Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Oινοτουρισμό όπως της Τοσκάνης το masterplan για τα χωριά του λιγνίτη

Οικοσύστημα οινικού τουρισμού στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας με αναβάθμιση ιδιωτικών μονάδων παραγωγής και δημιουργία καταλυμάτων σε υπάρχοντα και νέα οινοποιία περιλαμβάνει το masterplan μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας για την περίοδο 2021-2027.

Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (masterplan), που βρίσκεται σε διαβούλευση ως τις 10 Νοεμβρίου (opengov.gr), εδράζεται σε πέντε πυλώνες ανάπτυξης (καθαρή ενέργεια, βιομηχανία, βιοτεχνία και εμπόριο, έξυπνη αγροτική παραγωγή, βιώσιμος τουρισμός, τεχνολογία και εκπαίδευση), που εναρμονίζονται με τους στόχους πολιτικής της Ε.Ε. για μία εξυπνότερη, πιο πράσινη, πιο συνδεδεμένη και πιο κοινωνική Ευρώπη. Στόχος στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και η δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας που θα υπερκαλύψουν αυτές που θα χαθούν λόγω της απολιγνιτοποίησης. Εκτιμώνται περίπου 2.500 συνολικές θέσεις εργασίας έως το 2023.

Αναμφίβολα, η Δ. Μακεδονία κατατάσσεται στα κύρια κέντρα παραγωγής οίνου στην Ελλάδα, δεδομένου ότι το Αμύνταιο κατατάσσεται ανάμεσα στις κυριότερες ζώνες ΠΟΠ κρασιού στη χώρα, διαθέτοντας ποικιλίες διεθνούς φήμης, διαθέτοντας παράλληλα φημισμένα οινοποιία. Όλα τα οινοποιία είναι επισκέψιμα, όμως δεν φαίνεται να διαθέτουν καταλύματα για τη διαμονή των επισκεπτών. Εκτιμάται ότι τα οινοποιία της περιοχής υποδέχονται  περίπου 19 εκατ. επισκέπτες κάθε χρόνο. Επενδύσεις σε εγκαταστάσεις καταλυμάτων στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας θα μπορούσαν να ενισχύσουν το προφίλ της περιοχής και των τοπικών προϊόντων της.

Με βάση εξάλλου και την εξατομίκευση των εγγενών πλεονεκτημάτων της περιοχής ο  οινοτουρισμός φέρει έως και διπλάσια κατανάλωση από το μέσο επισκέπτη στη Δ. Μακεδονία καθώς υπολογίζεται ότι: Η μέση κατανάλωση ανά επισκέπτη στη Δ. Μακεδονία είναι περίπου 250 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη μέση δαπάνη ενός επισκέπτη οινοτουρισμού είναι έως περίπου 500 ευρώ.

Εμβληματική επένδυση σε οινοποιεία

Το masterplan για την ανάπτυξη οικοσυστήματος οινικού τουρισμού α λα Βόρεια Ιταλία, αφορά σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην οινοπαραγωγή, με την συνολική επένδυση να εκτιμάται σε 20-25 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε 2 έτη έως το 2025, δημιουργώντας έως περίπου 100 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 300 κατά τη λειτουργία.

Στόχος, η αναβάθμιση του brand της περιοχής και η προσέλκυση ευκατάστατου τουρισμού αλλά και η δημιουργία εξαγωγικής δυναμικής από την ανάδειξη τοπικών προϊόντων.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...