απέστειλε στην Commission το τμήμα Αμπέλου...