Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

O τρύγος του Bordeaux 2021 ήταν 20% κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών

Το Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB) αποκάλυψε ότι ο τρύγος του Bordeaux 2021 ήταν 20% κάτω από τον μέσο όρο των 10 ετών της περιοχής.

Η έκπτυξη των οφθαλμών ήρθε νωρίτερα από το συνηθισμένο εν μέσω πολύ ηλιόλουστου καιρού τον Μάρτιο, και πολλά νεαρά μπουμπούκια καταστράφηκαν στη συνέχεια από ισχυρούς παγετούς, που έπληξαν την περιοχή στις αρχές Απριλίου.

Σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα έχουν μόλις 503 εκατομμύρια μπουκάλια από τον τρύγο του 2021, που είναι σημαντικά κάτω από το μέσο όρο.

Τα γλυκά λευκά της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Sauternes, υπέστησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις από έτος σε έτος, με αυτήν την κατηγορία να μειώνεται κατά 51%.

Ωστόσο, οι κλιματικές συνθήκες ήταν ιδανικές για την προώθηση της ανάπτυξης του Botrytis cinerea και οι παραγωγοί ανέφεραν υψηλά επίπεδα οξύτητας και συγκέντρωσης, επομένως η ποιότητα πρέπει να είναι υψηλή.

Η συγκομιδή του ερυθρού σταφυλιού ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου, δηλαδή  πολύ αργότερα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Το Μπορντό λούστηκε στον πιο ηλιόλουστο Οκτώβριο από το 1991, επιτρέποντας στο Cabernet Sauvignon και το Cabernet Franc να ωριμάσουν πλήρως σε ιδανικές συνθήκες.

Η συγκομιδή μειώθηκε κατά 6% από έτος σε έτος στο Médoc, το οποίο αντιπροσώπευε το 15% της συνολικής παραγωγής, με 565.000 hl. Ωστόσο, η κατάσταση ήταν πιο ζοφερή για το κόκκινο κρασί από τη Δεξιά Όχθη, καθώς οι συνδυασμένες αποδόσεις για το St-Emilion, το Pomerol και το Fronsac μειώθηκαν κατά 21% από έτος σε έτος.

Πιο κάτω, στην Αριστερή Όχθη, οι παραγωγοί στο Graves ανέφεραν μείωση της παραγωγής κατά 25% σε σύγκριση με το 2020.

Η παραγωγή του Bordeaux και του Bordeaux Supérieur μειώθηκε 15% στα 1,65 εκατομμύρια hl, αντιπροσωπεύοντας το 55% της παραγωγής, ενώ η Côtes de Bordeaux μειώθηκε κατά 14% στα 480.000 hl.

Η παραγωγή ξηρού λευκού μειώθηκε κατά 15%, αλλά το ροζέ μειώθηκε μόλις 3% και η Crémant de Bordeaux αυξήθηκε κατά 1% σε σύγκριση με το 2020.

Ο καθηγητής Laurence Geny και ο καθηγητής Axel Marchal της ερευνητικής μονάδας οινολογίας στο Institut des Sciences de la Vigne et du Vin de l’Université de Bordeaux, έδωσαν μια συνοπτική αναφορά για το vintage του 2021: «Εξαιρετικά ξηρά λευκά, σπάνιο αλλά αξιοσημείωτο γλυκό κρασί και ομοιόμορφη ποιότητα για τα κόκκινα ».

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπήκε απλώς στον κόσμο του κρασιού· τον αναδιαμόρφωσε αθόρυβα, όπως η ζύμωση που δουλεύει στο σκοτάδι και αλλάζει τον χαρακτήρα...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...