Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

O πληθωρισμός αποδυναμώνει την αγορά ευρωπαϊκού οίνου λέει έκθεση της Κομισιόν

Το 2023/24, η πιθανή μείωση των τιμών μπορεί να βοηθήσει τις εξαγωγές κρασιού στην ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα, θα μπορούσε να προκύψει μεγαλύτερος ανταγωνισμός σε τμήματα χαμηλότερων τιμών από κρασιά προέλευσης εκτός ΕΕ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την παραγωγή κρασιού στην ΕΕ για το 2023/24 υποδηλώνουν ετήσια μείωση περίπου 6% σε όγκο περίπου 150 εκατομμυρίων hl (-4,5% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας). Η πτώση της ιταλικής και ισπανικής παραγωγής (-12% και 14% αντίστοιχα σε ετήσια βάση) αναμένεται να είναι η κύρια εξήγηση αυτής της μείωσης. Πιο συγκεκριμένα, η κύρια μείωση σημειώνεται στις περιφέρειες της Κεντρικής και Νότιας Ιταλίας (Αμπρούτζο, Απουλία και Σικελία 30-40% κάτω). Τα παραπάνω, προβλέπονται στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για της γεωργικές αγορές της Ε.Ε το 2023-2024, που δημοσίευσε στις 9 Οκτβωβρίου, η Κομισιόν.

Στην Ανατολική Ευρώπη, παρά τις αντίθετες εξελίξεις μεταξύ των περιοχών, οι υπερβολικές βροχοπτώσεις (π. Υπάρχουν αναφορές σε ορισμένες περιοχές και για χαμηλότερη ποιότητα λόγω μικρότερου μεγέθους σταφυλιών, ακανόνιστης ωρίμανσης και ασθενειών.

Από την άλλη πλευρά, αναμένεται μέση συγκομιδή στην FR (περίπου 45 εκατομμύρια hl, +1% από έτος σε έτος). Δεδομένης της πτώσης της πληροφορικής, η FR αναμένεται να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού της ΕΕ το 2023/24. Ανάκαμψη της παραγωγής αναμένεται επίσης στη Γερμανία (+16% από έτος σε έτος), χάρη στην επαρκή παροχή νερού κατά τη διάρκεια του κύκλου ανάπτυξης, καθώς και στην PT (+15% από έτος σε έτος) που επίσης αναφέρει καλής ποιότητας σταφύλια.

Τα αποθέματα θα πέσουν κάτω από τον μέσο όρο

Η κατανάλωση κρασιού στην ΕΕ, ειδικά για το κόκκινο κρασί, αναμένεται να συνεχίσει τη πτωτική της τάση (-1,5% από έτος σε έτος), υποστηριζόμενη από τη στροφή των προτιμήσεων των καταναλωτών προς διαφορετικούς τύπους ποτών (π.χ. μπύρα) και λόγω της χαμηλότερης αγοραστικής δύναμης. Από την άλλη πλευρά, άλλες χρήσεις είναι πιθανό να αυξηθούν και θα μπορούσαν να φτάσουν κοντά στα 33 εκατομμύρια hl, κυρίως λόγω της απόσταξης κρίσης.

Παράλληλα, η διεθνής ζήτηση συνεχίζει να αποδυναμώνεται, πιθανώς λόγω της επιδείνωσης της αγοραστικής δύναμης σε ορισμένες εξαγωγικές αγορές της ΕΕ. Επιπλέον, δεδομένου του ρεκόρ των εξαγωγών της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια και της περιορισμένης μείωσης το 2022/23, τα αποθέματα είναι πιθανό να είναι διαθέσιμα σε ορισμένες εξαγωγικές αγορές. Το 2023/24, η πιθανή μείωση των τιμών μπορεί να βοηθήσει τις εξαγωγές κρασιού στην ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα, θα μπορούσε να προκύψει μεγαλύτερος ανταγωνισμός σε τμήματα χαμηλότερων τιμών από κρασιά προέλευσης εκτός ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ως εκ τούτου, σε αυτό το στάδιο, αναμένονται σταθερές εξαγωγές της ΕΕ το 2023/24, υποστηριζόμενες από αφρώδεις οίνους. Οι εισαγωγές της ΕΕ αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω στα 6 εκατομμύρια εκατόλιτρα (-4,3% σε ετήσια βάση και -18% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας), σύμφωνα με τη 10ετή πτωτική τάση. Ως αποτέλεσμα των προαναφερόμενων εξελίξεων, τα τελικά αποθέματα της ΕΕ το 2023/24 θα μπορούσαν να μειωθούν στα 161 εκατομμύρια εκατόλιτρα (5% κάτω από το υψηλό επίπεδο του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας). Αυτή η μείωση προκύπτει επίσης από την αφαίρεση 3,75 εκατομμυρίων εκατόλιτρων πλεονάζοντος αποθέματος σε ορισμένες περιοχές μέσω απόσταξης κρίσης.

Δείτε την έκθεση αναλυτικά ΕΔΩ 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...