Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Mετά από όλες τις κακουχίες, το 2021 αποδείχθηκε ένας «κλασικός» τρύγος σαμπάνιας

Άνθιση στη σαμπάνια σημαίνει χρόνος εμφιάλωσης και για πρώτη φορά, οι Champenois έχουν επιτέλους κάτι να χαμογελάσουν όταν πρόκειται για τον τρύγο του 2021.

Φαίνεται ότι μετά από όλες τις κακουχίες, το 2021 αποδείχθηκε ένας «κλασικός» τρύγος σαμπάνιας, ακόμα κι αν την εποχή της συγκομιδής ελάχιστοι παραγωγοί θα το είχαν υποστηρίξει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 2021 θα μείνει στη μνήμη των παραγωγών ως μια από τις πιο απαιτητικές καλλιεργητικές περιόδους. Μετά από έναν υγρό χειμώνα, η άνοιξη ήταν σημαντικά πιο δροσερή από τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στις πολλές και συχνά έντονες περιόδους παγετού τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με την Comité Champagne (CIVC), υπήρξαν 12 ημέρες παγετού μεταξύ 6 Απριλίου και 3 Μαΐου, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν έως και μείον 8 C (17,6 F). Καθώς οι παγετοί συνδυάζονταν συχνά με την υγρασία, ήταν επιζήμιοι με περισσότερους από έναν τρόπους και είχαν ως αποτέλεσμα πιθανή απώλεια συγκομιδής 30% στην αρχή της σεζόν.

 

Και μετά ήταν η βροχή, που ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου και συνεχίστηκε όλο το καλοκαίρι. Τον Μάιο, κυρίως έβρεχε (αν και ασταμάτητα), ενώ τον Ιούνιο σημειώθηκαν ισχυρότερες καταιγίδες, που συχνά είχαν ως αποτέλεσμα ξαφνικές πλημμύρες. Ο Ιούλιος ήταν πραγματικός καταιγιστικός, με την καταρρακτώδη βροχόπτωση που ξέσπασε μόνο στις 13-15 Ιουλίου να προκάλεσε κανονική βροχή δύο μηνών. Αυτός ο κατακλυσμός του νερού έφερε μαζί του μια χιονοστιβάδα ασθενειών, τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος.

Τα υπερκορεσμένα εδάφη προκάλεσαν ασφυξία των ριζών, η οποία με τη σειρά της αποδυνάμωσε περαιτέρω τα αμπέλια, που συχνά είχαν ήδη χτυπηθεί από μια επιδημία περονόσπορου, με περισσότερο από το 60 τοις εκατό των αμπελώνων της περιοχής να επηρεάζονται από τα τέλη Ιουνίου. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω τον Ιούλιο, όταν ορισμένοι αμπελώνες Meunier στη Vallé de la Marne είχαν ήδη καταστραφεί τόσο πολύ από την ασθένεια που είχαν αρχίσει να χάνουν τα φύλλα τους ενώ τα υπόλοιπα σταφύλια καταναλώνονταν από γκρίζα σήψη.

Το ωίδιο εμφανίστηκε ξανά, αλλά οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες σταμάτησαν πολλές λοιμώξεις με αποτέλεσμα λιγότερο σοβαρά ξεσπάσματα στο Chardonnay νωρίτερα τη σεζόν, ακόμα κι αν οι μολύνσεις συνέχισαν να επεκτείνονται στους αμπελώνες Pinot Noir.

Ωστόσο, μια πιο ζεστή αλλά υγρή αρχή του Σεπτεμβρίου, οδήγησε σε ένα δεύτερο ξέσπασμα λίγο πριν τη συγκομιδή, επηρεάζοντας κατά κύριο λόγο το Chardonnay. Οι άλλες δύο ποικιλίες με τη σειρά τους ήταν πιο πιθανό να επηρεαστούν από τον βοτρύτη, ειδικά σε περιοχές που επηρεάζονται λιγότερο από τον περονόσπορο.

Μετά από μια μακρά και δύσκολη καλλιεργητική περίοδο, πολλοί καλλιεργητές ήθελαν απλώς να μαζέψουν ό,τι είχε απομείνει αντί να επενδύσουν στη διαλογή της σήψης, με αποτέλεσμα μια ποικιλία ποιοτήτων σταφυλιού να μπουν στο πατητήρι. Γνωρίζοντας όμως ότι υπήρχε άφθονο 2020 στο DPLC (Dépassement du Plafond Limite de Classement) που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανταλλαγή οποιουδήποτε υποβαθμισμένου χυμού του 2021, τα περισσότερα εκδοτήρια και οι οίκοι σαμπάνιας προτίμησαν να συγκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα σταφύλια.

Είναι κατανοητό, όταν η εκ των υστέρων γνώση λέει ότι το 2021 ήταν η μικρότερη συγκομιδή από το 1985, με μέσο όρο λίγο κάτω από 7300 kg/ha – περισσότερο από 25 τοις εκατό μικρότερη από την εμπορική ονομασία που ορίστηκε τον Ιούλιο στα 10.000 kg/ha.

Ακόμα κι αν κατά τη συγκομιδή η προσοχή όλων ήταν στην ποσότητα, λίγοι παραγωγοί είχαν μεγάλες ελπίδες για την ποιότητα του τρύγου. Αφού δοκίμασαν κρασιά για να συνθέσουν τα μείγματά τους νωρίτερα αυτή την άνοιξη, πολλοί σεφ de cave εξεπλάγησαν ευχάριστα και αποφάσισαν ακόμη και να vintage μερικά cuvées. Ο Dominique Demarvile, κύριος του κελαριού στο Champagne Lallier, εντυπωσιάστηκε από την ποιότητα του Chardonnay και εμφιάλωσε ένα vintage του 2021.

Ο Jean-Baptiste Lécaillon, chef de caves στο Champagne Louis Roederer, συμφωνεί με τον κλασικό χαρακτήρα του τρύγου πριν από την υπερθέρμανση του πλανήτη και επιβεβαίωσε ότι έχει εμφιαλώσει ένα Cristal and Blanc de Blancs του 2021. Παρόλα αυτά, παραδέχτηκε ότι το σπίτι δεν εμφιάλωσε ροζέ φέτος. «Μετά από την εκτεταμένη και έντονη βροχόπτωση τον Ιούλιο, παρατηρήσαμε κάποιες επιδημίες περονόσπορου στους αμπελώνες που χρησιμοποιούμε συνήθως για τα ροζέ μας και αποφασίσαμε στις αρχές του καλοκαιριού να μην φτιάξουμε, αλλά αντίθετα βάλαμε όλες μας τις δυνάμεις για να φτιάξουμε την καλύτερη [λευκή] σαμπάνια. δυνατόν.”

Πηγή: Wine-searcher.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...