Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

O τομέας του οίνου επιδιώκει ταχεία επιστροφή στις αγορές

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (ΟΙV) δίνει στοιχεία για την παγκόσμια πορεία της αγοράς του κρασιού για το 2020, από την παραγωγή στην κατανάλωση.

Μείωση της κατανάλωσης για κάποιες χώρες το 2020, με -17% για την Κίνα, -6,8% για την Ισπανία, ενώ σταθερή παρέμεινε σε κάποιες άλλες (π.χ. Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες). Η παραγωγή οίνου στην ΕΕ ανήλθε στα 165 Mhl το 2020 και παρουσιάζει αύξηση 8%, ενώ το αντίθετο συνέβη στις οινοπαραγωγικές χώρες του Νέου Κόσμου. -15% σε αξία για τους αφρώδεις οίνους παγκοσμίως, ενώ τα BiB πηγαίνουν καλά και φαίνεται να αγνοούν την υγειονομική κρίση, καθώς είναι η κατηγορία που παρουσίασε την ισχυρότερη επέκταση το 2020, με +8% σε αξία σε σχέση με το 2019.

Pau Roca, Γενικός Διευθυντής του OIV: “το έτος 2021 θα μπορούσε να είναι μια επανάληψη του 2020”.

Μετά το 2020 που σημαδεύτηκε από την πανδημία COVID-19, η παγκόσμια αγορά κρασιού φαίνεται να είναι μουδιασμένη. Η κατανάλωση, η παραγωγή και οι εξαγωγές έχουν μειωθεί, αλλά ο τομέας οίνου θέλει να πιστέψει σε μια ανάκαμψη παρά το ότι το 2021 είναι ακόμα ασαφές.

Ο Pau Roca Blasco, διευθυντής του OIV (Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου) από το 2019 φαίνεται να είναι πολύ έμπειρος σε αυτήν την άσκηση. Με επίσημο τόνο, επέστρεψε στα στοιχεία της παγκόσμιας κατανάλωσης κρασιού κατά την ετήσια ανασκόπηση του OIV την Τρίτη 20 Απριλίου 2021. Ωστόσο, παρά το ότι είναι εξοικειωμένος με διαδοχικές μειώσεις στην αγορά κρασιού, ο Pau Roca πιθανότατα δεν περίμενε ένα τέτοιο ισοζύγιο. Αφού έδειξε την αλληλεγγύη του στους αμπελουργούς που επλήγησαν από τον παγετό τις τελευταίες εβδομάδες, ο OIV εκτίμησε την παγκόσμια κατανάλωση κρασιού στα 234 εκατ. HL, μειωμένη δηλαδή κατά -3% σε σύγκριση με το 2019, το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από το 2002. Η πτώση είναι παρόμοια με εκείνη που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008. Ωστόσο, όπως μας υπενθυμίζει ο Pau Roca: «Εάν είμαστε σε παρόμοιο μοτίβο με αυτό που παρατηρήθηκε μετά την κρίση του 2008, είναι ορατή μια ταχεία ανάκαμψη της κατάστασης, η απόδειξη βρίσκεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2020».

 Ασύμμετρη μείωση της κατανάλωσης

Ωστόσο, αυτές οι εκτιμήσεις πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή λόγω του περιθωρίου αβεβαιότητας όσον αφορά την παρακολούθηση της παγκόσμιας κατανάλωσης (περιορισμοί, κλείσιμο καναλιών διανομής, κλπ.). Μεταξύ των μεγάλων ηττημένων, είναι η Κίνα, η οποία καταγράφει πτώση κατά -17% σε σύγκριση με το 2019.

Στην Ευρώπη, η Γαλλία φαίνεται να είναι ανθεκτική, η κατανάλωσή της παραμένει αμετάβλητη σε σύγκριση με το 2019, δηλαδή στα 24,7 Mhl (αλλά μειωμένη 7,8% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας). Οι Ιταλοί, από την πλευρά τους, «ανατίναξαν τους φελλούς (+ 7,5%)», έτσι ώστε με 24,5 Miohl να βρίσκονται πίσω από τη Γαλλία στο βάθρο των καταναλωτικών χωρών, ειδικά επειδή, όπως η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που εξακολουθούν να βρίσκονται στην 1η θέση (33 Miohl) δεν παρουσίασε καμία αλλαγή το 2020. Η Ισπανία σημείωσε πτώση -6,8% (9,6 Miohl).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2,2% (13,3 Mhl) παρά το δυσμενές πλαίσιο που συνδέεται με την αναταραχή του Brexit.

 Ελαφρά αύξηση της παραγωγής

Από την πλευρά της συγκομιδής, η παγκόσμια παραγωγή κρασιού, εξαιρουμένου του χυμού σταφυλής και του γλεύκους το 2020, εκτιμάται στα 260 Mhl, σημειώνοντας ελαφρά αύξηση σχεδόν 3 Mhl (+ 1%), σε σύγκριση με το 2019. Συνολικά, μετά από δύο συνεχόμενα πτωτικά έτη το 2017 και το 2018, το 2020 ευθυγραμμίζεται με το επίπεδο της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού του 2019, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ως ελαφρώς κάτω του μέσου όρου.

Η παραγωγή οίνου στην ΕΕ ανήλθε στα 165 Mhl το 2020 και παρουσιάζει αύξηση 8%. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το κορυφαίο ευρωπαϊκό τρίο (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία) κατέχει ηγετική θέση με όγκους παραγωγής που κατέγραψαν αντίστοιχες αυξήσεις 1,5 Miohl (+ 3%), 4,4 Miohl (+ 11%) και 7,0 Miohl (+ 21%) αντίστοιχα σε σύγκριση με το 2019, αύξηση που σχετίζεται κυρίως με τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Και πάλι το 2020, η τριπλέτα αυτή του κρασιού αντιπροσωπεύει μόνο του, το 53% της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού.

Η καλή ευρωπαϊκή υγεία δεν είναι μεταδοτική

Στο Νέο Κόσμο, η τάση είναι πτωτική, έτσι οι μεγάλες χώρες της Νότιας Αμερικής βρίσκονται σε απότομη πτώση. Αργεντινή (-17%), Χιλή (-13%) και Βραζιλία (-5%). Μαύρες μέρες, αφού η Βραζιλία είναι αντιμέτωπη με τη διαχείριση της καταστροφικής κρίσης υγείας και το 2020 γνώρισε το χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής από το 2016.

 Και στην Κίνα το 2020 η παραγωγή μειώθηκε κατά 16% σε σύγκριση με το 2019.

Το ίδιο ισχύει και για τη Βόρεια Αμερική (22,8 Mhl το 2020, μείωση κατά 11%), όπου οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες ήταν καταστροφικές για τη βιομηχανία.

 Τα αφρώδη κρασιά σε γκρίζα ζώνη, τα BIB αποδίδουν

Οι αφρώδεις οίνοι μειώθηκαν (-5% σε όγκο, -15% σε αξία) σε σύγκριση με το 2019 – η σαμπάνια υπέφερε κυρίως (-18% των αποστολών), με απώλεια 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στις πωλήσεις. Τα εμφιαλωμένα κρασιά, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 53% των όγκων που διαπραγματεύονται παγκοσμίως το 2020, τα πήγαν καλά και είναι ακόμη υψηλά όσον αφορά τον όγκο μεταξύ των χωρών εξαγωγής, 81% στην Πορτογαλία, 73% στη Γερμανία, 71% στη Γαλλία. Η Γαλλία παραμένει η χώρα εξαγωγής που αποτιμά καλύτερα τα κρασιά της παγκοσμίως .Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, διατηρεί τον τίτλο του πρώτου εισαγωγέα κρασιού σε αξία μπροστά από τη Μεγάλη Βρετανία. Από την πλευρά των εμπορευματοκιβωτίων, τα BiB πηγαίνουν καλά και φαίνεται να αγνοούν την υγειονομική κρίση, καθώς είναι η κατηγορία που παρουσίασε την ισχυρότερη επέκταση το 2020, +12% σε όγκο, +8% σε αξία σε σχέση με το 2019.

Αν και είναι επιθυμητή η επιστροφή στην “κανονικότητα”, ο Pau Roca προειδοποιεί ότι “το έτος 2021 θα μπορούσε να είναι αντίγραφο του έτους 2020”.

Πηγή ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα Οινοποιεία Boutari υποστήριξαν για δεύτερη χρονιά τον θεσμό των “Χρυσών Σκούφων”, την κορυφαία διοργάνωση γαστρονομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι προσκεκλημένοι είχαν...

REPORTS

Για ακόμα μία χρονιά το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης συμμετέχει στην Εθνική Δράση «Ανοικτές Πόρτες» στα Οινοποιεία της Ελλάδας, η οποία θα λάβει χώρα το...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στις 20.00 στο The Met Hotel, με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα, θα γίνουν δοκιμές οίνων στα τύφλα.

REPORTS

Ιδιαίτερο το γεωφυσικό ανάγλυφο της Σάμου με τις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, επιβλητικούς ορεινούς όγκους, χωριά-αετοφωλιές και κατοίκους εργατικούς που αγαπούν την καλλιέργεια του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...