Η έκπτυξη των οφθαλμών ήρθε νωρίτερα από το συνηθισμένο εν μέσω πολύ ηλιόλουστου καιρού τον Μάρτιο, και πολλά νεαρά μπουμπούκια καταστράφηκαν στη συνέχεια από ισχυρούς παγετούς, που έπληξαν την περιοχή στις αρχές Απριλίου.
Σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα έχουν μόλις 503 εκατομμύρια μπουκάλια από τον τρύγο του 2021, που είναι σημαντικά κάτω από το μέσο όρο.
Τα γλυκά λευκά της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Sauternes, υπέστησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις από έτος σε έτος, με αυτήν την κατηγορία να μειώνεται κατά 51%.
Ωστόσο, οι κλιματικές συνθήκες ήταν ιδανικές για την προώθηση της ανάπτυξης του Botrytis cinerea και οι παραγωγοί ανέφεραν υψηλά επίπεδα οξύτητας και συγκέντρωσης, επομένως η ποιότητα πρέπει να είναι υψηλή.
Η συγκομιδή του ερυθρού σταφυλιού ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου, δηλαδή πολύ αργότερα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Το Μπορντό λούστηκε στον πιο ηλιόλουστο Οκτώβριο από το 1991, επιτρέποντας στο Cabernet Sauvignon και το Cabernet Franc να ωριμάσουν πλήρως σε ιδανικές συνθήκες.
Η συγκομιδή μειώθηκε κατά 6% από έτος σε έτος στο Médoc, το οποίο αντιπροσώπευε το 15% της συνολικής παραγωγής, με 565.000 hl. Ωστόσο, η κατάσταση ήταν πιο ζοφερή για το κόκκινο κρασί από τη Δεξιά Όχθη, καθώς οι συνδυασμένες αποδόσεις για το St-Emilion, το Pomerol και το Fronsac μειώθηκαν κατά 21% από έτος σε έτος.
Πιο κάτω, στην Αριστερή Όχθη, οι παραγωγοί στο Graves ανέφεραν μείωση της παραγωγής κατά 25% σε σύγκριση με το 2020.
Η παραγωγή του Bordeaux και του Bordeaux Supérieur μειώθηκε 15% στα 1,65 εκατομμύρια hl, αντιπροσωπεύοντας το 55% της παραγωγής, ενώ η Côtes de Bordeaux μειώθηκε κατά 14% στα 480.000 hl.
Η παραγωγή ξηρού λευκού μειώθηκε κατά 15%, αλλά το ροζέ μειώθηκε μόλις 3% και η Crémant de Bordeaux αυξήθηκε κατά 1% σε σύγκριση με το 2020.
Ο καθηγητής Laurence Geny και ο καθηγητής Axel Marchal της ερευνητικής μονάδας οινολογίας στο Institut des Sciences de la Vigne et du Vin de l’Université de Bordeaux, έδωσαν μια συνοπτική αναφορά για το vintage του 2021: «Εξαιρετικά ξηρά λευκά, σπάνιο αλλά αξιοσημείωτο γλυκό κρασί και ομοιόμορφη ποιότητα για τα κόκκινα ».
ΠΗΓΗ: decanter.com