Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Millenials και Βoomers, οι νέες γενιές ψάχνονται πολύ με το κρασί

Η κατανάλωση κρασιού στις ΗΠΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους Millennial (25-39) και Gen X (40-54) καταναλωτές, με τους Gen Z (21-24) να ακολουθούν με μικρή διαφορά. Ωστόσο, οι Boomers + (55 και πάνω), οι οποίοι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 1/3 των τακτικών καταναλωτών οινοπνευματωδών ποτών των ΗΠΑ, δεν έχουν αυξήσει τη συχνότητα κατανάλωσης κρασιού στον ίδιο βαθμό.

Ο διαχωρισμός των καταναλωτών οίνου ανά γενιά είναι μια δημοφιλής και συνηθισμένη στρατηγική μάρκετινγκ. Οι γεύσεις του κρασιού είναι εύπλαστες και, καθώς οι καταναλωτές μεγαλώνουν οι προτιμήσεις τους για το κρασί και τις συνήθειες αγοράς αλλάζουν. Μέσα από στοιχεία της έρευνας του Wine Intelligence Vinitrac με δεδομένα από τον Απρίλιο έως και τον Αύγουστο του 2020 δόθηκε έμφαση στις διαφορές μεταξύ των γενεών όσον αφορά τις προτιμήσεις του κρασιού και την αγοραστική συμπεριφορά. 

Πιο συγκεκριμένα οι λάτρεις του κρασιού της Gen X έχουν μεγαλύτερο δυναμικό άμεσης αγοράς από τους Millennials, με σταθερή κατανάλωση 29% η οποία πήρε μια ελαφρώς ανοδική πορεία κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου . Ενδιαφέρονται περισσότερο για την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά της εικόνας του κρασιού. Αντιπροσωπεύουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό στην αγορά και κατανάλωση κόκκινου κρασιού, ενώ αποτελούν ένα μικρότερο ποσοστό στην αγορά οικονομικών κρασιών προτιμώντας να αγοράζουν λιγότερές φιάλες προκειμένου με τα ίδια χρήματα να καταναλώνουν κρασιά κατηγορίας premium . 

Η ηλικιακή ομάδα των Millennials παρουσιάζει μικρή μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ μετά την καραντίνα, με το ποσοστό που καταναλώνει να ανέρχεται στο 28% . Η μεταβολή αυτή οφείλεται στο πιο υγιεινό τρόπο ζωής που ακολουθούν και στο γεγονός ότι προτιμούν να καταναλώνουν διαφορετικού είδους αλκοολούχα ποτά και όχι αποκλειστικά κρασί.  

Πολύ ενθαρρυντικά ήταν και τα δεδομένα κατανάλωσης για τους Gen Z με ποσοστό 25% , κάτι που αποδεικνύει ότι η καραντίνα οδήγησε τους ηλικιακά νεότερους (21-24) στην πιο συστηματική κατανάλωση κρασιού. Ειδικότερα, αυτό το ηλικιακό γκρουπ είναι πιο εκλεκτικό δίνοντας μεγάλη έμφαση στις ετικέτες και στις φιάλες των κρασιών , ενώ καθοριστικό ρόλο για τις αγορές τους διαδραματίζουν οι ποικιλίες και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ.  

Αντίθετα οι Bommers  που αποτελούνται από άτομα 55 ετών και πάνω φαίνεται να μην έχουν αυξήσει τη συχνότητα κατανάλωσης κρασιού στον ίδιο βαθμό με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, με ποσοστό κατανάλωσης 4% . Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι στο διάστημα της πανδημίας οι συνήθειες τους μεταβλήθηκαν ,αφού περιορίστηκε σημαντικά η κατανάλωσή τους σε μπαρ και εστιατόρια. 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

REPORTS

H υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2025-2026 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ....

REPORTS

H υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2025-2026 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ....

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα καταστήματα CELLIER σας προσκαλούν στο GENKA WINE FAIR 2025, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου...

REPORTS

Στο ύψος των 1.705.581 hl καταγράφηκαν με 31/7/2025 τα αποθέματα οίνων και γλευκών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που απέστειλε στην Commission το τμήμα Αμπέλου...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...